Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax gaat niet verder met Heitinga als hoofdtrainer

John Heitinga is geen hoofdtrainer van Ajax meer. De 39-jarige oefenmeester hielp zijn club in januari uit de brand door de ontslagen Alfred Schreuder op te volgen, maar Ajax heeft besloten naar een nieuwe trainer op zoek te gaan.

01 juni 2023 - 15:32
Heit Stapje Terug 1200
Wie staat er volgend jaar voor de groep? © Pro Shots

Dit alles maakt de club bekend in een persbericht. Heitinga koos vorig seizoen als trainer van Jong Ajax immers heel bewust voor de weg der geleidelijkheid. Stapje voor stapje wilde hij zijn carrière verder opbouwen. Als kind van de club was het natuurlijk prachtig dat hij die kans kreeg op De Toekomst. In de luwte ontwikkelde hij zich verder, met uiteraard als ambitie op termijn de stap naar de eredivisie te maken.

De overgang naar het eerste elftal kwam sneller dan gepland. Nadat Schreuder op straat werd gezet, klopte de directie aan bij Heitinga. Als oer-Ajacied werd hem gevraagd het al half zinkende schip weer recht te trekken. Een uitdaging waar Heitinga vanwege zijn zorgvuldig opgebouwde trainerscarrière in eerste instantie nog voor bedankte. Na het verhaal van Ajax te hebben aangehoord, koos hij er toch voor zijn club te helpen. Hij stak zijn nek uit.

Het enthousiasme waarmee Heitinga aan de slag ging, was mooi om te zien. Bovendien werden de eerste zeven eredivisieduels onder zijn leiding gewonnen. Uiteindelijk lukte het ook de jonge hoofdtrainer niet om die succesreeks door te trekken. In Europa bleek 1. FC Union Berlin over twee duels te sterk, terwijl de verloren klassieker in de Johan Cruijff Arena een breekpunt bleek in de kampioensstrijd. Daarna kwam de klad er steeds meer in.

Aanbevolen
Huntelaar blij met contractverlenging: ‘Sta voor groot deel op eigen benen’

Het resulteerde in een bedroevende slotfase van het seizoen, waarbij Ajax ook naast de tweede plaats greep. Bovendien ging de KNVB-bekerfinale tegen PSV verloren. In de nieuwe voetbaljaargang wil de club een nieuwe start maken, met een nieuwe hoofdtrainer. De grootste vraag blijft nu wie komend seizoen als eindverantwoordelijke voor de groep staat.

“Donderdag heb ik het John meegedeeld,” aldus Sven Mislintat. “Op persoonlijk vlak was het een zware beslissing en niet makkelijk om het hem te vertellen. John is op een lastig moment ingestapt om de club te helpen en dat heeft hij met volle overtuiging gedaan.”

“We zijn hem daar zeer erkentelijk voor,” vervolgt de directeur voetbalzaken. “Het was een moeilijke periode, Ajax stond vijfde en is uiteindelijk op de derde plaats geëindigd. Hij heeft de afgelopen maanden veel geleerd en we willen graag een rol spelen bij zijn verdere ontwikkeling en John aan de club verbonden houden, maar ik heb de conclusie getrokken dat Ajax nu een meer ervaren trainer voor de groep moet hebben. Voor de fase waarin we zitten en om Ajax beter te laten presteren dan het afgelopen seizoen, is dat van groot belang.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >