Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Schreuder kan niet verklaren waarom Ajax tegen Twente nerveus begon

Als er geen engeltje op de doelpaal van Gerónimo Rulli had gezeten, had Ajax tegen FC Twente razendsnel met 0-2 achter kunnen staan. Het werd uiteindelijk 0-0. Alfred Schreuder zag dat zijn ploeg nerveus begon, maar vond het lastig te verklaren waarom.

15 januari 2023 - 01:16
Schreuderajatwe800
Ajax verbrak tegen Twente een negatief record. © Pro Shots

“We begonnen heel slecht aan de wedstrijd. Heel nerveus vooral,” trapte de trainer de persbabbel na afloop van het doelpuntloze gelijkspel tegen Twente af. “Dat zagen we niet aankomen. Ik vind het lastig te verklaren. Deze hele week was het prima. Vorige week eigenlijk ook. De centrale verdedigers hebben het de laatste duels ook goed gedaan.”

Het centrale duo bestond net als in Nijmegen uit Jurriën Timber en Devyne Rensch. Laatstgenoemde kende een uiterst ongelukkige wedstrijd. Hij ging niet alleen met een brancard van het veld, maar pakte vlak daarvoor ook een rode kaart. Schreuder legt uit wat er mis ging tijdens die situatie. 

“We staan onnodig één-tegen-één. Edson Álvarez loopt door naar voren, terwijl hij op dat moment eigenlijk als centrale verdediger moet fungeren. We verliezen de bal, Twente schiet ‘m naar voren en Ricky van Wolfswinkel gebruikt zijn lichaam goed. Daar trappen we in. Dan kun je een rode kaart trekken,” aldus de trainer, die denkt dat de blessure van Rensch minder erg is dan het eruit zag.

Aanbevolen
Rulli over keuze voor Ajax, onzekere defensie en klassieker

Nadat Ajax met tien man kwam te staan, was het vooral een kwestie van tegenhouden. “Na de rode kaart was het belangrijk dat we het verdedigend goed neerzetten. Qua discipline en vechtlust hebben we het uitstekend gedaan. We creëerden zelfs nog een grote kans via Kenneth Taylor. Over de bereidheid van het team ben ik tevreden, maar het begin was niet wat we willen zien van Ajax.”

Met het wegvallen van Rensch moet Schreuder opnieuw puzzelen in zijn defensie. Álvarez werd een linie naar achter gehaald. “Verdedigend hebben hij en Timber het uitstekend gedaan en goed georganiseerd. Maar laag verdedigen is relatief makkelijker dan hoog verdedigen. We moeten kijken hoe dat volgende week is.”

Tot slot legt Schreuder uit waarom hij Brian Brobbey in de rust wisselde voor Mohammed Kudus. “Ik wilde zonder spits spelen, maar met een nummer tien die de bal vasthoudt, zodat je vanaf daar kan doorvoetballen. Kudus is daar een geschiktere speler voor dan Brobbey. Ik was tevreden over zijn invalbeurt. Hij heeft de bal een paar keer goed vastgehouden.”

Voor het eerst in de clubhistorie speelde Ajax vier eredivisieduels op rij gelijk. Dat is geen statistiek om trots op te zijn. Laten we hopen dat dit ‘record’ tijdens de klassieker niet opnieuw wordt verbroken...

Aanbevolen
Dit valt op terwijl onherkenbaar Ajax opnieuw punten verspeelt

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >