Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: Vink scoort bij debuut tegen Sparta en grote Van Basten-show

Ajax speelt zaterdag in eigen huis tegen Sparta. Dat duel werd 61 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit op fraaie wijze in de spotlights stonden tegen de Rotterdammers.

08 december 2023 - 12:56
Hoofdrolspelers Vink 1200
Een piepjonge Vink scoort tegen Sparta. © AFC Ajax

1988: zeventienjarige Vink scoort bij Ajaxdebuut
Het is woensdag 31 augustus 1988. Sparta komt op bezoek in De Meer, waar 5500 toeschouwers getuige zijn van het debuut van de piepjonge Marciano Vink. Hij speelt in het hart van de defensie als vervanger van Peter Larsson.

De wieg van Vink stond bij zijn geboorte in Suriname, maar het gezin verhuisde al vlot naar Nederland. Via TOS-Actief en ADE kwam hij bij Ajax terecht in de jeugdopleiding. De lichting waarin hij terechtkwam, was er eentje met Richard Witschge, Dennis Bergkamp, Michel Kreek, Bryan Roy en de broertjes De Boer.

Maar goed, Vink debuteert dus tegen de kasteelheren uit Rotterdam. Na amper zes minuten speeltijd, dribbelt hij door het centrum naar voren. Hij speelt de bal op Ronald de Boer en loopt zelf door. De Boer snapt wat de bedoeling is en het een-tweetje is mooi. De afwerking van Vink over doelman Ed de Goeij is nóg fraaier. Een stiftje. Scoren bij je Ajaxdebuut. Vink staat in een mooi rijtje.

“Vink, een naam om te onthouden,” horen we Frank Snoeks roepen in het wedstrijdverslag. Het duel eindigt overigens in een 2-1-zege. Namens Ajax scoort Arnold Mühren nog, terwijl Gerard Sandel iets terugdoet in het shirt van Sparta. Vink blijkt een blijvertje, al verlaat hij Ajax in de winter van 1993. Een buitenlands avontuur lonkt. Bij Genoa 1893.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: hoe versla jij Kasteelheren in Johan Cruijff Arena?

1985: de grote Van Basten-show
Het is zondag 8 december 1985. Ajax wint die dag met grote cijfers van het arme Sparta. Het wordt liefst 9-0, waarvan Marco van Basten er zes in het netje legt. De 11.500 supporters in De Meer zien het met groot plezier aan. Dat geldt eveneens voor trainer Johan Cruijff.

Van Basten maakt de 3-0, de 4-0, de 5-0, de 6-0, de 7-0 én de 9-0. Een goede pubquizvraag zou dan zijn: wie maakten de resterende drie Ajaxtreffers? Het is Rob de Wit die 38 jaar geleden op schitterende wijze de score opent in Amsterdam. Gerard Vanenburg maakt de overige twee doelpunten, waarvan zijn tweede een beauty is.

Maar het is toch vooral de grote Van Basten-show. Vier treffers gaan binnen vanuit open spel en twee vanaf de penaltystip. Heb je de beelden nog nooit gezien? Dan raden we je aan de samenvatting eens te kijken. Vooral de aanname van Van Basten bij zijn eerste doelpunt is om je vingers bij af te likken. Ook valt je vast op dat Louis van Gaal een van de spelers is aan Spartakant.

We zien nog veel meer moois. Met name het moment bij de tweede Ajaxpingel van Van Basten is noemenswaardig. Spartadoelman Bas van Noordwijk loopt naar de spits toe en trekt zijn handschoenen uit. Hij wil ze aan Van Basten geven onder het mom van: keep jij maar, dan schiet ik wel.

Het is een tamelijk hilarisch voorval. We vragen ons af of Van Gaal er destijds om kon lachen. Nou ja, wij wel. Ook nu nog!

Aanbevolen
Welke spelers voetbalden zowel voor Ajax als Sparta?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >