Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax sluit Duitse trip af met nederlaag tegen Augsburg en dit valt op

Ajax sluit de trainingsweek in Duitsland af met een 3-1-nederlaag tegen FC Augsburg. Vooral Gerónimo Rulli kende een ontzettende baaldag. Jorrel Hato vormde een lichtpunt, maar verder was het allemaal niet best. Wat ons opviel? Je leest het hieronder!

29 juli 2023 - 16:52
Hato 1200
De jonge Hato vormde een lichtpunt bij Ajax. © Pro Shots

Bergwijn aanvoerder
Steven Bergwijn rolde zaterdag de aanvoerdersband om zijn bovenarm. Hij ging – met een wedstrijdvaan in de hand – zijn ploeg vooruit het veld op. In de WWK Arena stond Benjamin Tahirovic eveneens aan de aftrap. Hij vormde het middenveld met Branco van den Boomen en Kenneth Taylor. Davy Klaassen keek toe vanaf de bank.

Verder was opvallend dat Mohamed Daramy startte als rechtsbuiten. Maurice Steijn gaf vrijdag al aan dat de aanvaller de kans krijgt om zich te laten zien, maar veel indruk maakte de Deen tijdens het oefenduel niet. Verder gaf de trainer Owen Wijndal ditmaal de voorkeur boven Anass Salah-Eddine. Het verdedigende centrum bestond uit de jonkies Hato en Olivier Aertssen. Steven Berghuis was niet fit genoeg om deel uit te maken van de wedstrijdselectie.

Reislustige Ajaxsupporters
We zagen rond en in het stadion – waar zo’n 30.660 stoeltjes in zijn geschroefd – best veel Ajaxsupporters. Altijd en overal. Daar houden we van. Ze moesten wel behoorlijk wat noodweer trotseren, want het regende ook zaterdag weer pijpenstelen in de deelstaat Beieren. Richting aftrap brak echter het zonnetje eindelijk door boven de verder driekwart gevulde WWK Arena.

Het onderkomen van FC Augsburg ligt 175 kilometer zuidwaarts van Herzogenaurach. De spelers reisden een dag eerder al en verbleven er in een hotel. De Duitse sparringpartner komt sinds 2011 uit op het hoogste Duitse niveau. De Fuggerstädters werden vorig seizoen vijftiende in de Bundesliga.

Aanbevolen
Steijn legt uit waar je zijn Ajax straks aan herkent

Eenmansleger Hato maakt indruk
Over de eerste helft moeten we vooral zeggen dat we genoten van Hato (17). De tiener repareerde achterin in zijn eentje bijzonder veel. Als een soort eenmansleger neutraliseerde hij het ene na het andere gevaar. Leeftijd is maar een getal gezien het volwassen spel van Hato. Toch gunnen we hem een ervaren centrale verdediger naast hem. Hopelijk wordt deze snel aangekocht.

Enorme ketser Rulli
Ajax ging rusten met een 1-0-achterstand. De thuisploeg kwam vlak voor de pauze op voorsprong door een fikse blunder van Rulli. Hij leek een voortgeslingerde bal eenvoudig te plukken, maar liet deze vervolgens pardoes door zijn vingers glippen. Een seconde later lag de bal in zijn eigen doel. Het zou sowieso niet zijn dag worden.

Het zijn zaken die niet vrolijk stemmen. Dat geldt eveneens voor de vele kansen die Brian Brobbey nodig heeft om te scoren. Ook tegen Augsburg kwam hij oog in oog te staan met de keeper, maar hij wist Finn Dahmenn niet te verslaan. De goalie had meteen erna ook een goede reflex in huis op een inzet van Taylor. Ajax begon best lekker aan de wedstrijd, maar hield dat maar een minuut of tien vol. Daarna zakte het niveau ver terug.

Aanbevolen
Steijn wil niet voor opties drie en vier op transfermarkt gaan

Vers bloed met Godts en Conceição
Steijn voerde tijdens de rust twee wissels door. Bergwijn en de tegenvallende Daramy werden afgelost door linksbuiten Mika Godts en rechtsbuiten Francisco Conceição. De aanvoerdersband werd om de bovenarm van Van den Boomen gerold.

De tweede helft was tien minuten onderweg toen Brobbey werd gevloerd binnen de zestien. De spits legde de bal zelf op de stip en schoot vervolgens – terwijl een striemend fluitconcert op hem neerdaalde – feilloos de 1-1 tegen het net. Conceição had vervolgens de tweede Ajaxtreffer op zijn schoen, maar was weinig koelbloedig voor de goal. Wel creëerde hij de kans zelf, door stevig af te jagen en zo de bal te veroveren.

Rulli kent baaldag…
Waar Ajax verzuimde te scoren, daar deed de thuisploeg dat beter. Als een duveltje uit een doosje schoot Sven Michel de bal loeihard vanuit een moeilijke hoek langs Rulli. De Argentijnse doelman had er geen antwoord op, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij dat wel had moeten hebben. Voor de tweede keer zag hij er niet goed uit.

En het werd zelfs nog erger toen hij Taylor inspeelde. De middenvelder raakte de bal echter meteen kwijt en dus moest de keeper ingrijpen. Hij deed dat met een overtreding en veroorzaakte daarmee een strafschop. Michel trapte vervolgens de 3-1 binnen. De hele situatie zag er niet best uit en helpt niet bij het creëren van zelfvertrouwen. De veertien hoekschoppen die Ajax kreeg, leverden eveneens niks op.

Al met al is Ajax nog niet klaar voor Heracles-thuis. Die conclusie kun je best trekken.

Aanbevolen
Steijn: ‘De conclusie is dat we nu te weinig kwaliteit hebben’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >