Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax verliest bekerfinale na penalty’s van PSV en dit valt op

Ajax en PSV maakten er geen goede, maar wel een spannende KNVB-bekerfinale van. Na negentig minuten en een verlenging stond het 1-1. Penalty’s moesten beslissing brengen. Daarbij faalde Ajax te vaak. De dennenappel staat straks in de voor ons verkeerde prijzenkast...

30 april 2023 - 21:05
Ajax Verlies 1200
Ajax grijpt ook naast de KNVB-beker... © Pro Shots

Heitinga verrast met Brobbey
John Heitinga vertelde vrijdag al dat hij mogelijk zou verrassen met zijn opstelling. Dat bleek. Hij toverde met Brian Brobbey een konijn uit zijn hoge hoed. De 21-jarige spits mocht starten met Dusan Tadic in zijn rug. Dat had dan weer alles te maken met de schorsing van Kenneth Taylor. Voor de rest stonden precies de namen op het formulier die we vooraf konden bedenken.

Volle bussen en treinen richting broeierige Kuip
De sfeer in aanloop naar de aftrap was geweldig, in een werkelijk zonovergoten stadion. Zo’n 135 bussen van Oostenrijk en zes treinen brachten 17.500 Ajacieden veilig naar Rotterdam. Daar ging het heerlijk los. Biertje erbij, t-shirtje aan, zonnetje op de bol, knalharde muziek en lekker zingen en springen. Met je vrienden aan je zij. Een sfeer waar je voetbalhart harder door gaat kloppen, al verging ons de lol op zeker moment behoorlijk. En dat had alles te maken met het resultaat.

Dikke wit-rood-witte mist
Het was de bedoeling om stipt om 18.00 uur af te trappen, maar dat lukte niet. Dat kwam door flinke pyro’s achter beide doelen. Er werd naar hartenlust gezwaaid met fakkels. Uit de Ajaxvakken stegen dikke wit-rood-witte wolken omhoog. De Kuip was minutenlang gehuld in een stevige mist. De stadionspeaker had het er maar wat druk mee om supporters te manen te stoppen met het afsteken van vuurwerk.

Bergwijn breekt ban in theater De Kuip
De eerste helft kenmerkte zich vooral door theatervoetbal. Het was bij vlagen echt niet te doen om de spelers – ook zeker aan Ajaxkant – te zien zeuren, rollebollen en duikelen. Het zorgde voor tal van irritante opstootjes en een hoop aanstellerij. Vooral Davy Klaassen liep hevig opgefokt over het veld. “Zullen we gewoon gaan voetballen?” riepen we op zeker moment geërgerd naar ons scherm.

De Ajacieden waren druk met van alles, behalve met goed voetballen. De ploeg creëerde geen enkele kans. En toch lag de bal in de 42ste minuut achter PSV-doelman Joël Drommel. Daar ging een fijne individuele actie van Steven Bergwijn aan vooraf. Op snelheid dribbelde hij de zestien binnen. Zijn voorzet ging via het been van PSV’er Jarrad Branthwaite tegen de touwen. Bergwijn vierde het feestje door vlak langs de PSV-supporters – die hem continu uitfloten – te rennen. Niet heel handig, wel begrijpelijk.

Gelijkmaker na misser Brobbey
We hoopten na rust op meer Ajaxtreffers en kregen bijna onze zin. Brobbey kreeg razendsnel een gigakans om de score te verdubbelen. Hij omspeelde Drommel behendig en het publiek ging al hoopvol staan. Het doel was leeg… De spits had ‘m voor het intikken, maar zag zijn inzet tegen de paal rollen. Bergwijn was al op weg naar Brobbey voor samen juichen, maar zag tot zijn stomme verbazing dat dit geen zin had.

Had hij maar gescoord, want PSV deed het niet veel later wel. Thorgan Hazard werkte een voorzet van Xavi Simons achter Gerónimo Rulli. Zo was de stand weer in evenwicht, terwijl de supporters over en weer volop achter hun ploegen bleven staan. De ambiance in het stadion was prachtig, terwijl het spel steeds meer op en neer ging golven.

Aan Ajaxzijde was vooral de hardwerkende Brobbey dreigend. De Amsterdammers gingen richting einde reguliere speeltijd sowieso wat beter spelen. Tot schoten tussen de palen kwam de ploeg echter niet, terwijl Rulli knap een inzet van Simons keerde. Zodoende maakte De Kuip zich op voor een spannende verlenging.

Billenknijpen tijdens verlenging
Tijdens die verlenging stond Brobbey nog altijd binnen de lijnen. De spits hield het ongebruikelijk lang vol, terwijl Heitinga toch volop had gewisseld. Owen Wijndal, Francisco Conceição, Devyne Rensch, Calvin Bassey, Silvano Vos en Mika Godts vielen allemaal in.

De spanning stond er vol op bij iedereen. Je had het idee dat de ploeg die zou scoren, de beker ook zou pakken. Terwijl de zon langzaam uit beeld verdween en de Ajaxsupporters bleven zingen, werd echter duidelijk dat een penaltyreeks de bekerfinale zou beslissen. Alsof het al niet zenuwslopend genoeg was allemaal...

Ajax trekt aan kortste eind bij penaltythriller…
De penaltyreeks was er eentje waarbij we onze haren uit het hoofd trokken. Dusan Tadic schoot nog raak, maar Brobbey hoog over. Daarna peerde Jurriën Timber de bal op de lat. Bij PSV deden ze het niet meteen beter. Rulli pakte de inzet van André Ramalho en Ibrahim Sangaré trof ook de lat.

De spanning spoot uit onze oren. Godts schoot vervolgens beheerst raak, wat Anwar El Ghazi ook deed. Edson Álvarez faalde echter hopeloos. De Mexicaan schoot de bal slap in de handschoenen van Drommel. Fabio Silva mocht aanleggen voor de beslissende penalty en faalde niet. Daarmee vergat Ajax ook de laatste kans op een prijs te pakken.

Speciale shirtjes
‘De Kuip is van ons’. Die tekst prijkte op de witte shirtjes, die vrijwilligers namens Supportersvereniging Ajax uitdeelden aan Ajacieden. Dat deden we net als vorig seizoen al bij het instappen van bussen en treinen. Tijdens voorgaande finales legden we ze klaar in De Kuip, maar vroegkomers gingen dan meteen met meerdere exemplaren aan de haal.

Nu greep niemand mis en had iedereen een finaleshirt met daarop de datum, de wedstrijd en een tekening waarop Ajax De Kuip heeft overgenomen. Gezien alle door de dag heen geplakte stickers sowieso een waarheid. Het is altijd een mooi gezicht om supporters met de shirtjes te zien zwaaien. Het had uiteraard een veel leuker verzamelstuk geweest als we de finale hadden gewonnen, maar dat liep allemaal even anders.

Helaas, helaas, helaas…

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >