Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Poortwachter Frank

Frank de Boer is ontslagen bij een club in een land waar je ook geen coach wil zijn. Het is zijn zoveelste mislukte avontuur. Tijd om thuis te komen, Frank! Terug naar Amsterdam, waar je fanatisme ingegeven door clubliefde veel beter op z’n plek is.

12 december 2023 - 13:39
Poortwachter800
De Boer is een clubman die je bij de hand kan nemen. © AFC Ajax

Dat fanatisme en die clubliefde is goud waard voor Ajax. Daarnaast is het – laten we eerlijk zijn – de kwaliteit waar Frank het van moet hebben. Ik werd in de laatste jaren van zijn periode als Ajaxtrainer ook niet heel vrolijk van het spel. Toch: je kan nog zo negatief praten over De Boer, maar hij heeft wel bepaalde eigenschappen die Ajax nu goed kan gebruiken.

Frank lijkt me ideaal geschikt als een trainer tussen Jong Ajax en het eerste elftal in. Dat Dennis Bergkamp zich daar ook geschikt voor voelt, is mooi. Doe het samen, zou ik zeggen. Hun hoofdtaak: het onder de hoede nemen van talenten die doorstromen of nieuw zijn aangekocht, tot ze rijp genoeg zijn voor Ajax 1. Daar heeft Ajax niet alleen zelf behoefte aan, maar ook de nieuwe en jonge spelers gaat het helpen.

Jari Litmanen zei bij Tussen de palen van Ziggo Sport dat twaalf nieuwe spelers wel erg veel is. Al die jongens hebben tijd, aandacht en gewenning nodig. Hoe lekker zou het zijn als je die tijd en aandacht krijgt van echte clubmensen zoals De Boer en Bergkamp?

In de luwte hard werken, de club leren kennen en het spelsysteem erin slijpen zonder druk van media en publiek. Net zo lang tot je een stempel op je hoofd krijgt geplakt met dat je er klaar voor bent. Vanaf dat moment haak je aan bij Ajax 1. Tot grote vreugde van de hoofdtrainer, die zeker weet een speler erbij te krijgen die meteen iets toevoegt.

Hoe fijn zou het zijn voor een Mannsverk, Gaaei, Mikautadze en Tahirovic als ze eerst enige tijd onder De Boer en Bergkamp hadden kunnen trainen?

Nogmaals, dit is ook in het belang van de speler zelf. Echte topspelers krijgen dat stempel misschien al snel, anderen krijgen wat langer de tijd. Eigenlijk net zoals bij Litmanen zelf. Het kostte hem enige tijd te wennen aan het niveau, de communicatie, het spelsysteem en het Amsterdams directe.

Jari kreeg die tijd als grote onbekende ook, zonder druk van de buitenwacht. Althans, zo herinner ik het me. Ineens was hij daar. Het bleek een schot in de roos, ondanks dat hij al enige tijd rondliep op toen nog Sportpark Voorland.

Hoe fijn zou het zijn voor een Sivert Mannsverk, Anton Gaaei, Georges Mikautadze en Benjamin Tahirovic als ze eerst enige tijd onder De Boer en Bergkamp hadden kunnen trainen? Clubmensen die je bij de hand nemen en helpen met datgene wat je nodig hebt.

Ook bij een terugval raakt een speler niet meteen uit beeld, maar wordt hij opgevangen door deze clubmensen die met hem aan de slag gaan, waarbij het nodige fanatisme ervoor zorgt dat je in no-time weer kan aanhaken.

Volgens mij is het een functie die Frank perfect past en waar je hem langdurig voor kan vastleggen. Iemand die loyaal is, zolang je hem onderdeel maakt van het technisch team dat de komende tijd vorm gaat krijgen. Ik denk dat Ajax, de spelers en supporters er veel aan hebben. De Boer lijkt mij de ideale man hiervoor.

Aanbevolen
Stop de tijd: de koning van Caïro op de ring A10

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >