Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Brobbey drijft Vriends tot wanhoop met ijzersterk gebruik van lichaam

Brian Brobbey gooide tegen Sparta (2-1) zijn ijzersterke lichaam weer eens succesvol in de strijd. Tot frustratie van Bart Vriends. De verdediger van de Rotterdammers is radeloos als hem wordt gevraagd hoe de beresterke spits kan worden afgestopt.

09 december 2023 - 21:57
Brobbey Juicht 1200
Brobbey is al snel trefzeker. © Pro Shots

Slechts een kleine acht minuten had Brobbey nodig om zijn naam op het scorebord te zetten. De Ajacied was attent na een knappe hakbal van Kenneth Taylor. “Een hele mooie goal,” vertelt Brobbey aan ESPN, met de hem zo kenmerkende brede lach op zijn gezicht. “Ik draaide goed weg en tikte 'm rustig binnen. Ik weet niet of het hakje van Kenneth voor mij was bedoeld, maar ik stond wel op de juiste plek.”

Brobbey lijkt met steeds meer gemak het net te vinden. Telkens gooit hij zijn ijzersterke lichaam in de strijd om duels te winnen. Veelal met succes. Het drijft verdedigers tot wanhoop. Zo had Vriends zich voorbereid op een situatie als bij de openingsgoal, maar wist hij uiteindelijk toch niet hoe hij moest ingrijpen.

“Ik baal hier zo ontzettend van,” zei de verdediger van Sparta in gesprek met Hans Kraay. “Ik vind het heel lastig wat ik anders moet doen. Er komt een terugtrekbal, die Brobbey achter zich krijgt. Hij gooit dat grote lijf ertussen en dan is het gewoon heel lastig. Ik vind het te makkelijk om te zeggen dat ik kansloos was. Ik moet daar meer tegenoverstellen.”

Maar wat had Vriends dan wel moeten doen? “Ik denk dat ik korter had moeten zitten. Mezelf niet als draaischijf laten gebruiken. Daar hebben we het veel over gehad en dan gebeurt het toch. Brobbey is met dat spel een van de beste spelers in Europa. Toch denk ik dat we het beter moeten oplossen. Het vervelende is dat het zo dicht bij de goal gebeurt. Dan kun je ook niet veel anders meer doen.”

Aanbevolen
Van ’t Schip over invalbeurt Banel: ‘Niet makkelijk voor hem’

Vriends moet erom lachen als een boer met kiespijn, maar hoe kijkt Brobbey zelf eigenlijk naar de situatie? “Ik weet niet wat verdedigers anders kunnen doen,” gniffelt de doelpuntenmaker. “In zijn podcast zegt Vriends altijd dat hij voor me moet staan. Dat deed hij niet. Hij heeft me toevallig uitgenodigd binnenkort een keer aan te schuiven. Even kijken of ik ga,” lacht de Ajacied, die na een uur spelen werd gewisseld door zijn trainer.

“De tweede helft hadden we moeite erin te komen. We gaven teveel ruimtes weg, maar hebben wel gevochten, zodat ze niet gelijk konden maken. Ik voelde wat spanning aan mijn hamstring. Vandaar dat ik eraf ging. Of dat problemen oplevert richting AEK Athene-thuis? Ik hoop het niet.”

Brobbey merkt zelf dat hij steeds veelzijdiger wordt als spits. “Dat zie je bijvoorbeeld aan mijn diep gaan. Voorheen kwam in bijna alleen maar in de bal. Daar zijn we op de trainingen ook veel mee bezig.”

Tot slot reageert de spits nog op de campagne die Ajax zaterdag lanceerde tegen online haat. “Ook ik krijg veel berichten, die vaak racistisch van aard zijn. Dat raakt me. Vandaar deze campagne. Er is een hele mooie video gemaakt. Het is niet goed wat mensen online doen, maar het is moeilijk te stoppen. Ik hoop dat het aantal haatberichten minder wordt.”

Aanbevolen
Bergwijn hoopt dat actie Ajax helpt online haat te verminderen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >