Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Leergierige Hato weet wat hij kan en vooral wat er beter moet

Jorrel Hato maakte in de eerste seizoenshelft grote stappen. De linkspoot begon bij Ajax onder 18, maar werd snel overgeheveld naar Jong Ajax. Hij haalde zelfs het eerste elftal, waarin hij al acht keer in actie kwam. De tiener heeft grote plannen.

14 april 2023 - 13:25
Hato 1200
Hato in actie tegen Fortuna Sittard. © Pro Shots

“Ik denk dat ik me goed ontwikkel,” zei Hato al in ons magazine Ajax Life. Beleefd, stoïcijns, stabiel, nuchter, verstandig, bescheiden, respectvol, leergierig en ambitieus. Het zijn zomaar enkele typeringen van Hato als je met (oud-)trainers over het Ajaxtalent spreekt.

“Ik kom uit een rustig gezin. Mijn vader komt van Curaçao en is elektricien. De roots van mijn moeder liggen op Kaapverdië. Zij is boekhouder. Ik heb een jonger broertje, Elgyn. Hij speelt in de jeugd bij Sparta.”

Zelf groeide Hato op met voetbal bij IJVV De Zwervers, een paar honderd meter van De Kuip. Spartascout Janus Braun schreef hem al snel in zijn boekje. Hato liep vervolgens stage bij de club uit Spangen en belandde er in de jeugdopleiding.

“Sommige mensen in mijn omgeving vonden het apart dat niet Feyenoord, maar Sparta me haalde. Toen Ajax zich in 2018 meldde en Feyenoord niet, was dat ook het geval. Mij maakt het niet uit. Ik ben hier prima terecht gekomen!”

Aanbevolen
Supporters genieten van speciale Ajax Life Podcast met spelers!

De keuze om Sparta in te ruilen voor Ajax, bracht hem even in vertwijfeling. “Heel kort hoor, haha. Als Ajax komt, word je wel blij. Maar Amsterdam is voor een twaalfjarige best ver wat reisafstand betreft. Bovendien had ik het goed bij Sparta. Dat reizen bleek mee te vallen. In mijn eerste jaar bij Ajax, in onder 13 en onder 14, werd ik met een busje gehaald en gebracht. Daarna ben ik per trein gaan reizen.”

Dit seizoen ging het plotseling razendsnel voor de zeventienjarige verdediger. Hij maakte in januari zijn debuut in de hoofdmacht. Dat gebeurde in de met 2-0 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Den Bosch, in de strijd om de KNVB-beker. Hato was op dat moment met 16 jaar en 310 dagen een van de jongste Ajaxdebutanten in de Ajaxhistorie. Alleen Ryan Gravenberch, Clarence Seedorf en Naci Ünüvar waren nog net iets jonger.

Over zijn kwaliteiten is Hato helder: “Ik speel het liefst centraal, ben snel, kan het spelletje lezen en heb een goede inspeelpass.” Verbeterpunten zijn er natuurlijk nog volop, weet de jongeling. “Mijn rechterbeen moet een stuk beter. Dat geldt ook voor het verdedigende koppen. Daarnaast wil ik beter verdedigen in de duels als ik linksback speel. Ik had in het begin moeite met het spel lezen. Daar sprak ik veel over met trainer Frank Peereboom.”

Hij blijft reëel. Hato weet dat maar een paar talenten doorgroeien naar de internationale top. “Ik heb me voorgenomen altijd rustig te blijven. Ook al kan de drukte straks op mij afkomen. Ik weet van mezelf waarom ik dit doe: ik wil de beste worden. Het belangrijkste is dat ik dicht bij mezelf blijf. Het is leuk positieve dingen over jezelf te lezen, maar ik besef ook dat dit straks andersom kan zijn.”

Hato kwam in eredivisieverband al vijf keer binnen de lijnen voor het eerste elftal. In het bekertoernooi mocht hij zich drie keer laten zien. In totaal staat de teller nu op 176 speelminuten. Ondanks zijn debuut in Ajax 1, stelt hij zichzelf realistische doelen. Concreet: zoveel mogelijk ervaring opdoen bij Jong Ajax. En ondertussen kijkt hij veel naar Jurriën Timber.

“Hij is een moderne centrumverdediger. Zó comfortabel aan de bal. Hij wint negen van zijn tien duels, ondanks dat hij niet zo groot is. Dat vind ik heel bijzonder.”

Het volledige interview met Hato lees je in ons magazine Ajax Life. Wil jij het blad ook ontvangen? Word dan lid van Supportersvereniging Ajax! Een lidmaatschap scoor je nu met vijftig procent korting!

Aanbevolen
Na Veldmate trekt ook Ouaali Ajaxdeur achter zich dicht

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >