Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl slaapverwekkend Ajax ‘klus klaart’ tegen Ludogorets

Ajax maakt zich op voor de loting van de groepsfase van de Europa League. De ploeg won in Bulgarije met 4-1 van Ludogorets, maar donderdag verloor het in de Johan Cruijff Arena: 0-1. Een teleurstellend Ajax speelde ontstellend zwak. Wat ons opviel? Je leest het hieronder.

31 augustus 2023 - 21:52
Ajalud 1200
Brobbey kon ook geen potten breken. © Pro Shots

Zuid wel bevlogen
Op Zuid werden supporters al ruim voor de wedstrijd opgeroepen honderd procent inzet te geven. “Laat het stadion beven! Ligt er een vlag of bandieri bij je stoel, hou die dan bij de spelersopkomst omhoog,” luidde de oproep van Ultra’s Amsterdam op sociale media. Alles om de spelers vanaf het begin bij de les te houden. Precies dat gebeurde dan ook vlak voor de warming-up. Jammer genoeg kwam de boodschap niet over bij de voetballers.

De klanken van het vertrouwde Slavenkoor schalden twintig minuten later als vanouds door de Johan Cruijff Arena. Het overgrote deel van de Ajacieden zwierde en zwaaide lustig met het traditionele wedstrijdvlaggetje. Dat deden de Bulgaarse supporters in het uitvak ook. Daar lagen kennelijk eveneens vlaggen.

Ludogorets nam overigens alle kaarten voor het bezoekersvak af, maar verkocht een groot deel niet. Jammer, want op die stoeltjes hadden achteraf gezien best Ajacieden kunnen zitten.

Afijn, aan de zuidkant zagen we een fraaie zee aan zelfgemaakte bandieri's en vlaggen. Zeker aan die kant van het stadion was iedereen klaar voor die ene wedstrijd die Ajax nog was verwijderd van deelname aan het tweede Europese clubtoernooi.

Slaap kindje slaap
Natuurlijk begon Ajax met een 4-1-voorsprong aan het duel met de Adelaars uit Razgrad, maar toch werd vooraf veel gehamerd op focus. Daar ontbrak het een week eerder aan in de tweede helft. Ja, Ajax bleek uitermate effectief op Bulgaars grondgebied, maar Jay Gorter moest na rust te vaak de meubelen redden.

Nou, de focus ontbrak ditmaal vanaf het begin. We hoopten op een enthousiast spelend Ajax voor eigen publiek, maar daar kregen we precies niks van te zien. Het spel oogde moeizaam, stroperig en zielloos. Je hoopt vooraf op een fijne wisselwerking met het publiek, maar een groot deel van de supporters werd in slaap gespeeld. Binnen de lijnen lukte en gebeurde bar weinig. Carlos Forbs toonde wel bedrevenheid, maar kwam aan de rechterkant niet uit de verf.

De eerste helft bestond uit 45 minuten zonder peper en zout. Ajax kwam niet in gevaar, maar het creëerde zelf ook volstrekt niks. Het rustsignaal was dan ook het teken voor een kort fluitconcert.

Achterstand…
Maurice Steijn greep tijdens de pauze in en bracht Davy Klaassen. Dat ging ten koste van Branco van den Boomen. Het omroepen van Klaassens naam zorgde even voor hartstochtelijk gejuich in het stadion. Bij de Ajacied in hart en nieren gaat ook lang niet alles meer van een leien dakje, maar supporters hoopten wel dat hij enig vuur in het Ajaxspel zou brengen.

Vuur bracht linksback Marcel Heister wel, maar dan op de verkeerde wijze. Hij vloog met gestrekt been – noppen vooruit – door op de knie van Forbs. Het was wachten op de rode kaart, maar scheidsrechter Ivan Kružliak deed het onbegrijpelijk af met een gele kaart. De Ajaxaanvaller kon verder, maar werd vrijwel meteen erna gewisseld voor Steven Berghuis.

Voor verbetering zorgde het niet. Sterker nog: Ludogorets kwam brutaal op voorsprong. Jakov Medic verloor Matias Tissera uit het oog en laatstgenoemde werkte pardoes een voorgezette bal in twee instanties achter Gorter: 0-1. Eén kans en direct raak.

Het. Lukt. Niet.
De tegentreffer zorgde niet voor enige urgentie bij de thuisploeg. Mika Godts verving twintig minuten voor tijd de aangeslagen Steven Bergwijn. De supporters tuurden vooral met stijgende verbazing naar hun ploeterende elftal. Op het gras lukte het niet, wilde het niet en ging het niet. Het eindsignaal klonk dan ook als muziek in de oren. 

Toch voorpret
Ajax mag zich hoe dan ook opmaken voor de loting voor de groepsfase van de Europa League. Waar mogen de hotels worden geboekt? Waar vliegen we heen? De balletjes worden vrijdag vanaf 13.00 uur geopend in Monaco. We gaan er dan eens goed voor zitten.

Jij vast ook!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >