Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Tahirovic over individuele prijs: ‘Ik ben wel een beetje verbaasd’

De verkiezing Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en de Johan Cruijff Foundation. Benjamin Tahirovic kreeg deze prijs uitgereikt voor zijn prestaties in december. De middenvelder reageerde zelf ook verbaasd.

28 december 2023 - 10:26
Tahirovic 1200
Tahirovic in actie tegen PEC Zwolle. © De Brouwer

De deze zomer van AS Roma overgekomen Tahirovic kreeg op De Toekomst een heuse trofee in handen gedrukt. Dat gebeurde een dag voor de wanvertoning in het KNVB-bekertoernooi tegen USV Hercules (3-2). Tahirovic bleef onder anderen ploeggenoot Ar’Jany Martha voor.

Het is voor de twintigjarige Tahirovic – die veel kritiek krijgt van analisten en supporters – zijn eerste individuele prijs. Hij had de erkenning voor zijn spel zelf eigenlijk niet verwacht. “Ik ben wel een beetje verbaasd,” stelt hij voor de draaiende camera van ESPN. “Ik doe blijkbaar iets goeds. Het is een mooie prijs om te winnen. Ik ben er blij mee. Ik doe wat ik kan.”

Maar waarom deze prijs? Volgens ESPN presteerde Tahirovic – van alle spelers die sinds het begin van het seizoen 21 jaar of jonger zijn – het beste. Hij noteerde in december elf intercepties, het meest van alle voetballers in de eredivisie. Ook zijn assist in het duel met PEC Zwolle (2-2) op Brian Brobbey telt mee, evenals de voorassist op de openingstreffer van diezelfde Brobbey.

Aanbevolen
Ajacieden meppen erop los tijdens eerste Ajax Life Padeltoernooi!

Ook wordt zijn passnauwkeurigheid in de feestmaand aangehaald: van zijn in totaal 198 passes kwamen er 180 aan. Dat is een slagingspercentage van 90,9 procent. Het hoogste aantal van alle middenvelders en aanvallers in de eredivisie met meer dan honderd passes.

Tahirovic weet dat hij kritisch wordt bekeken. Hij probeert zich daarvoor af te sluiten. “Ik probeer daar niet naar te luisteren. We moeten het op het veld laten zien. Als we ons druk maken over wat er op sociale media staat, heeft dat invloed op ons spel. Dat wil ik niet.”

De verwachtingen bij veel mensen waren hoog toen Tahirovic overkwam uit Italië. Dat kwam mede omdat zijn oud-trainer José Mourinho ontzettend enthousiast over hem sprak. Ajax had een enorm groot talent in huis gehaald, zo wist de Portugese oefenmeester te vertellen.

Tahirovic: “Ik zei al eerder dat het Italiaanse voetbal anders is dan het Nederlandse. AS Roma en Ajax zijn heel verschillend. De eerste maanden waren voor mij een periode van aanpassen. Aan de cultuur, het weer, het voetbal en het Ajax-DNA. In Rome was dat anders. Mourinho werkt heel tactisch. Hij is van het verdedigende voetbal. Daarom wint hij zoveel prijzen.”

Als onderdeel van de prijs, ontving Tahirovic een cheque van 2500 euro voor de Ajax Foundation. Ook leverde zijn uitverkiezing een bedrag van 5000 euro op ter stimulering van maatschappelijke projecten van de Johan Cruijff Foundation.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >