Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga verklaart waarom hij niet Bassey of Hato, maar Baas opstelde

John Heitinga koos tegen Go Ahead Eagles (0-0) voor een opvallende opstelling. Dat was deels noodgedwongen, maar ook omdat de trainer niet over al zijn spelers tevreden was. Na afloop geeft hij tekst en uitleg.

02 april 2023 - 16:02
Heitingagaeaja800
Heitinga weet dat het woensdag veel beter moet. © Pro Shots

Voordat Heitinga ingaat op zijn keuzes, bespreekt hij de wedstrijd. De trainer zag vanaf de zijlijn opnieuw hoe Ajax punten verspeelde. “We krijgen een paar goede kansen. Dat hun keeper man of the match wordt, zegt veel,” zo trapt de oud-verdediger af. “Dit is een teleurstellend resultaat. We moeten hier winnen, al hebben we wel momenten gehad dat het onze kant had kunnen opvallen.”

Daarmee doelt Heitinga op het onterecht afgekeurde doelpunt van Mohammed Kudus. “Ik heb net al een aantal interviews gehad, waarin ik vroeg of iemand kon aantonen of het buitenspel was. Dat konden ze niet. Ik wil me er niet achter verschuilen, maar het zijn wel momenten die in ons voordeel kunnen uitvallen. Als lijnen niet kunnen worden getrokken, vind ik dat je de aanvallende ploeg voordeel moet geven.” 

Afgekeurd doelpunt of niet, Ajax was simpelweg niet goed genoeg om Go Ahead te verslaan. Meerdere spelers haalden hun niveau niet. Heitinga was wel tevreden over Brian Brobbey, die door pijntjes van Steven Bergwijn in de basis begon. “Brian heeft een goede bijdrage geleverd. Ik had hem een goal gegund. Hij heeft exceptionele kwaliteiten en wapens. Nu moet hij het nog volhouden, ook vaker dan één wedstrijd in de week.”

Aanbevolen
Klaassen wil zich niet verschuilen achter afgekeurd doelpunt

Brobbey was niet de enige verrassende naam in de opstelling. De meest in het oog springende wijziging, was er eentje op de linksbackpositie. Daar zagen we geen Owen Wijndal, Calvin Bassey of Jorrel Hato, maar Youri Baas. Heitinga stelde vooraf nog niet te zijn overtuigd door eerstgenoemde en lichtte na afloop zijn keuze voor Baas toe.

“Op basis van prestaties, wat je laat zien op de training en de manier hoe we willen voetballen, maak je die keuze,” zo antwoordt de oefenmeester op een vraag van Ajax Life. “Youri heeft het vermogen op het middenveld te komen, als dubbele zes of acht. Het is belangrijk voor degene die niet speelt, om te vechten.”

Heitinga weet dat de landstitel een heel lastig verhaal gaat worden. De focus moet nu vol op de tweede plek en het winnen van de KNVB-beker. “We richten het vizier maandag alweer op Feyenoord-uit. Er moeten dan een aantal dingen veel beter, met name in het eigen spel. We moeten echt heel goed zijn om te winnen in De Kuip,” aldus Heitinga, die aangeeft dat het meespelen van Devyne Rensch een race tegen de klok wordt.

Aanbevolen
Taylor houdt rug recht na kritiek: ‘Ik ben geen opgever’

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >