Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Steijn legt uit waarom Ziyech voorlopig geen optie is bij Ajax

In de jacht op versterkingen bij Ajax valt de naam van Hakim Ziyech regelmatig. Maurice Steijn legt tijdens de persbabbel in de Johan Cruijff Arena uit waarom een terugkeer van de oud-Ajacied vooralsnog geen optie is.

Door Jordy Haak
11 augustus 2023 - 15:09
Ziyech 1200
De positie van Ziyech is goed bezet. © AFC Ajax

Soms verlangen we terug naar het fraaie spel waarmee Ziyech ons tijdens zijn periode in Amsterdam betoverde. Steijn is ook enthousiast over de kwaliteiten van de Marokkaan, maar een terugkeer is momenteel niet aan de orde.

“Ik vind Hakim een uitstekende speler. Hij is voor elke club een meerwaarde. Volgens mij is het ook een prima kerel, want ik hoor van binnen Ajax louter positieve verhalen over hem. Maar de situatie is op dit moment zo dat de posities waar hij voor in aanmerking komt, behoorlijk bezet zijn,” aldus de hoofdtrainer.

“Steven Berghuis, Steven Bergwijn, Carlos Forbs en Francisco Conceição kunnen op die positie uit de voeten. Mohammed Kudus is er nog en Mika Godts zit eraan te komen,” vervolgt Steijn. “Als daar nog iets in verandert, wordt hij misschien een optie. Maar op dit moment zijn die posities dusdanig bezet, dat het niet aan de orde is.”

De hoofdtrainer krijgt vervolgens de vraag of Ajax niet proactief moet handelen. De kans bestaat immers dat Kudus bijvoorbeeld op het laatste moment vertrekt, maar Steijn stelt vertrouwen te hebben in de huidige bezetting.

Aanbevolen
Steijn wil zijn ploeg in huisstijl van Ajax laten voetballen

De oefenmeester weet dat er vooral in defensief opzicht kwaliteit bij moet. “Achterin is versterking het hardst nodig. Dat weten we ook. Het is momenteel te mager, zeker als er iets met een verdediger gebeurt. Daarnaast willen we er nog een spits bij. Ik ben heel blij met Brian Brobbey, maar hij is momenteel onze enige echte spits. Anders moet ik met Kudus gaan schuiven.”

Dat Ajax in de jacht op versterking uitkomt bij clubs als Dinamo Zagreb en FC Sankt Pauli, vindt Steijn niet vreemd. “Ik snap de verbazing aan de ene kant wel, omdat je daar misschien niet direct de beste spelers verwacht. Toch denk ik dat er bij die clubs uitstekende voetballers rondlopen om ons te versterken. We moeten ook even terug naar de nieuwe realiteit. We kunnen momenteel niet spelers bij topclubs weghalen.”

De oefenmeester wordt wel veel betrokken in het proces om het team te versterken. Op verzoek legt hij uit hoe dat in zijn werk gaat. “We sparren veel op welke posities we nog nieuwe spelers nodig hebben. Dat doen we met de staf onderling, maar ook met Sven Mislintat. Afgelopen donderdag hebben we bijvoorbeeld de voorbereiding doorgenomen. Waar staan we? Op welke posities hebben spelers ons verrast en waar valt het nog wat tegen?”

“Op basis daarvan geven we een wensenlijstje door aan Sven,” vervolgt Steijn. “Hij gaat vervolgens samen met scouts Kelvin de Lang en Hans van der Zee aan de slag. Uit de aangedragen kandidaten geven we als staf vervolgens onze voorkeur aan. Daar moet Sven dan mee aan de slag. En ja, ik draag soms ook zelf namen aan.”

Steijn twijfelt er niet aan dat de beloofde aanwinsten er gaan komen. “Ik heb de garantie gekregen dat er voor 31 augustus een volwaardige selectie staat, waarmee we om de prijzen kunnen meedoen.”

Aanbevolen
Steijns elf: met welke Ajacieden trap jij eredivisieseizoen af?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >