Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga spreekt over tussenjaar en weet dat er iets moet gebeuren

John Heitinga beaamde na de pijnlijke 3-0-nederlaag tegen PSV dat er komende zomer flinke herstelwerkzaamheden nodig zijn bij Ajax. Toch wilde de trainer nog niet zo ver vooruitkijken. Eerst wacht immers nog de KNVB-bekerfinale.

Door Jordy Haak
23 april 2023 - 19:06
Heitinga Psv Ajax 1200
Heitinga verwacht een reactie van zijn ploeg. © Pro Shots

Bij iedereen met een wit-rood-wit hart gaan al tijdenlang alle alarmbellen af. Het huidige Ajax is regelmatig niet om aan te gluren. Het kampioenschap was al uit zicht en nu dreigt ook de belangrijke tweede plek in de eredivisie verloren te gaan. Een kwaliteitsinjectie is richting het nieuwe seizoen broodnodig. Dat weet ook Heitinga, maar de trainer moet de rust bewaren.

“Het feit dat we niet bovenaan staan, is veelzeggend. Daar hebben we mee te dealen. Ik kijk nu vooral naar volgende week. We moeten onze huid duur verkopen en zorgen dat we de beker winnen. Dat begint met hard werken. Dat is iets wat ik telkens herhaal.”

Het zijn logische woorden van een trainer die hoopt dit seizoen nog een prijs te veroveren met Ajax. Toch kan ook Heitinga niet ontkennen dat zijn club een flink jasje heeft uitgedaan. Dat hij Jorrel Hato in Eindhoven de beste Ajacied noemde, was in dat opzicht veelzeggend. “Natuurlijk moeten we daarom ook richting volgend seizoen kijken. Dat er iets moet gebeuren, is in mijn ogen een feit.”

Of Heitinga dan nog steeds voor de groep staat als eindverantwoordelijke, blijft vooralsnog onduidelijk. In het Philips Stadion kreeg de trainer de vraag of hij het zelf überhaupt ziet zitten. Heeft hij zelf niet als harde voorwaarde dat er dan een aantal sterkhouders bij moeten komen?

Aanbevolen
Gefrustreerde Tadic wil dat iedereen meer verantwoordelijkheid neemt bij Ajax

“Eerst is het belangrijk dat de club een keuze maakt voor de trainer,” herhaalde Heitinga zijn eerdere woorden. “Daarna moeten de hoofdtrainer en technisch directeur er samen voor zorgen dat er een hele sterke selectie komt te staan. Het belangrijkste is dat je elkaar daarin rugdekking geeft. Hoe die selectie eruit moet zien, is iets voor later. Dat gaan we eerst intern bespreken. Je moet goed kijken naar de compositie en profielen. Heeft een speler een winnaarsmentaliteit? Past hij in onze speelwijze?”

Na de afstraffing door PSV kon ook Heitinga slechts concluderen dat Ajax een beroerde wedstrijd op de mat legde. “We zijn geklopt op een stukje effectiviteit. We waren slordig en ongeduldig en liepen een aantal keer in een trechter. Natuurlijk waren er momenten dat we de aansluitingstreffer konden maken, maar we hebben deze wedstrijd terecht verloren.”

Heitinga verwacht een reactie van zijn spelers. “Ik hoop dat we ons volgende week revancheren. Je moet opstaan. Ik wil een stukje winnaarsmentaliteit zien en vooral geen excuses. Dat is de boodschap richting de bekerfinale. We moeten een les leren uit dit duel. Of we dat nu willen of niet, het moét.”

“We misten natuurlijk een aantal spelers. Ik zoek daarbij geen excuses, maar we gaan van dag tot dag. Het is een moeizaam seizoen. Dat zien we allemaal. De afgelopen jaren zijn we als Ajacieden best verwend. Nu hebben we te accepteren hoe de situatie is en vanuit die acceptatie moeten we tot resultaten komen.”

Dat uitgerekend Luuk de Jong de openingstreffer voor zijn rekening nam door hard raak te koppen, was extra pijnlijk. Heitinga had zijn spelers er immers nog zo voor gewaarschuwd. “Hij is een van de beste koppers van Europa. Daar moeten we kritisch naar kijken, want dit gaat volgende week weer gebeuren. PSV heeft ons daarmee pijn gedaan. Met dit soort momenten wordt een wedstrijd beslist. Het overkomt je, maar mag je niet gebeuren.”

Dat Ajax in Eindhoven onherkenbaar oogde, vindt Heitinga niet zo vreemd. “Natuurlijk willen we op een bepaalde manier spelen, maar dan moet je wel het materiaal hebben om dat te kunnen. Tijdens de vorige transferzomer is er veel kwaliteit vertrokken. Er is een compleet nieuw elftal gekomen. Dat kost tijd. Dit jaar moeten we nemen zoals het is, maar we moeten ook kritisch kijken naar volgend seizoen. Helaas is dit dan een soort van tussenjaar, maar daar kunnen we er als Ajax zijnde niet te veel van hebben.”

Aanbevolen
Onmachtig Ajax staat plek twee af aan PSV en dit valt op

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >