Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bergwijn hoopt dat actie Ajax helpt online haat te verminderen

Steven Bergwijn verscheen na de 2-1-overwinning op Sparta in de perszaal van de Johan Cruijff Arena. De aanvoerder van Ajax reageerde vanzelfsprekend op de belangrijke zege, maar kreeg vooral veel vragen over de actie tegen online haat.

09 december 2023 - 23:06
Bergwijn Ajaspa 1200
Bergwijn merkt dat het vertrouwen groeiende is. © Pro Shots

Bij Ajax zijn ze wel klaar met de vele nare reacties die door veelal anonieme mensen het wereldwijde web in worden geslingerd. Het is soms schrikbarend de reacties onder sociale mediaberichten te lezen. Van het schelden met ziektes, tot doodsbedreigingen en racisme. Niet alleen voetballers krijgen ermee te maken. Het is een groeiende trend, die miljoenen mensen online raakt.

Met een indrukwekkende video vroeg Ajax aandacht voor dit probleem. Op de achterkant van de wedstrijdshirts stonden bovendien geen spelersnamen, maar drie stippen. Het internationale symbool voor stilte en het menu-icoontje waarop je klikt om haatberichten te rapporteren.

Bergwijn kreeg de vraag welke verwerpelijke verwensingen hem het meest pijn doen. “Als je familie of kinderen erbij worden betrokken. Dat raakt je het meest. Vaak gaat het om mensen met nepaccounts. Daar doe je helaas niet echt iets tegen. Wat er in dit soort berichten staat, houd ik voor mezelf. Maar het zijn geen fijne teksten.”

Aanbevolen
Brobbey drijft Vriends tot wanhoop met ijzersterk gebruik van lichaam

Naar eigen zeggen weet Bergwijn zich aardig af te sluiten voor de enorme lading drek die spelers – zeker na een slecht resultaat – over zich heen krijgen. “Ik probeer de berichten niet te lezen, maar soms ontkom je er niet aan. Het initiatief tot deze actie is van de club gekomen. Ik vind het goed dat het gebeurt, want er zijn ook mensen die er minder goed mee om kunnen gaan.”

“Als je na een nederlaag de commentaren leest…” vervolgt Bergwijn. “Dat is geen goed voorbeeld voor de kinderen die dat ook zien. Ik hoop dat de haat op sociale media minder wordt. Wat de beste remedie is? Al die apps van je telefoon verwijderen, maar dat wil niemand.”

Daarna kwam vanzelfsprekend ook de overwinning op Sparta nog ter sprake. Bergwijn is blij dat Ajax weer omhoog kan kijken. “We winnen weer, dat maakt het een stuk leuker voetballen. Het plezier is terug bij veel jongens. Dat zie je bij vlagen, al hadden we het onszelf veel makkelijker kunnen maken door onze kansen af te maken.”

Door de overwinning op Sparta staat Ajax in ieder geval tijdelijk vijfde. Voor Bergwijn is het niet genoeg. Hij wil meer. “Het vertrouwen is groeiende. De doelstelling is nu simpelweg zo hoog mogelijk te eindigen. We hebben nog genoeg wedstrijden te spelen en moeten omhoog blijven kijken.”

Aanbevolen
Van ’t Schip over invalbeurt Banel: ‘Niet makkelijk voor hem’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >