Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Grillitsch: ‘Als je maanden niet speelt, is het zoeken naar ritme’

Florian Grillitsch kwam laat in de zomer naar Ajax. Lang bleef zijn aanwezigheid in Amsterdam zo goed als onopgemerkt. De laatste weken zien we tekenen van leven. De 27-jarige voelt zich weer voetballer. We spraken hem na de 3-1-zege op FC Emmen.

17 april 2023 - 09:09
Grillitsch 1200
Grillitsch torent hoog boven zijn opponenten uit. © Pro Shots

De Oostenrijkse middenvelder – die ook als centrale verdediger kan spelen – stond tegen de Emmenaren in de basis. Net als een week eerder tegen Fortuna Sittard. Het doet Grillitsch goed om uit de anonimiteit te treden, al geeft hij eerlijk toe dat er soms nog wat zand in de motor zit.

Florian, je hebt nog niet veel gespeeld dit seizoen. Nu sta je er ineens. Is het dan lastig om snel in het juiste ritme te komen?
“Het klopt dat ik dit seizoen nog niet veel in actie ben gekomen. Ik moet hard werken voor mijn kansen. Die kreeg ik de laatste twee duels met Fortuna Sittard en Emmen. Het is voor een speler belangrijk om spelritme te hebben. Natuurlijk is het lastig om er meteen lekker in te zitten als je maanden amper hebt gespeeld. Dat is niet makkelijk, maar ik doe gewoon hard mijn best. Dan ga ik ook steeds beter spelen. Het mag duidelijk zijn dat je niet meteen op je allerbest bent als je zo lang geen wedstrijden hebt gespeeld. Het is nog even inkomen, maar dat is logisch.”

Een speler met jouw ervaring kan heel belangrijk zijn. Waarom speelde je niet vaker dit seizoen?
“Dat is een hele goede vraag, haha! Ik arriveerde laat tijdens de afgelopen transferzomer. Ik maakte het pre-seizoen dus amper mee, waar anderen er wel vanaf het begin bij waren. Dat zorgde voor een achterstand. Alfred Schreuder werd ontslagen en de nieuwe trainer John Heitinga kende me niet goed. Dat laatste begrijp ik wel. Het is aan mij Heitinga te overtuigen. Daar werk ik hard voor door in elk geval zo goed mogelijk te trainen. Nu krijg ik de kansen en wil ik ook blijven staan.”

Aanbevolen
Heitinga overwoog niet om Álvarez aan de kant te houden tegen FC Emmen

Het kan zomaar zijn dat je de komende twee duels met PSV gaat spelen. Het kan snel gaan, hè? Denk je dat je deze wedstrijden aan de aftrap staat?
“Uiteraard hoop ik dat deze topwedstrijden mag spelen. Dit zijn bij uitstek de ontmoetingen waarbij je op het veld wil staan. Als oudere speler heb ik de nodige ervaring die belangrijk kan zijn om zulke duels te spelen.”

Tijdens de persconferentie na afloop van Emmen-thuis ging Grillitsch dieper in op zijn prestaties tot dusver. “Ik ben niet snel tevreden. Ik kan nog veel beter en dominanter spelen. Zoals ik al zei, moet ik het juiste ritme nog vinden. Ik ben niet gewend om zo lang niet aan voetballen toe te komen. Het is gewoon weer even wennen als je voor het eerst sinds maanden weer negentig minuten speelt. Het is geen makkelijk jaar, maar dat is het voor niemand bij Ajax.”

De kans dat Grillitsch zondag weer speelt tijdens PSV-uit, is tamelijk groot. Zeker nu Edson Álvarez is geschorst voor dat belangrijke duel. “Edson is een belangrijke speler voor ons. Op en naast het veld. Hij neemt altijd zijn verantwoordelijkheid. We kunnen er nu niks meer aan doen dat hij is geschorst. We komen zondag evengoed met een sterk elftal op het veld. Ik heb er heel veel vertrouwen in dat we kunnen winnen in Eindhoven.”

Aanbevolen
Álvarez is na nieuwe schorsing niet van plan speelstijl te veranderen

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >