Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdscout De Lang stelt zich voor en spreekt over transferwindow

Hoofdscout Kelvin de Lang kwam afgelopen zomer over van Manchester City om in Amsterdam de scoutingstak te herstructureren. Ook moet hij Ajax in januari door een goede transferperiode loodsen. Tijd voor een kennismaking.

21 december 2023 - 15:20
De Lang 1200
De Lang is al van kinds af aan Ajacied. © AFC Ajax

De Lang heeft als voetballer geen imponerend CV. Heel vreemd is het niet dat veel mensen zich afvragen wie deze 42-jarige onbekende is. Zelf kan hij er wel om lachen. “In de voetballerij kennen mensen mijn naam wel, maar ik snap dat supporters denken: waar komt die gozer vandaan?” stelt De Lang in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life.

Toch heeft hij inmiddels al twintig jaar ervaring als scout in de rugzak, waarvan de laatste zes jaar bij Manchester City. In Engeland had hij zijn zaakjes goed voor elkaar. En toen belde Ajax. De Lang sprak met Edwin van der Sar, Klaas Jan Huntelaar en Maurits Hendriks. In een later stadium volgde nog een belletje met Sven Mislintat. De Lang hapte en koos voor een nieuwe uitdaging in Amsterdam.

“Omdat Ajax toch Ajax is,” legt hij uit. “Ik ben Amsterdammer en van kinds af aan Ajacied. Dan gaat het toch kriebelen. Dit is een functie met directe invloed op het eerste elftal. Ik zag de kans hier iets nieuws neer te zetten. Dat vond ik belangrijk. Manchester City bood me een mooie baan aan, maar ik luisterde echt naar mijn gevoel. Het is fijn weer een thuisbasis te hebben. Ik ben nu vaak op de club en bij mijn gezin. Dat woog zwaar mee in de keuze.”

Ajax zocht een nieuwe werkwijze binnen de scouting. Gaat het dan om scouten aan de hand van data? “Het had te maken met de fases voor het live scouten,” vervolgt De Lang. “Dat gaat over zaken die steun bieden aan het live scouten. Ik ben voorzichtig met het uitvergroten van data. Data is puur een sterk filter aan de voorkant en een onderbouwing aan de achterkant. Die twee functies heeft het. Live scouten blijft voor mij het belangrijkst.”

Aanbevolen
Blind: ‘Voor mijn gevoel ben ik als voetballer nog niet klaar bij Ajax’

In de afgelopen maanden is veel gezegd en geschreven over de stroeve samenwerking binnen het scoutingsapparaat van Ajax. De Lang beaamt dat eraan moest worden gesleuteld. “Het klopt dat het niet zo liep als we wilden, maar daarmee gingen we aan de slag. Daarbij is haast en zorgvuldigheid geboden, want de volgende transferwindow staat alweer voor de deur.”

Op verzoek legt De Lang uit welke werkwijze hij voor ogen heeft. “Ik wil één been in de club hebben, weten wat hier rondloopt, eigen spelers bekijken en meedoen in de analyse van onze eigen selectie. Daarnaast wil ik aan het einde van het proces bij de scouting betrokken zijn. Dan ga ik wél op pad om live spelers te bekijken.”

“We werken met zeven tot acht fulltime scouts voor het eerste elftal. Er bestaat een directe lijn tussen jeugdscouting en scouting betaald voetbal. Als je van elkaar weet waarmee je bezig bent, moeten die twee afdelingen in de hoogste leeftijden, zeg vijftien tot negentien jaar, op basis van data en live scouten vaak met dezelfde namen komen.”

Met de aanstaande transferwindow in aantocht, zijn we benieuwd wat de verwachtingen van De Lang zijn op dit gebied. “Afgelopen zomer werd de scouting meer gevoed van boven naar beneden. Nu zie ik een breder draagvlak bij scouting van onderaf. Daarnaast kwamen de mogelijke versterkingen eerder in beeld.”

De vraag is op wat voor type spelers Ajax zich de komende tijd richt. “We kijken eerst bij de eigen jeugd. Daarna naar eventuele oud-Ajacieden die op latere leeftijd weer van toegevoegde waarde kunnen zijn. Dan zijn er nog de spelers van onze partnerclubs en natuurlijk spelers van buitenaf. Dat kunnen ook oudere spelers zijn, leiders die onze jonge spelers beter maken. Het blijft zoeken naar de juiste balans.”

Het volledige interview met De Lang lees je in de nieuwste Ajax Life. Daarin vertelt hij onder meer over zijn werk bij Manchester City, het lekken van informatie naar de media en hoe hij denkt toptalenten langer bij Ajax te houden. Het magazine ook ontvangen? Word dan snel lid!

Aanbevolen
Ajax Life 5: hoop op wederopstanding in 2024

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >