Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Berghuis heeft duidelijke voorkeur voor tienpositie bij Ajax

Voor Steven Berghuis voelt het als een stukje waardering dat hij door supporters is verkozen tot Ajacied van het Jaar. Toch baalt de middenvelder vooral van het prijsloze seizoen. Spijt van zijn overstap naar Amsterdam heeft hij echter geen moment.

Door Jordy Haak
07 juni 2023 - 09:30
Berghuis Tien 1200
Berghuis verwacht komend seizoen bij Ajax te spelen. © Pro Shots

Na een zwaar teleurstellend jaar kan de balans worden opgemaakt. In ons magazine Ajax Life krijgt Berghuis de vraag of hij zijn eigen spel kan beoordelen met een cijfer. “Dat is lastig,” stelt hij in ons Vragenvuur. “Uiteindelijk is mijn eigen cijfer niet zo belangrijk, want voetbal is een teamsport. Als ploeg scoren we dit seizoen een onvoldoende. Dan kom ik uit op een vijf min. Zo kritisch moet je zijn.”

De Ajacied durft kritisch terug te kijken. Heel veel ging er niet goed in het afgelopen jaar. De zomerstop komt dan ook als geroepen. Het is tijd om de batterij opnieuw op te laden. Berghuis gaat even genieten van de vakantie met zijn gezin. Het liefst gaat hij zo ver mogelijk weg, naar een andere tijdzone.

“Even weg van het voetbal,” aldus de Ajacied, die volgend jaar weer met de schaal in zijn handen wil staan. “Mentaal was het een zwaar seizoen. We waren niet complementair aan elkaar en de puzzelstukjes vielen niet op hun plaats. Uiteindelijk waren er nog wel een paar cruciale momenten waarop het kwartje onze kant op had kunnen vallen, maar in zijn totaliteit waren we gewoon niet stabiel genoeg.”

Daar baalt Berghuis flink van. Vooral omdat de ploeg vorig seizoen nog hoge pieken haalde. Bijvoorbeeld met de foutloze groepsfase in de Champions League. Het verval was na een drukke transferzomer – waarin te veel bepalende spelers de club verlieten – groot. Toch stelt Berghuis dat zijn transfer van Feyenoord naar Ajax heeft gebracht waar hij vooraf op hoopte.

“Absoluut, na vijf jaar bij Feyenoord had ik een nieuw doel voor ogen. Ik wilde voetballen op het hoogste niveau, met geweldige spelers om me heen. Vooral vorig jaar was het echt genieten. Elke dag weer. Ik werd gestimuleerd door mensen om me heen die ook het hoogste wilden bereiken met elkaar. Dat is zo mooi. Dit jaar was het helaas iets minder, maar van mijn overstap heb ik geen moment spijt. Ik wist dat er veel over me heen zou komen, maar ik heb het enorm naar mijn zin bij Ajax.”

Aanbevolen
Eindelijk weer legitiem klagen over ‘kutgras’

SV Ajaxlid Mirte Munnik wil graag weten waar Berghuis dan het meest tevreden over is. “Vooral over de positieswitch die ik heb gemaakt,” is hij duidelijk. “Ik vind dat heel veel trainers hokjesdenkers zijn. Ik speelde hiervoor vijf jaar lang als rechtsbuiten. Dan denkt een coach al snel: ik moet kiezen tussen Berghuis of Antony. Erik ten Hag zag op het trainingsveld dat hij ons beiden op het veld wilde hebben. Hij zocht toen een oplossing en daar kwam de tienpositie uit. Ik voel me daar heel comfortabel.”

Als het aan Berghuis ligt, wordt hij dan ook het liefst als aanvallende middenvelder opgesteld. “Dat zit 'm vooral in de combinatie met de spelers om me heen. Ik vind het belangrijk zoveel mogelijk in mijn kracht te komen. Bij Ajax kwam ik als rechtsbuiten soms juist in mijn zwakte,” is hij eerlijk.

“Ik ben niet een type speler als Antony, die met zijn sprints drie man bezighoudt en ruimtes trekt. Ik ben juist degene die Antony de bal zo snel mogelijk geeft. Die wisselwerking maakt het zo mooi. Dat had ik daarna ook met Mohammed Kudus. Mijn kwaliteiten liggen bij het tussen de linies spelen en slim voetballen. Ik wil graag de verbinding zijn tussen middenveld en aanval.”

Berghuis zit naar eigen zeggen op zijn plek bij Ajax. Zijn contract loopt nog twee jaar door. Over een transfer denkt hij momenteel totaal niet na. “Het sportieve aspect is momenteel echt nog het belangrijkste voor mij. Ik wil spelen voor een club die om het kampioenschap meedoet en die in Europa uitkomt. Komend seizoen verwacht ik sowieso bij Ajax te voetballen.”

Het volledige interview met Berghuis lees je in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life, dat vanaf vrijdag bij onze leden op de mat ploft. Daarin stelt Berghuis onder andere zijn favoriete Ajaxelftal samen. 

Wil jij het magazine ontvangen en profiteren van andere voordelen van het lidmaatschap? Word dan lid! 

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >