Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga overwoog niet om Álvarez aan de kant te houden tegen FC Emmen

Ajax mocht met de overwinning op FC Emmen (3-1) drie punten bijschrijven, maar de zege werd overschaduwd door de gele kaart voor Edson Álvarez. Hij is daardoor geschorst en mist PSV-uit. ‘Dit is een kaart die we gaan voelen,’ aldus John Heitinga.

Door Jordy Haak
16 april 2023 - 23:15
Heitinga Ajaemm 1200
Ajax baalt van de schorsing van Álvarez. © Pro Shots

Vanaf de eerste minuut hielden we Álvarez extra in de gaten. De Mexicaan kreeg dit seizoen voor 33 procent van zijn overtredingen een gele kaart. Het hoogste percentage van alle eredivisiespelers. Dat is geen fijne statistiek als je op scherp staat en het uiterst belangrijke treffen met PSV eraan komt.

We hoorden dan ook verschillende vloeken om ons heen toen Álvarez na een halfuur op de bon werd geslingerd. Volgens arbiter Marc Nagtegaal kwam hij te hard in op zijn tegenstander. Toch was het voor Heitinga geen optie  Álvarez deze wedstrijd aan de kant te houden.

“Dat heb ik niet overwogen,” antwoordt hij op een vraag van Ajax Life. “We moesten ook dit duel winnen. We gaan van wedstrijd naar wedstrijd. Nu moeten we richting volgende week andere keuzes maken. Het is een gemis dat Álvarez er tegen PSV niet bij is, maar nu gaat iemand anders daar spelen.”

“Het gemis zit er vooral in dat Edson een speler is die voor balans zorgt,” vervolgt de trainer. “Hij kan op verschillende posities uit de voeten en is voor ons een steady kracht. We hebben ermee te dealen. Ik wil vooral praten over de spelers die ik wel tot mijn beschikking heb, maar het is duidelijk dat we deze schorsing wel gaan voelen.”

Aanbevolen
Álvarez is na nieuwe schorsing niet van plan speelstijl te veranderen

Voor Álvarez betekende het alweer zijn tiende gele kaart van het seizoen. Wat dat volgens Heitinga zegt? “Het zegt vooral iets over dit jaar. We zijn tegen best wat frustratiemomentjes aangelopen. Dan krijgt emotie soms de overhand, al was daar tegen Emmen totaal geen sprake van.”

Je kunt het ronduit dom noemen dat Álvarez in de wedstrijd tegen Emmen vrij onbesuisd het duel aanging, maar Heitinga neemt zijn speler niks kwalijk. “Ik moet het moment nog terugkijken, maar op het eerste oog vond ik het geen zware overtreding. Ik kan Edson alleen maar credits geven voor zijn manier van spelen. Het is immers een jongen met een winnaarsmentaliteit, die de ploeg regelmatig op sleeptouw neemt.”

Precies die kwaliteiten had Ajax volgende week goed kunnen gebruiken. Tijdens de wedstrijd was Heitinga al bezig een oplossing te zoeken voor het treffen met PSV. “Ik heb tegen Edson gezegd dat hij zijn koppie erbij moest houden. Het was belangrijk deze wedstrijd te winnen. We konden de beslissing van de scheidsrechter toch niet meer veranderen. Nogmaals, ik vind het een zware straf, maar we hebben ermee te dealen.”

Verder wilde Heitinga de wedstrijd liever snel vergeten. Hij zag immers een uiterst pover Ajax. “Van onze kant was het een hele matige vertoning. We maakten voor rust twee goals, maar het tempo lag laag en er zat weinig energie in. Dat soort wedstrijden zit er wel eens tussen. We hebben gewonnen en gaan nu door naar het duel met PSV.”

Tot slot kreeg Heitinga de vraag wat hem houvast biedt voor het rechtstreekse treffen met de concurrent uit Eindhoven. “We hebben hiervoor ook wedstrijden gespeeld met goede fases en we hebben laten zien dat we kunnen strijden. We staan tweede en moeten ervoor zorgen dat we die positie behouden. Of Mohammed Kudus en Devyne Rensch er volgende week weer bij zijn, kan ik nu niet zeggen. De hoop is er, maar of ze het gaan halen moet de komende dagen blijken,” besluit hij zijn verhaal.

Aanbevolen
Grillitsch: ‘Als je maanden niet speelt, is het zoeken naar ritme’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >