Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Steijn wil zijn ploeg in huisstijl van Ajax laten voetballen

Maurice Steijn maakt zaterdag zijn officiële debuut als hoofdcoach van Ajax. Aan de vooravond van het thuisduel met Heracles, verklapt hij alvast wat we dit seizoen van zijn ploeg mogen verwachten.

Door Jordy Haak
11 augustus 2023 - 14:17
Steijn Persco 1200
Steijn verwacht een Ajax vol dynamiek. © AFC Ajax

“We gaan voetballen in de huisstijl van Ajax, met buitenspelers,” reageert de trainer tijdens de voorbeschouwende persbabbel op een vraag van Ajax Life. “Het doel is overal op het veld een overtal te creëren. Verdedigers moeten het middenveld op durven komen, met veel positiewisselingen. Wat ik vooral wil zien bij dit elftal, is veel dynamiek en intensiteit. Ik wil een ploeg zien die zowel in balbezit als bij balverlies altijd in beweging is.”

Dat klinkt mooi, maar het afgelopen seizoen is veelvuldig gebleken dat het lang niet altijd even makkelijk is om te domineren op het veld. Zeker wanneer tegenstanders zich ingraven en je tegen een muur komt te voetballen. “Daar loop je vaak tegenaan, zeker hier in de Johan Cruijff Arena,” beaamt Steijn. “In dat soort wedstrijden komt het aan op individuele kwaliteiten. Spelers die een man kunnen uitspelen en snel kunnen handelen. Daar hebben we ook onze middelen voor.”

Tijdens de persbabbel oogt Steijn ontspannen. Hij heeft duidelijk zin in de start van de eredivisie en is open in zijn antwoorden. Zo verklapt de hoofdtrainer alvast dat aanwinst Jakov Medic op een basisplaats kan rekenen. “Hij is klaar om te spelen en gaat ook starten. Olivier Aertssen is in de voorbereiding voor de leeuwen gegooid. Het is geweldig dat hij veel vlieguren heeft kunnen maken, maar ik vind Medic nu verder. Hij heeft de hele week goed getraind en vorige week tegen Borussia Dortmund al minuten gemaakt. Het is dus niet zo dat we hier een risico mee nemen.”

Aanbevolen
Steijn legt uit waarom Ziyech voorlopig geen optie is bij Ajax

Aangezien Steijn in een bijzin verklapte dat ook Branco van den Boomen aan de aftrap verschijnt, valt zijn basiself aardig uit te tekenen. Carlos Forbs maakt een goede indruk, maar is fysiek nog iets minder ver dan verwacht. Hij kan invallen, maar staat niet in de startformatie. Steijn ziet voor de Portugees overigens vooral een rol vanaf de rechterflank weggelegd, aangezien Steven Bergwijn zijn beoogde linksbuiten is.

We zijn in ieder geval erg nieuwsgierig hoe Ajax tijdens de seizoensopener voor de dag komt. Steijn hoopt vooral de dingen terug te zien waar in de voorbereiding hard op is getraind. Maar hoever is het huidige Ajax eigenlijk?

“Als je ons afzet tegen andere kampioenskandidaten, denk ik dat we de komende wedstrijden genoeg kwaliteit hebben om ons met hen te meten. Ik heb momenteel achttien fitte spelers tot mijn beschikking. Dat zijn jongens waar we al zes weken mee in voorbereiding zijn. Daar ben ik heel blij mee. Tegelijkertijd is duidelijk dat we ons op enkele posities nog moeten versterken. Met enkele aanwinsten erbij, zijn we zeker een kampioenskandidaat.”

Naar het teleurstellend verlopen vorige seizoen heeft Steijn niet meer teruggekeken. “Ik heb wel veel gesproken met spelers en stafleden, maar ik hoefde niet te horen wat er vorig jaar allemaal fout ging. Iedereen praat toch vanuit zijn eigen perspectief. Ik ben aan de slag gegaan op de manier hoe ik denk dat we moeten werken. We varen nu onze eigen koers.”

Op de slotvraag of Ajax van Heracles gaat winnen, volgt een even kort als resoluut antwoord: “Ja.”

Aanbevolen
Steijns elf: met welke Ajacieden trap jij eredivisieseizoen af?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >