Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: Witschge scoort uit bij RKC vanaf 45 meter

Ajax mag woensdag voor zes minuten, vijftien seconden en minimaal drie minuten extra tijd naar Waalwijk. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden in het Mandemakers Stadion.

05 december 2023 - 09:31
Witschge 1200
Witschge leek het zelf ook niet te geloven. © AFC Ajax

1997: Witschgeeeeeeeee!
Het is zondag 22 maart 1997. Het zijn andere tijden, want RKC - Ajax wordt die dag door FilmNet live uitgezonden. Het is eveneens de reden dat er pas om 18.00 uur wordt afgetrapt.

De Ajacieden gloeien nog na van het spektakel op bezoek bij Atlético Madrid (2-3). Je weet wel, met die prachtige afstandspoeier van Dani. Van grote afstand scoren? Dat kan ik ook, zo moet Richard Witschge in Waalwijk hebben gedacht. Ajax speelt een erbarmelijk slechte eerste helft, maar na rust komt hét moment van Witschge.

Een door Patrick Kluivert ingeleide aanval wordt afgeslagen. RKC-goalie Rob van Dijk schiet de bal buiten zijn zestienmeter weg. Deze blinde trap naar voren komt pardoes in de schietgrage voeten van Witschge terecht. Zijn positie? Zo’n meter of vijf over de middenlijn.

Hij kijkt en haalt uit. Bam, vol in het hart. Het publiek en de spelers kijken toe. De doelman is uit zijn hok. De bal maakt een strakke vlucht door de lucht. De keeper rent terug, maar is nooit meer op tijd. Het net bolt. De bal ligt erin: 0-1. Een magistraal doelpunt. Witschge spreidt zijn armen en lacht zijn tanden bloot. Scoren vanaf 45 meter in zijn honderdste eredivisieduel. Hallo!

Kijk de treffer van braniemannetje Witschge vooral eens terug. Dan zie je ook dat Ajax het duel met 2-1 wint. Frank de Boer zorgt voor de tweede Ajaxtreffer. Ondanks dat dat de winnende is, blijft het schot van Witschge gegrift in ons collectieve geheugen.

Aanbevolen
Vragen en antwoorden over uitspelen RKC - Ajax

2007: Vertonghen scoort tegen ‘zijn’ Ajax
Het is zondag 8 april 2007. De ploeg van trainer Henk ten Cate reist af naar het Mandemakers Stadion voor de confrontatie met RKC. De competitie is ongemeen spannend. De slopende titelstrijd gaat tussen Ajax, AZ en PSV. De Ajacieden pakken bij winst in Waalwijk de koppositie.

Bij RKC staat Ajaxhuurling Jan Vertonghen in de basis. Hij ziet hoe Gabri de score opent, maar pakt een minuut later zelf een pikante hoofdrol. In de tiende minuut krijgt de thuisploeg een vrije trap. Deze wordt vanaf links de zestienmeter in gebracht. Zo op het hoofd van Vertonghen. Hij steekt ver boven iedereen uit en kopt de 1-1 achter Maarten Stekelenburg.

De wedstrijd eindigt uiteindelijk in 2-2. Ajax lijdt pijnlijk puntenverlies in de strijd om de titel, die het uiteindelijk ook verliest op de laatste speeldag. Mede dankzij het doelpunt van Vertonghen pakt RKC een punt, terwijl Ajax doodziek de spelersbus instapt.

David Endt, destijds teammanager van Ajax, keek in 2018 bij de NOS terug op de pijnlijke middag. Endt verklapt dat Ten Cate destijds woedend was. “Hij zei: ‘Ik wil je nooit meer zien. Dit doe je niet tegenover je club’. Er kwamen heel wat krachttermen bij kijken. Ook de andere leden van de technische staf zeiden dingen. Ik vond het shocking. Jan was bang dat hij zijn eigen glazen had ingegooid.”

Vertonghen deed echter – hoe pijnlijk ook voor Ajax – zijn sportieve plicht en liet zien dat hij uit het juiste hout was gesneden. En zijn eigen glazen waren niet ingegooid. Vertonghen zou later bij Ajax immers uitgroeien tot een hele grote meneer.

Aanbevolen
Stop de tijd: de emotionele tovenaar uit Georgië

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >