Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dolberg: ‘Soms mis ik Ajax’

Soms valt alles mooi samen. Afgelopen weekeinde praatten we in Oost-Berlijn tijdens onze ‘spionagetrip’ bij 1. FC Union Berlin kort bij met Hoffenheim-spits Kasper Dolberg. Over zijn vertrek, Ajax’ kansen en een waardig afscheid in de Johan Cruijff Arena dat er niet van kwam.

23 januari 2023 - 14:56
Dolbergafscheid800
Dolberg kreeg traditiegetrouw een afscheidslijst. © Ajax Life

Spelers die na hun Ajaxjaren vertrekken, horen een afscheid te krijgen in de Johan Cruijff Arena. Of je nu vaak of niet vaak het wit-rood-witte shirt hebt gedragen. Ook als Supportersvereniging Ajax willen we iedere Ajacied bedanken voor bewezen diensten. Dat gebeurt traditiegetrouw met een fraaie afscheidslijst die de desbetreffende speler voorafgaand aan zijn ereronde krijgt overhandigd.

Afgelopen weekeinde stonden we echter in de spelerstunnel van Union Berlin om Dolberg te bedanken voor de momenten die hij Ajacieden schonk. Denk aan zijn subtiele stiftje in Lyon, de hattrick tegen NEC of zijn rake technische juweeltjes in de Rotterdamse Kuip. 

De setting voelt ietwat bizar: Stadion An der alten Försterei in Oost-Berlijn. De Deen heeft zojuist gedebuteerd voor zijn nieuwe tijdelijke werkgever TSG 1899 Hoffenheim, maar kon dat niet bekronen met een treffer, laat staan drie broodnodige punten. Een 0-1-voorsprong is na rust door de strijdvaardige thuisploeg omgezet in een 3-1-zege.

“Dat is lang geleden, he?” begroet hij ons desondanks met een zeldzame ‘Dolberg-grijns’. De aanvaller vertrok na het succesvolle seizoen 2018/2019 naar het Franse OGC Nice, maar die club verhuurde hem vorig jaar aan Sevilla. Nu is de oud-Ajacied na een teleurstellende eerste seizoenshelft en het WK in Qatar opnieuw door de Fransen uitgeleend. Dit keer om Hoffenheim uit het slop te trekken.

Voor Dolberg – die zich liet bijpraten door lansgenoot Robert Skov – kwam Hoffenheim als geroepen. “Ik was toe aan iets anders en wilde weer lekker voetballen. Bovendien is dit is een goede club.”

‘Union is een powerploeg. Ze doen me aan FC Utrecht denken.’

Liever praten we over Ajax. Zijn woorden blijken net zo schaars als zijn speelminuten eerder deze middag. “Voor mijn gevoel was het gewoon tijd om Ajax in 2019 te verlaten. Ik vind het nog steeds een mooie club en volg alles op de voet. Morgen is de klassieker, toch? Ik mis Ajax wel, soms,” zegt hij uit zichzelf.

Dan is de logische vervolgvraag of hij wel eens nadenkt over een vervolg van zijn loopbaan op het oude Amsterdamse nest, waar hij na een periode in de jeugdopleiding tussen 2016 en 2019 in het eerste speelde en in 2019 de dubbel pakte.

Wéér die grijns, nu wat sluwer en meer bedachtzaam. “Nu niet, maar wie weet. Nee, ik heb geen contact meer met de mensen in Amsterdam. De laatste keer dat ik Dusan Tadic sprak, is lang geleden. Alle andere ploeggenoten spelen inmiddels ergens anders.”

Het is even een overgang van de toffe Europese campagne in 2018/2019 naar de actualiteit: spelen in de Europa League tegen Union Berlin. Heeft Dolberg tips voor de huidige Ajacieden? “Ik vond ons in de eerste helft goed en dominant aan de bal. De voorsprong was verdiend. Na de rust kregen zij meteen een aantal corners en kwamen we niet meer onder de druk uit. We moesten verdedigen en dat kunnen we niet zo goed.”

Hij vervolgt: “Union is een powerploeg. Ze houden van verdedigen. Daarin zijn ze echt goed. Ze schamen zich er ook niet voor en vormen een hecht collectief. Daarnaast hebben ze voorin snelle spelers. Dat samen maakt het waarschijnlijk moeilijk voor Ajax. Union doet me aan FC Utrecht denken.”

Na het tactische voetbalpraatje, is het tijd voor iets wat al veel eerder had moeten gebeuren. Of het aan de coronapandemie of de drukke agenda’s ligt? De Deen heeft geen idee waarom hij sinds de zomer van 2019 nog geen afscheid in de Johan Cruijff Arena kreeg. “Ik heb in ieder geval nooit een telefoontje gehad of met iemand van de club over een afscheid gesproken,” zegt hij, waarna hij na ons dankwoord het traditionele presentje van SV Ajax meeneemt richting wachtende spelersbus.

De Deen is overigens niet de enige oud-Ajacied van wie afscheid moet worden genomen, al met al is de lijst inmiddels uitgegroeid tot een elftal met wissels: Jurgen Ekkelenkamp, Klaas Jan Huntelaar, Sergiño Dest, Carel Eiting, Noa Lang, Hakim Ziyech, Donny van de Beek, David Neres, Sébastien Haller, Zakaria Labyad, Danilo, Lassina Traoré, Noussair Mazraoui, Nico Tagliafico, Lisandro Martínez Antony, Perr Schuurs, Sean Klaiber en recentelijk Daley Blind staan nog op de lijst.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Aanbevolen
Uitverkocht: Ajax kan in Berlijn rekenen op vol uitvak!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >