Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga over passeren Wijndal en Bassey: ‘Is geen signaal’

Owen Wijndal en Calvin Bassey lijken steeds verder naar de achtergrond te verdwijnen bij Ajax. Tegen Fortuna Sittard (4-0) kregen jonge talenten de voorkeur. John Heitinga ontkent daarmee een signaal af te willen geven.

09 april 2023 - 19:48
Heitingaajafor800
Heitinga zag een ijzersterke Berghuis. © Pro Shots

In de Johan Cruijff Arena werd eindelijk weer eens eenvoudig gewonnen. Dat was alweer even geleden. Heitinga was dan ook tevreden over de eerste helft. “Tegen een compacte organisatie is het belang van de eerste goal groot. Het baltempo lag hoog, met goede kantwissels,” zo stelde de trainer na afloop.

Die kantwissels werden mede mogelijk gemaakt door Florian Grillitsch. Wij van Ajax Life vroegen Heitinga waarom hij voor de Oostenrijker koos. “Tegen een compacte organisatie heb je een voetballer nodig die het spel kan verplaatsen. Hij is een onbekende voor velen, maar wij zien hem dagelijks op de training. Hij is sterk in het positiespel en heeft geen stress aan de bal. Of hij een optie is voor de KNVB-bekerfinale? Ja, dat kan.”

Ook over Berghuis sprak Heitinga lovende woorden. De linkspoot was met twee treffers belangrijk. “Hij speelde ijzersterk. Met zijn traptechniek kan hij van buiten naar binnen gevaar stichten, met twee geweldige goals als resultaat. Een groot compliment hoe hij het heeft ingevuld.” 

Er kwamen tegen Fortuna liefst acht spelers uit de eigen jeugdopleiding in actie. Daar mag Ajax volgens Heitinga trots op zijn. Het hoort bij de identiteit van de club. “Het is mooi dat jonge spelers aan dit podium kunnen ruiken. Er zitten een paar jongens tussen die nog op de Future Cup mogen spelen. Ze presteren goed in Jong Ajax en op de training. Het is belangrijk dat zij de kans krijgen.” 

Aanbevolen
Scorende Taylor gelooft niet echt in vorm

Een van de talenten die minuten mocht maken, was Silvano Vos. “In de eerste helft van het seizoen heeft hij niet veel gespeeld bij Jong Ajax. Hij heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt in het afgelopen halfjaar. Zijn debuut is een mooie bekroning. Nu moet hij doorpakken. Dit moet een stukje motivatie zijn om de volgende stappen te zetten.”

De keuze voor het inbrengen van jonge spelers ging ten koste van aankopen als Wijndal en Bassey. Eerstgenoemde lijkt inmiddels gedegradeerd tot derde keuze op linksback. Of Heitinga met het passeren van het duo iets teweeg wil brengen? “Het is geen signaal,” zo stelt de trainer. “Het is belangrijk dat we een brede selectie hebben, met jonge spelers die potentie hebben en op de deur kloppen. Dat hoort bij een topclub.”

Tot slot ging Heitinga in op de fysieke gesteldheid van Brian Brobbey. De spits werd tegen Fortuna op de bank gehouden omdat hij ‘niet helemaal fris’ was. Dat is niet voor het eerst. Hoe komt het toch dat Brobbey telkens kwakkelt met zijn fitheid? “Hij heeft exceptionele kwaliteiten, maar daar heb je ook een grote motor voor nodig.” 

“Het belangrijkste is dat de speler daarin afspraken maakt met zichzelf,” vervolgt Heitinga. “Je moet discipline hebben. Dat heeft hij, maar hij heeft ook hulp nodig. Brian is een realistische jongen. Op de lange termijn moet hij de eerste spits van Ajax 1 worden.” 

Aanbevolen
Fortuna blijkt eitje voor Ajax en dit valt op

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >