Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga: ‘De positie waar we staan, is niet zonder reden’

Het seizoen gaat voor Ajax uit als een nachtkaars. Zonder glans, zonder prijs. Het is een pijnlijke conclusie. John Heitinga gaat na de verloren KNVB-bekerfinale in op het theatergedrag in De Kuip, de mislukte penaltyserie en de toekomst van de club.

30 april 2023 - 22:25
Heitingaajapsv800
Heitinga erkent dat deze nederlaag hard aankomt. © Pro Shots

“Ik zit hier met een klotegevoel,” zo viel de trainer maar gelijk met de deur in huis. “In de eerste helft zag ik veel vechtlust. In heb in de kleedkamer ook gezegd dat ik trots ben op de jongens. Ik wilde een reactie zien op de wedstrijd van afgelopen zondag, met een stukje winnaarsmentaliteit en spelers die voor elkaar strijden.” 

Ajax kreeg na de 1-0 via Brian Brobbey een gigantische mogelijkheid om de marge te vergroten, maar de spits kreeg de bal er op wonderbaarlijke wijze niet in. “En tja, dan verlies je na strafschoppen,” aldus Heitinga, die de 17.500 meegereisde Ajacieden nog wel een compliment wil geven. “De fans maakten een geweldige sfeer en stonden achter ons.”

Het ging na afloop veel over het theater waar De Kuip soms op leek. We zagen contant spelers rollebollen en duikelen. Het was om je kapot aan te ergeren. Heitinga kreeg de vraag of het niet eens klaar moest zijn met die aanstellerij. “Ik zat in de wedstrijd, dus ik moet het terugkijken. Als er dingen onacceptabel zijn, zeg ik dat. Maar je moet je niet de kaas van het brood laten eten.”

Aanbevolen
Ajax verliest bekerfinale na penalty’s van PSV en dit valt op

Toen richting het einde van de verlenging duidelijk werd dat de finale op strafschoppen zou uitdraaien, zagen we plots Mika Godts en Silvano Vos langs de lijn staan. Steven Bergwijn en Davy Klaassen gingen naar de kant. Best opvallend, zo vlak voor een belangrijk moment. We vroegen Heitinga naar die situatie. “Ze zaten er echt doorheen. Het zijn geen spelers die zomaar van het veld afstappen.” 

Er komt dit seizoen geen prijs richting Amsterdam. Ook de tweede plek in de competitie lijkt een lastig verhaal te worden. Als Ajax niet oppast, kan het zelfs nog als vierde eindigen. Hoe nu verder? “Je moet repareren en door richting de volgende wedstrijd, maar deze komt wel even aan. Verliezen doet pijn, zeker in finales. Ik heb tegen de jongens gezegd dat ze hiervan gaan leren, al willen ze dat nu niet horen.” 

Het is op alle fronten een pijnlijk seizoen voor Ajax. Onze club is in een jaar ver afgegleden. Dat ziet ook Heitinga. “Als je kijkt naar de afgelopen jaren, zijn we verwend geweest. Nu moeten we incasseren. De gifbeker moet helemaal leeg. De positie waar we nu staan, is niet zonder reden. We moeten naar de toekomst kijken en de juiste keuzes maken.” 

Er moet in de zomer keihard worden gewerkt om de boel weer op de rit te krijgen. Is Heitinga dan nog trainer van Ajax? “Ik ben wel een beetje klaar met deze vragen. Er wordt achter schermen hard gewerkt. Ik ga ervanuit dat er uiteindelijk duidelijkheid komt.”

Aanbevolen
Getergde Klaassen weerspreekt toneelspel tijdens opgefokte bekerfinale

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >