Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Fortuna blijkt eitje voor Ajax en dit valt op

Ajax heeft het publiek in de Johan Cruijff Arena weer eens getrakteerd op een doelpuntrijke overwinning. Op eerste paasdag was Fortuna Sittard het haasje. De Limburgers moesten er met 4-0 aan geloven. Dit viel op.

Door Jordy Haak
09 april 2023 - 18:38
Ajax Wint Van Fortuna 1200
Lachende gezichten in de Arena. © Pro Shots

Keuzes Heitinga pakken goed uit
Bij afwezigheid van de geblesseerde Mohammed Kudus koos Heitinga er tegen Fortuna voor om Steven Berghuis naar de rechtsbuitenpositie te verhuizen. Daardoor kwam er op het middenveld een plekje vrij voor Florian Grillitsch. De Oostenrijker maakte tot zondag pas 167 eredivisieminuten voor Ajax, maar daar kwamen er tegen de Limburgers 72 bij.

Op sociale media vroegen veel Ajacieden zich hardop af of dit niet een ideaal duel was om Kian Fitz-Jim of een ander jong talent aan het werk te zetten. Heitinga verklaarde voor de camera van ESPN zijn keuze voor Grillitsch. “Hij heeft geen stress aan de bal en kan het spel verplaatsen en verdelen. Ik verwacht dat we de bal veel op de helft van de tegenstander hebben. Daar moet hij een hele belangrijke rol in gaan spelen.”

Beide keuzes van de coach pakten uitstekend uit. Grillitsch stond flink met passes te strooien, terwijl Berghuis ervoor zorgde dat we weer eens ouderwets konden juichen. Dat werd tijd ook, want de Johan Cruijff Arena is dit seizoen voor tegenstanders allerminst een onneembare vesting. Van de dertien eerder gespeelde thuiswedstrijden, zette Ajax er slechts zeven om in een driepunter.

Fortuna ligt Berghuis wel
Het voelde dan ook verfrissend om weer eens te genieten van een frivool voetballend Ajax, waarbij Berghuis de schijnwerpers op zich wist gericht. Voor de wedstrijd lazen we al dat hij een abonnement heeft op doelpunten tegen Fortuna. De keuze om hem naar zijn oude aanvallende plekkie terug te zetten, viel dus goed te verklaren. Verlengen dat abonnement, zouden we zeggen.

Dat is precies wat Berghuis deed. En hoe! Binnen het halfuur stond zijn naam al tweemaal op het scorebord. Eerst krulde hij de bal fraai in de verre hoek, om daarna uit een voorzet van Tadic de bal hard in het dak van het doel te schieten. Met negen goals in tien wedstrijden tegen Fortuna kan Berghuis een werkelijk uitstekende statistiek overleggen. Tegen geen enkele andere tegenstander haalde hij zo’n hoog moyenne.

Na rust schreef de Ajacied bovendien nog een assist bij. Uit een hoekschop bezorgde hij de bal bij Steven Bergwijn, die hard raak schoot. Jorge Sánchez – die zich soms in een speeltuin waande – zorgde bijna voor de slagroom op de taart, maar de rechtsback zag zijn spectaculaire omhaal net naast gaan.

Dat neemt niet weg dat Ajax fris oogde en de loopjes van vlagrenner Gerard deze zondag eigenlijk overbodig waren. Kenneth Taylor zorgde met de 4-0 vlak voor tijd bovendien nog voor een smakelijk toetje.

Vos en Godts debuteren in vermakelijk duel
Al met al was het een vermakelijke middag in de Johan Cruijff Arena. Vooraf genoten we van het aangename lentezonnetje, er werd een overtuigende driepunter bijgeschreven en in de slotfase maakten Silvano Vos en Mika Godts hun officiële debuut in de hoofdmacht van Ajax. Allemaal dingen waar we blij van worden. Daarom is het jammer dat de echte spanning in de titelstrijd een beetje is weggevallen.

Met het oog op de tweede plek was de zege echter uiterst belangrijk. “We willen volgend seizoen ook weer Champions League spelen,” stelde Heitinga onomwonden. Daarvoor moet op zijn minst die tweede plaats worden veiliggesteld. Een positie die Ajax momenteel op doelsaldo bezet. Er wachten nog zes finales. Te beginnen volgende week, wanneer FC Emmen op bezoek komt in Amsterdam.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >