Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onmachtig Ajax staat plek twee af aan PSV en dit valt op

We vallen maar gelijk met de deur in huis: het ticket voor de voorronde van de Champions League is ver weg voor Ajax. De onmachtige Amsterdammers verloren met 3-0 van PSV en maakten geen moment aanspraak op een resultaat. Dit viel op.

Door Jordy Haak
23 april 2023 - 16:46
Ajax Verliest 1200
Ajax speelt een zielloze wedstrijd. © Pro Shots

Een gewaarschuwd mens…
De openingsfase van de kraker in het Philips Stadion was ronduit chaotisch. We zagen misperen, ballen in niemandsland en flipperkastvoetbal. Jorge Sánchez pakte bovendien al na zes minuten een gele kaart door Xavi Simons wel heel opzichtig vast te houden. Oliedom, zeker als je weet dat je nog bijna een hele wedstrijd de meest lichtvoetige speler van PSV in bedwang moet houden.

Nog schrijnender was de openingsgoal van de thuisploeg na een klein kwartier spelen. Tot in den treure was Ajax gewaarschuwd voor de ijzersterke luchtmacht van PSV. Dat was misschien wel het grootste gevaar waar de toch al kwetsbare Amsterdamse defensie zich tegen moest wapenen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zou je zeggen... Niets bleek minder waar.

In de dertiende minuut torende Luuk de Jong hoog boven Jurriën Timber uit om de bal snoeihard tegen de touwen te koppen. Ajax speelde een topper zonder kopper. Het ongenoegen was al snel af te lezen van het gezichten van Heitinga en diens assistent Michael Reiziger.

Onmacht doet pijn
Om heel eerlijk te zijn, huilde ons voetbalhart toen we Ajax zagen spartelen in het Philips Stadion. Zielloos en zonder idee in het spel. In de eerste helft zagen we welgeteld één doelpoging van de Amsterdamse brigade. Een uitbraak via Steven Bergwijn – die voor het eerst terugkeerde in het Philips Stadion en bepaald geen warm welkom kreeg – was het enige momentje van gevaar. Ajax stond vooral in standje achteruit.

Dat doet pijn, want onze club staat juist bekend om het frivole voetbal. Met de borst vooruit. Dat ontbrak volledig, terwijl het niveau van de topper sowieso bijzonder laag lag. Wie PSV en Ajax zag worstelen, begrijpt al snel waardoor Feyenoord momenteel een straatlengte voorsprong heeft in de eredivisie. De meeste opwinding kwam door verschillende opstootjes. Een slecht teken.

Ajax na rust snel knock-out
Heitinga verklapte vrijdag al dat Calvin Bassey de geschorste Edson Álvarez zou vervangen. Net als de rest van het team wist de verdediger niet te overtuigen. Heitinga greep tijdens de rust in. Hij bracht Brian Brobbey binnen de lijnen, waarna Florian Grillitsch een linie terugzakte.

Het hielp allemaal niet veel. Ook in de tweede helft acteerde Ajax als een aangeslagen bokser, die al snel knock-out ging. Johan Bakayoko liet eerst nog een grote kans onbenut, maar vanaf elf meter was Simons even later wel trefzeker. De bal ging op de stip nadat de dribbelaar van PSV was gevloerd door Gerónimo Rulli.

Daar gaan we weer
Terwijl PSV een zorgeloze tweede helft tegemoet leek te gaan, gebeurde hetgeen waar je de laatste weken telkens voor vreest. Vanaf de tribune werd iets op het veld gegooid en dus dirigeerde arbiter Gözübüyük de beide teams naar binnen. ‘Schaam je kapot’, zongen de PSV-supporters richting de raddraaier. Het leed was echter al geschied. Zucht.

Omdat ditmaal niemand werd geraakt, ging het niet om een definitieve staking, maar keerden beide ploegen na ongeveer twintig minuten terug op het veld. Rap na de hervatting ketste een prima schot van Kenneth Taylor via de beide palen het doel uit. Een spaarzaam momentje van Ajaxzijde, want via De Jong liep PSV zelfs nog uit naar 3-0.

Dat de thuissupporters de overwinning vierden alsof zojuist het landskampioenschap was binnengehaald, bewees overigens dat de lat in Amsterdam beduidend hoger ligt dan bij de Brabantse concurrent.

Een achtervolging resteert
In de resterende vier competitiewedstrijden moet Ajax in de achtervolging, terwijl met AZ, FC Groningen, FC Utrecht en FC Twente nog een pittig programma wacht. We hebben nu überhaupt geen zin erover na te denken, want wat Ajax in Eindhoven liet zien, was ronduit teleurstellend.

Aanstaande zondag staat opnieuw een rechtstreekse confrontatie met PSV op de rol. In de Rotterdamse Kuip strijden beide clubs om de KNVB-beker. Duidelijk is dat er uit een heel ander vaatje moet worden getapt, wil Ajax dit teleurstellende seizoen toch nog afsluiten met een prijs.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >