Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vragen en antwoorden over uitspelen RKC - Ajax

De spelers van Ajax mogen woensdag opnieuw aantreden tegen RKC. In het Mandemakers Stadion resteren nog zes officiële minuten en vijftien seconden tegen de Waalwijkers. Het duel werd begin oktober gestaakt bij een 2-3-stand wegens een blessure van RKC-doelman Etienne Vaessen.

04 december 2023 - 14:03
Avila 1200
Avila stond binnen de lijnen op het moment van staken. © AFC Ajax

Laten we beginnen met te zeggen dat we opgelucht zijn dat Vaessen na de botsing met Brian Brobbey weer op de velden te zien is. De goalie kan tijdens het restant van RKC-uit dan ook ‘gewoon’ op doel staan, want hij werd na zijn blessure niet gewisseld. Zo ver kwam het door het staken van de wedstrijd niet.

De KNVB besloot dat de wedstrijd tussen RKC en Ajax woensdag 6 december om 20.00 uur wordt hervat. Zo’n 250 dapp're Ajaxsupporters reizen opnieuw naar Waalwijk om te zien of hun ploeg een driepunter over de streep weet te trekken.

Navraag van Ajax Life bij de KNVB leert dat er na negentig minuten nog minimaal drie minuten extra tijd bijkomen. “Exclusief de extra speeltijd die er mogelijk nog bijkomt vanuit het restant,” voegt de KNVB daar aan toe.

Los van alle Ajacieden, komt ook scheidsrechter Pol van Boekel opnieuw naar Waalwijk. De KNVB had ervoor kunnen kiezen een andere leidsman af te vaardigen, maar dat gebeurt niet. Men kiest ervoor het duel onder zoveel mogelijk gelijke omstandigheden te hervatten als ten tijde van het staken van de wedstrijd.

Daarom moeten beide teams de wedstrijd in principe ook hervatten met dezelfde 22 spelers op het veld. Precies dat wordt bijzonder lastig: Jay Gorter stond destijds onder de lat, maar is in de tussentijd geblesseerd geraakt. Datzelfde geldt voor Silvano Vos. De voor Steven Bergwijn ingevallen Amourricho is eveneens niet fit.

Ook drie spelers die begin oktober op de bank zaten, zijn momenteel geblesseerd. Het gaat om Remko Pasveer, Mika Godts en Branco van den Boomen. 

Gelukkig schrijven de reglementen van de KNVB voor dat clubs aantoonbaar geblesseerde of zieke spelers in de wedstrijdselectie mogen vervangen. Voorwaarde is wel dat clubs een doktersverklaring kunnen overleggen. Kan dat laatste niet, dan houdt het wel een beetje op.

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: Witschge scoort uit bij RKC vanaf 45 meter

Maurice Steijn had begin oktober maar één speler vervangen, dus zijn opvolger John van ’t Schip mag nog viermaal wisselen. Bergwijn ging er destijds af en hoeft dus zijn voetbaltas niet meer te pakken. De rol van de aanvoerder is uitgespeeld. Hem zien we niet terug in Waalwijk.

Mocht Van ’t Schip direct voor de hervatting van het duel willen wisselen, dan kan hij dat uiteraard doen. De te wisselen spelers hoeven dan niet eerst op het veld te staan. Dat zou ook bijzonder lullig zijn. Jezelf helemaal in wedstrijdkleding steken om er meteen af te moeten. “Wel moeten de spelers die worden ingebracht zich langs de kant van het veld melden om daar klaar te staan,” stelt de voetbalbond.

Ajax stond – op moment dat de wedstrijd werd gestaakt – met de volgende spelers op het veld: Gorter, Devyne Rensch, Josip Sutalo, Gaston Avila, Jorrel Hato, Steven Berghuis, Vos, Kenneth Taylor, Carlos Forbs, Brian Brobbey en Amourricho. De ploeg uit Waalwijk heeft al zijn wisselmomenten gebruikt en begint woensdag dus met exact dezelfde elf spelers als waar het mee eindigde.

Diant Ramaj gaat in plaats van Gorter keepen, maar we zijn wel benieuwd wat Van ’t Schip doet met de vervanging van de niet fitte Amourricho. Ook is het interessant om te zien wie er op de bank plaatsnemen als vervangers van de afgehaakte Pasveer, Godts en Van den Boomen.

Tot slot wilden we graag weten hoe de wedstrijd woensdag weer in gang wordt gezet. Daar zegt de KNVB het volgende over: “Het spel wordt hervat met een scheidsrechtersbal voor RKC in het eigen strafschopgebied.”

Het restant van RKC-uit is woensdag – inclusief voorbeschouwing – vanaf 19.30 uur live te volgen op ESPN 1.

Aanbevolen
Stop de tijd: de emotionele tovenaar uit Georgië

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >