Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax bezorgt vroege vogels fijne awayday met zege op Cambuur en dit valt op

John Heitinga heeft zijn winnende debuut als hoofdcoach van Ajax een goed vervolg gegeven op bezoek bij SC Cambuur. In Leeuwarden wonnen de Amsterdammers overtuigend met 0-5. Dit viel op.

Door Jordy Haak
05 februari 2023 - 14:05
Ajax Wint Bij Cambuur 1200
Ajax kan in Leeuwarden vier keer juichen. © Pro Shots

Vroeg uit de veren
Cambuur-uit om 12.15 uur betekent vroeg uit de veren. Niet echt een supportersvriendelijke aanvangstijd, maar het weerhield vierhonderd Ajacieden er niet van al in de vroege uurtjes naar Leeuwarden af te reizen. De nodige drankjes aan boord van de bus maakten veel goed. Bij aankomst kon vervolgens een vette hap als ontbijt worden gescoord. Of – zoals in de perskamer – smakelijk Fries suikerbrood.

Dat neemt niet weg dat je er iets voor over moet hebben om Ajax week in week uit aan het werk te zien. Duimpjes omhoog voor de heren en dames die in het uitverkochte uitvak van het Cambuur Stadion hun cluppie weer vurig toezongen. Het minste wat je dan mag vragen van de spelers? Drie punten als extra bagage voor de terugreis. In die missie slaagde Ajax.

Zaalvoetbalgoal
Never change a winning team. Dat moet Heitinga hebben gedacht bij het maken van zijn opstelling. De nieuwe hoofdtrainer van Ajax gaf al aan dat hij meer vastigheden wil creëren en koos in Leeuwarden voor dezelfde elf basisspelers die vorige week te sterk waren voor Excelsior (1-4).

Ondanks een fijn zonnetje, werden we niet blij van het strijdtoneel. De kunstgrasmat in Leeuwarden had meer weg van een tapijt van Leen Bakker dan een voetbalveld. We blijven onze afschuw erover uitspreken. Met zo’n ondergrond kun je net zo goed gaan zaalvoetballen. Laten we dan maar van de noot een deugd maken, zo dacht Ajax. Zo gebeurde het dat de openingstreffer op het bord kwam na een aantal ragfijne combinaties.

Dusan Tadic was de afmaker, maar ook de fraaie assist van Davy Klaassen mag niet onbenoemd blijven. Een zaalvoetbalgoaltje dus. Het blijft overigens verbazingwekkend te zien hoeveel kritiek Tadic nog altijd – met name op sociale media – te verduren krijgt. Nee, hij haalt niet zijn niveau van de afgelopen seizoenen, maar is telkens weer direct betrokken bij de Amsterdamse treffers. Tegen die statistieken kan niemand iets inbrengen.

Vakkundige sloopwerkzaamheden
De openingstreffer kon Ajax overigens goed gebruiken, want ook Cambuur trok weer vakkundig een muur op. Regelmatig schermde acht man of meer het eigen zestienmetergebied af. Gelukkig hadden de mannen van Heitinga voldoende sloophamers en beitels meegenomen om de betonnen muur vakkundig af te breken.

Dat bewezen ze tien minuten voor rust wederom. Mohammed Kudus toverde op de achterlijn en legde de bal vervolgens op het hoofd van Steven Berghuis. De middenvelder verdubbelde de score door binnen te knikken.

Verleidde de achterstand Cambuur ertoe de verdedigende stellingen te verlaten? Allerminst, maar Ajax trakteerde de vroege vogels in het uitvak nog wel op drie extra treffers. Berghuis schoot geplaatst zijn tweede van de middag tegen de touwen en de ingevallen Brian Brobbey zorgde met twee goals voor een 0-5-eindstand.

Hato maakt eredivisiedebuut
Een ander leuk dingetje? Heitinga gunde de pas zestienjarige Jorrel Hato zijn eredivisiedebuut. De verdediger mocht het laatste kwartier meedoen, terwijl ook Youri Regeer en Kian Fitz-Jim in de slotfase nog speelminuten kregen. Eigen jeugd aan het werk zien, blijft fijn. Het zijn zaken die ons vrolijk stemmen, nadat we afgelopen maanden toch vooral met veel chagrijn rondliepen.

Na twee winstpotjes op rij is het te vroeg om conclusies te trekken, maar in niet-Friesland zagen we weer urgentie en beleving bij de Ajacieden die we lang hebben gemist. Donderdag wacht een serieuzere test, wanneer Ajax in de strijd om de KNVB-beker op bezoek gaat bij FC Twente. Aan Heitinga en zijn manschappen om te laten zien in hoeverre het lek boven is.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >