Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga en Álvarez stimuleren debuterende Ajacieden

Silvano Vos en Mika Godts maakten in het duel met Fortuna Sittard (4-0) hun officiële debuut in Ajax 1. Bij beide talenten stond er wel wat spanning op de benen, maar bovenal genoten de Ajacieden van hun eerste minuten.

10 april 2023 - 10:16
Vos 1200
Vos krijgt wat instructies van Álvarez. © AFC Ajax

Als jongen van de club weet Heitinga als geen ander hoe belangrijk het is dat talentvolle voetballers aan het grote werk mogen ruiken. Dat stimuleert en helpt om de volgende stappen in je ontwikkeling te zetten. Tegen Fortuna zagen we zodoende acht spelers uit eigen kweek in actie komen. Daar worden we blij van. En de talenten zelf ook.

Als voormalig winnaar van de Richard Witschge Bokaal wist Vos de schijnwerpers in de Arena al eens eerder op zich gericht. In 2016 kreeg hij een blinkende beker overhandigd, nadat hij de bal liefst 3178 keer hooghield. Zeven jaar later weet de Ajacied dat aantal nog haarfijn op te noemen. Op hetzelfde veld beleefde de pas net achttienjarige Vos zondag een nieuw hoogtepunt.

“Dit geeft een mooi gevoel. Ik speel al een jaar of elf bij Ajax, dus het is top dat ik nu mijn debuut mocht maken in dit stadion,” glundert Vos voor de camera van Ajax TV. “Ik heb weinig woorden. Dit is iets waarvan ik heb gedroomd. Ik had het niet verwacht, want ik zag Kian Fitz-Jim ook warmlopen. Toen de trainer mij riep, kreeg ik wel een onderbuikgevoel. Hij zei: ‘Succes en speel ontspannen.’ Ik ga je eerlijk zeggen: het was zeker spannend. Mijn kuiten liepen ook vol, maar een beetje spanning hoort erbij.”

Aanbevolen
Heitinga over passeren Wijndal en Bassey: ‘Is geen signaal’

Vos kreeg ruim twintig minuten om zich te laten zien. Bij zijn invalbeurt sprak Edson Álvarez hem kort toe. Bijzonder, want Vos gaf in een eerder interview al eens aan dat hij hoopt op termijn de Mexicaan op te kunnen volgen. “Het is altijd mooi als een speler van Ajax met veel ervaring je aanstuurt,” weet de middenvelder.

“Edson zei dat ik tussen hem en Jurriën Timber moest komen, want er stond daar steeds iemand vrij. Volgens mij heb ik dat aardig uitgevoerd. Wat voor type speler ik ben? Ik ben technisch vaardig, heb snelheid, kan een pass geven en beschik over duelkracht. Dat vooral eigenlijk.”

De zeventienjarige Godts mocht vlak voor tijd zijn entree maken. Heitinga fluisterde in zijn oor dat Ajacieden bij hun debuut altijd scoren. “Spijtig genoeg is dat niet gelukt, maar de volgende keer gaat de bal erin,” reageert een lachende Godts bij het eigen clubkanaal. “Het was leuk om voor Dusan Tadic in het veld te komen. Hij is wel een legende hier.”

Godts kwam in de winterstop over van KRC Genk. Vanaf het eerste moment was het zijn doel om in de Arena te schitteren. Dat hij zo snel die kans zou krijgen, had hij zelf niet verwacht. “Ik had dit niet durven dromen. Met de zenuwen viel het wel mee. Ik noem het eerder gezonde stress, maar de spelers hebben mij goed opgevangen. Daardoor voelde ik me goed en had ik er zin in.”

De linksbackpositie werd tegen Fortuna Sittard ingevuld door Youri Baas. Na rust werd de verdediger vervangen door Jorrel Hato, wiens ontwikkeling in een stroomversnelling is terechtgekomen.

“Het gaat inderdaad wel snel,” reageert Hato tegenover ESPN. “Onlangs speelde ik nog in Ajax onder 18 en nu heb ik al een aantal wedstrijden in het eerste meegedaan. Volgens mij gaat het aardig op deze positie. Aanvallend moet ik wel nog wat stappen maken.”

De in Rotterdam geboren verdediger reist dagelijks met de trein naar de hoofdstad. “Maar tijdens die ritjes hoef ik nog niet met mensen op de foto,” besluit hij lachend.

Aanbevolen
Scorende Taylor gelooft niet echt in vorm

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >