Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax verklaart extra handhaving bij overlast op eerste ring Noord

Tijdens de thuisduels met Vitesse en Sparta hebben stewards extra gehandhaafd. Dat gebeurde specifiek op de bovenste rijen van de eerste ring Noord, waar supporters die stonden, werden aangesproken. De club geeft uitleg.

12 december 2023 - 15:28
Noord 1200
Ajax greep in na veel klachten van supporters. © De Brouwer

Dat Zuid 1 het enige en officiële stavak in de Johan Cruijff Arena is, mag geen nieuws zijn. Dat neemt niet weg dat er in overige delen van het stadion ook wel eens wordt gestaan. Daar kun je als supporter op worden aangesproken, al gebeurt dat mogelijk niet altijd. Toch greep Ajax de laatste twee thuisduels in de eredivisie in. Dat gebeurde specifiek aan de bovenzijde van de eerste ring Noord.

Navraag bij de club leert dat Ajax genoeg reden had om in te grijpen. De afgelopen periode ontving de club ontzettend veel klachten van Ajaxsupporters die een vaste plek hebben aan die kant van de Johan Cruijff Arena. Hier bevinden zich ook de plekken voor rolstoelers en begeleiders.

De klachten hebben allemaal dezelfde strekking: zo’n vijftig tot tachtig supporters veroorzaken stelselmatig overlast. Ze staan tijdens wedstrijden op de omloop waar ook twee kiosken aanwezig zijn. Deze omloop bevindt zich direct achter de stoeltjes. Er wordt gerookt, met bier gesmeten, gescholden, geschreeuwd en intimiderend gedrag vertoond.

Aanbevolen
Kom naar nieuwjaarsconference ‘SV Ajax: de tranen van 2023’ [UITVERKOCHT]

Ajax probeerde het aanvankelijk op de reguliere wijze op te lossen. De supporters die overlast vertoonden op genoemde plekken, werden aangesproken en gevraagd hun zitplaats op te zoeken. Stewards kregen veelal een grote mond en naar de aanwijzingen werd niet geluisterd.

De afgelopen twee thuisduels pleegde Ajax daarom extra inzet op Noord. Er is volop gehandhaafd op naleving van de KNVB-standaardvoorwaarden. Daarin staat dat toeschouwers plaats moeten nemen op de plek die op het kaartje staat vermeld. Ook mogen supporters niet langer dan noodzakelijk blijven staan op trappen, bordessen en gangpaden.

Het optreden van Ajax bleef bij overige supporters op de eerste ring Noord niet onopgemerkt. Zowel club als Johan Cruijff Arena kregen diverse complimenten per mail. De strekking: eindelijk wordt de overlast richting eigen supporters aangepakt. We hebben diverse mails ingezien waaruit blijkt dat seizoenkaarthouders op Noord blij zijn dat Ajax hun klachten serieus neemt.

Ajax: “Onze doelstelling is om voor zoveel mogelijk supporters een goede wedstrijdbeleving te organiseren. Om die reden is opgetreden tegen overlast op deze specifieke plek in het stadion.”

Aanbevolen
Poortwachter Frank

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >