Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Mislintat schetst profiel van nieuwe Ajaxtrainer

Nu duidelijk is geworden dat Ajax niet doorgaat met John Heitinga als hoofdtrainer, is de grootste vraag wie komend seizoen voor de groep staat. Sven Mislintat schetst een profiel waaraan de nieuwe coach moet voldoen.

01 juni 2023 - 17:42
Mislintatprofiel800
De nieuwe trainer hoeft niet per se Nederlands te zijn. © Pro Shots

Heitinga kreeg donderdag van de directeur voetbalzaken te horen dat Ajax op zoek gaat naar een nieuwe trainer. Mislintat kwam tot de conclusie dat de club in deze fase is gebaat bij een oefenmeester met meer ervaring. De namen van Peter Bosz en Kjetil Knutsen zingen rond, maar de Duitser wil daar niet specifiek op ingaan.

Wel kan Mislintat wat vertellen over het profiel waar de nieuwe trainer aan moet voldoen. “Als je het over Ajax hebt, heb je het over attractief en aanvallend voetbal, met jeugdspelers die doorstromen vanuit de opleiding. Dat nemen we uiteraard mee in onze zoektocht,” zo liet hij weten tijdens een rondetafelgesprek, waar Ajax Life onderdeel van was.

“Natuurlijk is ervaring ook belangrijk,” vervolgt Mislintat. “We zoeken een trainer die meters heeft gemaakt. Het uitdragen van de identiteit en de filosofie van de club, attractief en aanvallend voetbal, een duidelijk idee aan de bal en een goede organisatie staat voorop. Als hij Nederlands is en de eredivisie kent, is dat een voordeel.”

Aanbevolen
Ajax gaat niet verder met Heitinga als hoofdtrainer

Toch is de Nederlandse nationaliteit geen harde eis, evenals het hebben van Champions League-ervaring. Mislintat noemt ‘overpresteren’ als een interessante kwaliteit. “Bij Borussia Dortmund stelden we Jürgen Klopp aan. Hij was toen trainer bij 1. FSV Mainz 05, dat in de 2. Bundesliga uitkwam. Zijn identiteit en filosofie pasten bij de club.”

Mislintat wil het liefst zo snel mogelijk een nieuwe trainer aanstellen, maar benadrukt dat kwaliteit boven snelheid gaat. Dat er zonder een hoofdcoach aan het roer transfers worden gedaan, is niet per definitie een issue. “Het is de taak van de trainer om de opstelling te maken, terwijl het mijn taak is om samen met het technisch hart goede transfers te doen. Als de trainer er eenmaal is, hebben we nog genoeg tijd voor transfers.”

Tot slot kreeg Mislintat de vraag of de nieuwe trainer zijn eigen staf mag samenstellen. Momenteel bestaat deze uit Dwight Lodeweges, Richard Witschge, Anton Scheutjens en Alessandro Schoenmaker. “Trainers in het moderne voetbal hebben duidelijke ideeën over hun staf. Er komen op dat vlak meerdere veranderingen, maar details kan ik niet geven.”

Aanbevolen
Mislintat ziet geen rol weggelegd voor Heitinga bij Ajax 1

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >