Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax morst al vroeg in het seizoen punten en dit valt op…

Het eerste puntenverlies van seizoen 2023/2024 is een feit. Op bezoek bij Excelsior speelde een matig Ajax met 2-2 gelijk. Dit viel zoal op.

19 augustus 2023 - 18:27
Excajag800
Er ging veel mis bij de 1-1. © Pro Shots

Kudus op favoriete positie
Op het kunstgras in Kralingen had Carlos Forbs een basisplaats. Dat ging ten koste van Kenneth Taylor. De Portugees kwam vanaf de rechterflank in actie, terwijl Steven Bergwijn aan de linkerkant stond. Zodoende mocht Mohammed Kudus op zijn favoriete tienpositie spelen. Voor Chuba Akpom en Anton Gaaei kwam het duel te vroeg. Het duo was wel aanwezig in Rotterdam, maar dan op de tribune.

Maurice Steijn gaf tegenover ESPN tekst en uitleg. “Met Forbs hebben we een echte buitenspeler. Hij heeft een goede actie en is snel. Dan wil je hem brengen. Kudus kan ook goed op tien spelen. Als ik op dit moment moet kiezen tussen Taylor en Kudus, kies ik voor Kudus. En als ik op acht moet kiezen tussen Taylor en Branco van den Boomen, kies ik voor Van den Boomen. Ik vind Taylor een goede speler. Hij heeft veel minuten gemaakt in de voorbereiding, maar ik kijk wat ik vandaag nodig heb.”

Brobbey mis… scoort!
De opdracht voor Ajax werd vanaf minuut één duidelijk: een weg proberen te vinden door de Rotterdamse defensie. De thuisploeg had het achterin behoorlijk dichtgemetseld. Het leidde tot veel balbezit, maar weinig kansen. Het spel van de Ajacieden zag er – mede door het gortdroge ku(ns)tgras – wat stroperig uit. Benjamin Tahirovic besloot daarom van afstand te schieten, maar een ‘Medicje’ bleef uit.

Door de razendsnelle Forbs kreeg Excelsior weinig tijd op te bouwen. Elke keer als ze achterin de bal hadden, stoomde hij erop af. Met resultaat, want de Portugees was er als de kippen bij toen de thuisploeg stond te klungelen. Brian Brobbey maakte het vervolgens koeltjes af. Beheerst en met binnenkant voet. Hij kan het dus wel. Even later was Brobbey opnieuw trefzeker, alleen ditmaal vanuit buitenspelpositie. Geen geldig doelpunt dus.

Onnodige tegentreffers
Ajax had weinig te duchten van Excelsior. De tegentreffer die het vlak voor rust incasseerde, kunnen we prima onder de categorie ‘totaal onnodig’ scharen. Beide Ajaxbacks zagen er niet goed uit, terwijl Bergwijn zijn man en doelpuntenmaker Siebe Horemans liet lopen. En in plaats van dat Jay Gorter de hoek in dook, maakte hij een sliding. Kortom: er ging veel mis.

Dat ging het vlak na rust ook bij Jakov Medic. De verdediger verspeelde de bal voor eigen doel, waarna het hangen was voor Nikolas Agrafiotis. Er werd even naar de VAR gekeken voor mogelijk buitenspel, maar niks van dat alles… Zo groeide de Kroaat in een week uit van held naar schlemiel. Tja, zo snel kan het gaan. Ondertussen was Owen Wijndal in de ploeg gekomen. Daar kwamen Davy Klaassen en Kenneth Taylor later bij.

Klaassen zorgt voor punt
Het spel werd er niet bepaald beter op, maar met Klaassen kwam er wel scorend vermogen in de ploeg. De middenvelder kwam uitstekend voor zijn man en werkte een scherpe voorzet van Kudus tegen de touwen. We weten allemaal dat de Ajacied de afgelopen jaren wat heeft ingeleverd, maar op dit soort momenten kun je hem er maar beter bij hebben.

Een derde en winnend Ajaxdoelpunt bleef echter uit. Zo is het eerste puntenverlies van seizoen 2023/2024 alweer een feit. Ook de ingevallen Kristian Hlynsson kon de meubelen niet meer redden. Tuurlijk, er is nog een lange weg te gaan, maar zo vroeg tegen een onnodig gelijkspel aanlopen, is gewoon doodzonde.

Voordat de ploeg van Steijn weer in de eredivisie in actie komt, moet het over twee duels zien af te rekenen met Ludogorets.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >