Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Klaassen over debuut Heitinga: ‘Ik kreeg meteen op mijn donder’

Er zijn weinig spelers met een groter Ajaxhart dan Davy Klaassen. In de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life spreken we hem uitgebreid over zijn rol dit seizoen. Een voorproefje lees je hieronder.

07 april 2023 - 13:01
Klaassen 1200 (1)
Opgeven zit niet in het karakter van Klaassen. © Pro Shots

Klaassen en Maarten Stekelenburg zijn de enige spelers in de selectie die nog met hun trainer John Heitinga samenspeelden. We vroegen de middenvelder of dat in het begin niet gek was. “Nee, hoor. John is net als Erik ten Hag een trainer die heel aanwezig is. Die er kort op zit. Het mooie is dat hij ook geen onderscheid maakt tussen jong en oud,” vertelt Klaassen.

Een voorbeeld lepelt hij zo op. Eentje die hemzelf aangaat. “Als je het niet goed doet, pakt hij je aan. In de rust tegen Excelsior, zijn eerste duel op de bank, kreeg ik meteen op mijn donder van hem. Ik had een paar keer onnodig balverlies geleden. Daar was hij boos om. Ik dacht bij mezelf: je hebt gelijk ook.”

Ajax zat onder Alfred Schreuder in een negatieve spiraal, maar na de komst van Heitinga werd de weg naar boven gevonden. Van zeven keer op rij niet winnen, naar zeven zeges op rij. Opmerkelijk. Ook Klaassen kan er lastig de vinger op krijgen. Toch doet hij een poging.

“Ik kan het niet heel goed uitleggen, behalve dan dat er met de komst van Heitinga nieuwe energie in de groep is gekomen. John is een trainer die er zelf veel energie in legt. Als je de eerste en tweede wedstrijd wint, groeit er iets positiefs in plaats van iets negatiefs.”

Aanbevolen
Rulli: ‘Ajax is heel bekend en populair in Argentinië’

Bittere pillen werden er dit seizoen ook regelmatig geslikt. Zowel Europees als in de vaderlandse competitie. Het deed zichtbaar iets met het zelfvertrouwen binnen de ploeg. Angst om te voetballen heeft Klaassen echter nooit gehad.

“Of het nou goed of slecht gaat, je moet altijd het veld opstappen met het idee dat je die dag drie punten gaat pakken. Anders kun je beter stoppen. Gelukkig kan ik nu beter omgaan met teleurstelling dan vroeger. Een slecht resultaat kon me helemaal opslokken. Nu probeer ik als ik eenmaal thuis ben normaal te doen en plezier te halen uit dingen buiten het voetbal.”

Klaassen stelt dat zijn tijd bij Everton op dat vlak zeer leerzaam was. “Ik zat daar op een gegeven moment niet eens meer bij de wedstrijdselectie. Ik moest op zoek naar andere dingen om een beetje plezier te houden. En ik ging ook wel inzien dat ik er niet beter door ging trainen als ik dat rotgevoel maar vasthield.”

De Ajacied maakte vrijwel in alle duels minuten, maar niet altijd als basisspeler. Op zijn positie invallen, is lastig. Klaassen legt uit: “Als vleugelaanvaller kun je als invaller je actie maken of een voorzet geven om zo snel het verschil te maken. Als middenvelder val je vaak in om het middenveld onder controle te krijgen. Dan draai je niet met één geslaagde actie de hele wedstrijd om. Je moet wel meteen meegaan in de intensiteit van de wedstrijd. Dat is lastig.”

Wat Klaassen eraan doet om precies dat toch te laten lukken, lees je in de nieuwe editie van ons magazine Ajax Life. Hij spreekt daarin ook over een goede warming-up, nooit opgeven, zijn statistieken en de schaamte die hij dit seizoen vaak voelde. Het magazine wordt vanaf vrijdag bij onze leden door de brievenbus geschoven.

Wil jij het magazine ontvangen en profiteren van andere voordelen van het lidmaatschap? Word dan lid van SV Ajax! Een lidmaatschap scoor je nu met vijftig procent korting!

Aanbevolen
Ajax Life 8: Maurits Hendriks laat van zich horen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >