Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

De middag van Mislintat

Het werd donderdag de middag van Sven Mislintat. Al in de vroege uurtjes werden we door de club uitgenodigd voor een rondetafelgesprek met de nieuwe directeur voetbalzaken van Ajax.

02 juni 2023 - 13:48
Mislintat 1 1200
Mislintat nam donderdag de tijd voor de media. © AFC Ajax

Het is 10.45 uur als we een e-mail ontvangen van de persafdeling van Ajax. We kunnen – samen met andere vaste volgers – in gesprek met Mislintat. Waarover het onderhoud gaat, wordt niet gezegd. Maar goed, het laat zich natuurlijk raden: het besluit om niet door te gaan met John Heitinga. De Ajacied die flink zijn nek had uitgestoken.

We melden ons uiteraard aan voor de bijeenkomst die om 16.00 uur staat geprogrammeerd. Plaats van handeling: de kleine perskamer onder de Bob Haarms tribune op De Toekomst. Op onze redactie komen alle scenario’s op tafel. Wat gaan we die middag horen?

Ondertussen laat sportverslaggever Joep Schreuder van de NOS op de radio weten dat Ajax een persmoment organiseert over de toekomst van Heitinga. Dat zorgt al ruim voor de start van de bijeenkomst voor consternatie op sociale media. Zou Ajax al meteen een nieuwe trainer presenteren? En waar is de persconferentie te volgen? Op YouTube?

Het gaat een eigen leven leiden. Van een persconferentie is immers helemaal geen sprake. En een nieuwe trainer wordt ook niet gepresenteerd. Om 15.15 uur piept mijn mobiele telefoon. Een appje van de persafdeling: “Ons is gevraagd om 15.30 uur een persbericht te versturen. Het leek ons netjes om je daar nu al over te informeren. Tot straks.”

Het nieuws over Heitinga komt dus al snel. Mislintat zal een halfuurtje later tekst en uitleg geven. Wij hebben alle berichtgeving al klaarstaan. Iedereen zag dit immers al van mijlenver aankomen. In het persbericht van Ajax staan nog wat korte quotes over het hoe en waarom van de beslissing. Die voegen we snel toe aan onze berichtgeving en dan kunnen ook wij live.

Even bukken voor het lage plafond en dan volgt de toelichting op het besluit niet door te gaan met Heitinga.

Dan snel op weg naar De Toekomst. Het perskamertje onder de hoofdtribune is klein met een aflopend plafonnetje. Er staan wat tafels met stoelen eromheen. Van de vaste volgers schuiven De Telegraaf, Het Parool, Het Algemeen Dagblad, het ANP, AT5, NRC Handelsblad, Voetbal International, De Volkskrant en Ajax Life aan.

Een stoeltje aan de kop van de tafel blijft onbezet. Daar zal Mislintat plaatsnemen. Hij komt precies op het afgesproken tijdstip binnen en schudt iedereen de hand. Even bukken voor het lage plafond en dan volgt de toelichting op het besluit niet door te gaan met Heitinga. Alle opnameapparaatjes worden ingeschakeld.

Wie nu hoofdtrainer wordt, krijgen we niet te horen. Wel legt Mislintat uit wat het profiel moet worden van de nieuwe oefenmeester. Gesprekken zijn ook al gevoerd en Mislintat hoopt zo snel mogelijk op witte rook. Ook spreekt hij over de compositie van het nieuwe Ajax. Hij lijkt goed te weten waar hij naar op zoek is. Duidelijk is dat hij zijn ogen goed de kost gaf, de afgelopen maanden. Hij weet waar het aan schort. Of die indruk wekt hij in elk geval.

Tijdens het vragenvuur komt de gemoedelijke en ontspannen Duitser sterk over. Het is een verademing om Mislintat welbespraakt te horen uitleggen waarom bepaalde afslagen zijn genomen. Heitinga is gewogen en te licht bevonden. Van pole position naar pitstraat. Mislintat gaat moeilijke beslissingen niet uit de weg en weet prima uit te leggen waarom deze in zijn ogen nodig zijn. 

Zo vertelt hij dat zijn beslissing over de toekomst van Heitinga niet gebaseerd is op diens verleden bij de club. Dan zou het namelijk een politieke keuze zijn. Mislintat baseerde zijn keuze op zijn principes. Puur op inhoud dus, met de ogen op de bal. Je weet het nooit helemaal zeker, maar hij lijkt het plezierig te vinden om zijn verhaal te doen. Een goede communicator bij Ajax. Dat is wel zo fijn.

Het hele onderhoud duurt bij elkaar zo’n 35 minuten. Dan onderbreekt de persvoorlichter van Ajax de boel. Buiten wachten immers nog een aantal cameraploegen op Mislintat. Alles is ook wel zo’n beetje gezegd. De geluidsopname van het onderhoud met Mislintat gaat snel richting bureauredactie, waar collega’s meteen met de inhoud aan de slag gaan.

Ik was na FC Twente - Ajax (3-1) blij dat het seizoen erop zat. Inmiddels kan ik al niet meer wachten tot het nieuwe seizoen begint. Het kan snel gaan. De wederopbouw van Ajax is begonnen.

Aanbevolen
Mislintat schetst profiel van nieuwe Ajaxtrainer

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >