Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Herzogenaurach dag 3: ‘Het is hier geen tuincentrum!’

Het is woensdagmorgen als de spelers arriveren voor een trainingssessie die liefst tweeëneenhalf uur zal duren. Inhoud kweken, dat lijkt het devies van Maurice Steijn. Wat ons zoal opviel? Dat lees je hieronder in een nieuwe blog!

26 juli 2023 - 14:02
Steijn 1200 (2)
Steijn gooide er een stevige training uit. © AFC Ajax

Het zonnetje breekt zowaar lekker door als fysiektrainer Alessandro Schoenmaker de Ajacieden opwarmt. De spelers springen over lage hordes en slalommen door stokken. Ondertussen worden de spieren daarbij goed gestrekt. De voetballers schieten als jonge hinden over en langs de obstakels.

Schoenmaker stuurt de Ajacieden daarbij vurig aan: “Snelle voetjes, boys! Gooi spanning op die hamstrings, boys! Kom op, sneller boys!” Vrijwel elke zin eindigt met hetzelfde woord. Ondertussen horen we in de verte onweer rommelen.

Als de warming-up erop zit, neemt Richard Witschge de boel over voor een passoefening. Als wat hij ziet hem niet zint, laat hij dat ook duidelijk horen: “Jullie zijn toch geen zoutzakken? Het is hier geen tuincentrum! Kom op, aanzetten, praten!”

Bij de volgende oefening is vooral Maurice Steijn hoorbaar. Daarbij valt op dat alles in het Nederlands gaat. “Het tempo kan iets omhoog, Benji,” krijgt Benjamin Tahirovic te horen. Of hij zijn trainer begrijpt? Zo te zien wel. Ook Mika Godts mag geen moment verslappen. “Mika, iets meer doen. Komááán!”

‘Help elkaar nou, godverdomme! Noem namen! Kom op nou, Anass. We doen precies hetzelfde als zonet!’

Steijn verwacht bij de passoefeningen een hoog tempo, coaching, beweging en zuiverheid. Dat gaat veelal goed, maar soms ook niet zoals de trainer het graag ziet. “Help elkaar nou, godverdomme! Noem namen! Kom op nou, Anass. We doen precies hetzelfde als zonet!”

Mohammed Kudus is ook tijdens de tweede oefensessie niet op het veld te zien. Hij heeft nog altijd last van fysieke ongemakken en wordt behandeld. Steven Bergwijn doet eveneens niet met de groep mee en kijkt een groot deel van de training vanaf de kant toe.

Ondertussen verzint Steijn iets nieuws voor zijn passoefening: 25 push-ups voor het hele team bij een foute pass van één individu. Je wilt dan niet de persoon zijn die het verprutst. Bij Godts gaat het op zeker moment toch mis en dus moet zijn ploeg tegen het gras.

Na een korte drinkpauze wordt het veld in tweeën gedeeld. We volgen de opgave waarbij aanvalspatronen worden ingeslepen. Vier aanvallers tegen zes verdedigers en een doelman. Hierbij laat Godts zich zien. Hij slalomt tussen Branco van den Boomen, Owen Wijndal en Tahirovic door, waarna Jorrel Hato een horde te veel is. Het oogt kwikzilverig. De jonge Belg verstopt zich niet.

Aan de andere kant van het veld wordt een doorgebroken Salah-Eddine door Witschge gevloerd. Het lijkt op Ekkelenkamp versus Ronaldo.

Ook tijdens de training legt Van den Boomen de ballen soms schandalig lekker weg. Een achteloze bal met buitenkantje rechts ziet er heerlijk uit. Aan de andere kant van het veld wordt een doorgebroken Anass Salah-Eddine door Witschge gevloerd. Het lijkt op Jurgen Ekkelenkamp versus Cristiano Ronaldo. “Rieeessss, kom op,” schreeuwt Salah-Eddine met een lach op zijn hoofd.

Dan zien we flitsen in de lucht, met meteen erna keihard gedonder. De regen komt met bakken uit de lucht. Tot zover het mooie weer. Steven Berghuis rent meteen naar de kant, want onweer vindt hij niks. Steijn legt de sessie ook kortstondig stil. Het duurt vijf minuten en dan stuurt hij iedereen het gras weer op.

De Ajacieden sluiten af met een grote partijvorm. Daarbij komen Godts en Francisco Conceição elkaar veelvuldig tegen. De duels zijn gaaf om te zien. De demarrage die de Portugees er op zeker moment uitgooit is indrukwekkend. Hij besluit zijn dribbel met een geprikt schot in de rechterhoek achter Gerónimo Rulli. Applaus valt hem ten deel.

Het fluitje van Steijn klinkt. Als een volleerd scheidsrechter maakt hij een einde aan de training. Het is na tweeëneenhalf uur ook wel mooi geweest.

Aanbevolen
Herzogenaurach dag 2: ‘Telt niet, Kenneth!’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >