Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Tadic schaamt zich diep: ‘Voel me verantwoordelijk voor ontslag trainer’

Het is al dik middernacht als we Dusan Tadic treffen op het parkeerdek van de Johan Cruijff Arena. De zichtbaar aangeslagen aanvoerder neemt de tijd voor de schrijvende media. Hij reageert op het ontslag van Alfred Schreuder, na het teleurstellende 1-1-gelijkspel tegen FC Volendam.

27 januari 2023 - 07:02
Tadic 1200 (2)
Tadic hoopt dat iedereen in de spiegel durft te kijken. © Pro Shots

Het is guur op het Arenadek, maar de captain heeft geen jas aan. Een Replay-overhemd van de club. “Ik schaam me en voel me verantwoordelijk voor het ontslag van de trainer,” vertelt hij aan het groepje schrijvende media, waaronder Ajax Life. Tadic neemt de tijd om zijn verhaal te doen aan zijn toehoorders die wel allemaal zijn gestoken in een dikke jas.

Alle vragen mogen worden gesteld. En die vragen komen ook. Rustig, maar toch ook geraakt reageert hij overal op. “Alle spelers moeten zich verantwoordelijk voelen. We hebben het laten afweten in het veld. We winnen voor de zoveelste keer niet. Dat kan en mag niet bij Ajax. Dan wordt er vanzelf naar de trainer gekeken. Zo werkt het in het voetbal, maar ik vind dat we allemaal in de spiegel moeten kijken,” klinkt het fel uit de mond van de Ajacied.

Met het schaamrood op de kaken beaamt hij dat Ajax ook zonder trainer van Volendam had moeten winnen. Al razendsnel na deze nieuwe blamage maakte algemeen directeur Edwin van der Sar in de kleedkamer bekend dat Schreuder en Matthias Kaltenbach op non-actief waren gezet. Niet veel later verscheen ook de gewezen trainer in het kleedlokaal om afscheid te nemen.

“Hij sprak de groep toe en deed dat op een waardige manier. Hij bedankte ons voor de samenwerking, wenste ons veel succes en zei dat we er alles aan moesten doen om kampioen te worden,” vertelt Tadic op ingetogen wijze. “We waren stil en voelen ons schuldig. Dat zijn we ook, want we lieten het te vaak afweten. Ook ikzelf speel niet goed genoeg. Nee, ik heb zelf niks meer gezegd.”

Aanbevolen
Van der Sar stelt dat zelf opstappen ‘niet aan hem is’

Tadic zag niet de noodzaak om het woord te nemen als aanvoerder. Alles was wel aangestipt, want ook voorafgaande aan Volendam-thuis was er veel gesproken. “We hebben in allerlei formaties om tafel gezeten. Korte gesprekken, lange gesprekken, alles. Uiteindelijk gaat het erom wat je op het veld laat zien. We missen een vorm van vastberadenheid in het team.”

Kan een nieuwe trainer die onverzettelijkheid terugkrijgen? Het is voor Tadic een lastige vraag. “Dat kan, maar we hebben nog wel met dezelfde spelersgroep te maken. We raakten dertien spelers kwijt. Daar zaten ook karakters tussen. Spelers die opstaan en hun verantwoordelijkheid pakken. Niet alleen als het lekker loopt, maar juist ook bij tegenslag.”

Als het aan Tadic ligt, moet er een trainer worden aangesteld met een sterke persoonlijkheid. Hij zegt het opnieuw met de waarschuwing dat de spelers hetzelfde blijven. “We spelen shit. Ajax staat vijfde. Dat mag nooit gebeuren. Als spelers moeten we het ook zelf oppakken. We moeten nu niet met vingers naar anderen wijzen. Dat is laf. We moeten allemaal naar onszelf kijken en er alles aan doen om de ommekeer bij Ajax voor elkaar te krijgen.”

Dan is alles wel gezegd. Tadic verdwijnt in zijn auto voor een korte nachtrust. De volgende dag moeten hij en de overige spelers weer verder. Michael Reiziger en Richard Witschge nemen dan de vrijdagtraining voor hun rekening.

Aanbevolen
Reiziger en Witschge voorlopig voor de groep na ontslag Schreuder

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >