Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl Ajax en Union Berlin allebei niet scoren

Ajax wacht volgende week in Berlijn een zware klus, wanneer de return tegen 1. FC Union Berlin op het programma staat. De ploeg van John Heitinga kwam in de Johan Cruijff Arena niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Dit viel op.

Door Jordy Haak
16 februari 2023 - 20:38
Kudus Ajafcu 1200
Kudus kwam ditmaal niet tot scoren. © Pro Shots

Net iets minder indrukwekkend
De realiteit is dat Ajax na de winterstop een treetje lager voetbalt op de Europese ladder. We zagen dan ook andere reclame-uitingen in de Johan Cruijff Arena. De Europa League-hymne klinkt toch echt minder lekker dan de Champions League-variant. Allemaal net wat minder indrukwekkend, al hadden we er gewoon weer ontiegelijk veel zin in.

Andre Rieu klonk vertrouwd uit de speakers en deed de duizenden vlaggetjes in de Johan Cruijff Arena als vanouds zwieren en zwaaien. We zagen bengaals vuur op Zuid en ook het stampvolle uitvak stond door talloze fakkels al snel in vuur en vlam. Kortom, sfeer die past bij een Europees avondje.

Nul schoten
Toch kolkte de Arena niet op de manier zoals we dat kennen van de magische avondjes in eerdere seizoenen. Heitinga stelde vooraf dat zijn ploeg kon bijdragen aan die bijzondere sfeer door goed te voetballen, veel druk te zetten en met een hoge intensiteit te spelen. Juist dat bleek een lastige opgave tegen de Duitse opponent.

In de rust werd onze aandacht dan ook vooral getrokken door een negatieve statistiek. In de eerste helft loste Ajax geen enkel schot. Niet op doel, maar ook überhaupt niet. Nul komma nul. Dat was niet meer voorgekomen sinds de uitwedstrijd tegen Getafe in 2020. Het hielp in ieder geval niet om het publiek op de banken te krijgen.

Twee wijzigingen
We zagen in de eerste helft dan ook vooral tikkies terug en breed. Heitinga koos er tegen Union Berlin voor twee wissels in zijn basisopstelling door te voeren. Steven Bergwijn keerde terug als linksbuiten, terwijl Calvin Bassey in het hart van de defensie mocht plaatsnemen. Dat ging ten koste van Davy Klaassen en Francisco Conceição.

“We moeten goed staan op het veld. Zeker in de omschakelmomenten, die moeten we elimineren. Met Edson Álvarez op het middenveld krijg je daar meer balans in,” verklaarde Heitinga vooraf zijn keuzes.

Hoewel Ajax veelvuldig de bal had en niet onwijs veel weg gaf, waren het toch vooral de slordigheden die opvielen. De ploeg had het lastig met de nummer twee van de Bundesliga, al was de grootste mogelijkheid nog wel voor Ajax. Al na vijf minuten kreeg Dusan Tadic de bal voor het inschieten, maar de Serviër had veel te veel tijd nodig om de bal te controleren. Kans verkeken.

VAR redt Ajax
Met het inbrengen van Brian Brobbey hoopte Heitinga meer power voorin te krijgen, maar het was Gerónimo Rulli die vol aan de bak moest. De doelman wist de schijnwerpers op zich gericht door twee gevaarlijke inzetten van Josip Juranoviç en Morten Thorsby knap te pakken.

Die waarschuwingen bleken onvoldoende, want luttele minuten later sloeg Thorsby alsnog toe, nadat Kenneth Taylor zich kinderlijk eenvoudig liet aftroeven. De VAR bracht redding, want de verdediger maakte hands voorafgaand aan zijn treffer. Bovendien leidde die beslissing ertoe dat de ietwat stilgevallen Ajacieden op de tribunes het volume ook weer opschroefden.

Door een gebrek aan lef en creativiteit kreeg Ajax in de slotfase nauwelijks nog kansen. De brilstand bleef daardoor op het bord staan. De klus die Ajax wacht in Stadion An der Alten Försterei is er daarmee niet makkelijker op geworden. In Duitsland wordt volgende week donderdag om 21.00 uur afgetrapt.

Wordt vervolgd.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >