Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vos wil kans pakken in hoofdmacht en zich als zes laten zien

Silvano Vos (18) was afgelopen seizoen een van de debuterende talenten uit de eigen kweek. Hij kijkt in een nieuwe editie van ons magazine Ajax Life – na een paar moeilijke maanden bij Jong Ajax – met vertrouwen vooruit.

08 juni 2023 - 11:29
Vos 1200
Vos tijdens zijn debuut tegen Fortuna Sittard. © Pro Shots

Het is te makkelijk om te stellen dat hét moment van dit seizoen voor Vos zijn debuut is. Natuurlijk vergeet hij 9 april 2023, Ajax - Fortuna Sittard, de 72ste minuut, nooit meer. Een andere wedstrijd is echter belangrijker, beaamt Vos. We gaan daarvoor terug naar 14 november 2022. Locatie: De Toekomst. Wedstrijd: Jong Ajax - FC Den Bosch. Uitslag: 4-4. Vos is deze avond goed voor een doelpunt en een assist.

Waarom juist deze pot zo belangrijk is? Het is het begin van Vos als basisspeler van Jong Ajax. “Na die wedstrijd verdween ik niet meer uit de basis,” zegt Vos. “Tijdens de wedstrijdbespreking luisterde ik lekker onderuitgezakt naar de trainer. Ik dacht dat ik toch niet zou beginnen. Opeens zag ik mijn naam in de opstelling staan. Toen ging ik wel even rechtop zitten, haha. John Heitinga zei: ‘Je klaagt er steeds over dat je op het podium wil staan. Nu krijg je het podium en moet je het laten zien.’ Ik heb die kans gepakt.”

Vos had die kans als basisspeler al aan het begin van het seizoen verwacht, maar Heitinga zette hem op de bank. Voor het eerst in zijn leven als Ajacied ervaarde de jonge middenvelder tegenslag. “Ik stond mijn hele jeugd in de basis en werd vervroegd doorgeschoven vanuit onder 18 naar Jong Ajax. En ineens zat ik op de bank. Ik wist niet hoe ik daarmee om moest gaan. Ik had nooit hoeven knokken.”

Aanbevolen
Berghuis heeft duidelijke voorkeur voor tienpositie bij Ajax

Vos ging eerst niet goed met de situatie om. “Ik dacht alleen maar negatief. Was boos op de trainer. Ik trainde niet goed, zag niet dat ik zelf die knop moest omzetten. Hoe ik dat besef wel kreeg? Mijn moeder hoorde hoe ik me opstelde. Zij pakte me daarna aan. Mijn oma ook. Ze zeiden op felle toon dat ik normaal moest gaan doen. Ik luisterde direct, ging serieus trainen om zo de trainer te overtuigen dat ik moest spelen. Ik liet zien dat ik het echt graag wilde.”

Heitinga neemt later dat seizoen het stokje over van Alfred Schreuder. Bij Vos gloort hoop en niet onterecht, zo blijkt in april van dit jaar. Na zijn debuut volgen nog invalbeurten tegen FC Emmen en tegen PSV in de KNVB-bekerfinale. Vos is Heitinga dankbaar. “Ik ken hem al twee, drie jaar, heb een goede klik met hem. Hij kan me stevig aanpakken. Dat accepteer ik. Hij gaat goed met spelers om, is duidelijk en echt de baas. Dat spreekt me aan.”

Heitinga is volgend seizoen echter geen hoofdtrainer meer bij het eerste. Vos weet desondanks wat er nodig is om volgend seizoen echt de stap naar het eerste elftal te maken. Hard blijven trainen en zorgen dat hij zich blijft ontwikkelen. “Ajax zal nieuwe spelers halen, maar ik moet laten zien dat ik op het middenveld hoor te staan. Als zes heb ik het spel grotendeels voor me. Ik vind het lekker mijn duels te winnen, passes te geven en het middenveld en de spits aan te sturen. Ik wil me als zes laten zien.”

Het hele interview met Vos vind je in de nieuwe editie van ons magazine Ajax Life. Wil jij het magazine ontvangen en profiteren van andere voordelen van het lidmaatschap? Word dan lid!

Aanbevolen
Taylor werkt met performance coach aan omschakeling

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >