Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Steijn over linksbacks: ‘Moet een schepje bovenop’

Na afloop van Excelsior-uit (2-2) zagen we een teleurgestelde Ajaxtrainer in de perskamer verschijnen. En dat is logisch, zeker gezien het vertoonde spel en resultaat. Maurice Steijn ging na het laatste fluitsignaal in op de wedstrijd, Brian Brobbey en de linksbacks.

19 augustus 2023 - 20:09
Steijnexcaja800
Steijn wil een dynamischer Ajax zien. © Pro Shots

“Ik ben natuurlijk teleurgesteld. Als je kampioen wil worden, moet je dit soort wedstrijden winnen,” zo trapt Steijn de persconferentie af met duidelijke woorden. “We voetbalden in een te laag tempo om Excelsior kapot te spelen. Het is een terugkerend probleem dat we te makkelijk doelpunten en kansen weggeven. Op dat punt valt nog veel winst te behalen.”

Steijn zag dat Ajax opnieuw veel kansen creëerde, maar verzuimde om deze af te maken. “Dat is wel de tendens. Je bent in ieder geval blij dat je kansen creëert. Dat doen we zelfs heel veel. Ik heb de grootst mogelijke kansen gezien, op een halve meter van het doel. Dat moet beter, want dan win je dit soort wedstrijden.” 

Daarbij wordt vooral gekeken naar Brobbey. Hoewel hij de openingstreffer uiterst beheerst afmaakte, miste hij wederom een aantal opgelegde kansen. “Hij is ongelukkig in de afwerking. Je hoopt dat te doorbreken. De 1-0 maakt hij goed. We hebben getraind op het plaatsen van de bal in die hoek. We kunnen alleen niet ontkennen dat als Brobbey op de goede plek staat, hij ook moet afdrukken.”

Aanbevolen
Bergwijn rekent zichzelf eerste tegengoal van Excelsior aan

Toch ging er meer mis dan alleen het niet verzilveren van kansen. Wat vooral opviel, was het lage tempo waarin werd gevoetbald. “We hebben drie, vier of vijf handelingen nodig om de bal van links naar rechts te krijgen. Dan speel je Excelsior niet kapot en krijg je spelers niet in de een-tegen-een. Als je veel balbezit hebt, moet je ook veel dynamischer spelen.”

Een speler die Steijn graag in de een-tegen-een wilde krijgen, was Carlos Forbs. De trainer was redelijk tevreden over zijn wedstrijd, maar zag ook dat het te lang duurde voordat de bal bij de Portugees kwam. “We betrekken Carlos te laat in het spel. Hij heeft snelheid en een individuele actie in huis, maar als de bal eenmaal bij hem kwam, stond hij gelijk in de dubbele dekking.” 

Tot slot kwamen de linksbacks aan bod. Steijn ziet dat Anass Salah-Eddine en Owen Wijndal het lastig hebben op die positie. “Anass speelde tegen Heracles ongelukkig. Dat was hij nu ook in een aantal acties. Daarom heb ik hem gewisseld. Wijndal heeft in de tweede helft aanvallend zijn ding gedaan en leverde bijna een assist. Maar bij beiden moet er een schepje bovenop. Het is ook mijn taak met die spelers aan de slag te gaan,” besluit Steijn.

Aanbevolen
Ajax morst al vroeg in het seizoen punten en dit valt op…

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >