Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Go Ahead Eagles - Ajax

Ajax gaat zondag op bezoek bij Go Ahead Eagles. Een tegenstander die onze ploeg de laatste jaren nog wel eens dwars zit. Hieronder wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap, toevallig allemaal beginnend met een G.

01 april 2023 - 11:56
Gaeajadriedingen800
Ajax won al drie keer op rij niet van Go Ahead. © Pro Shots

Geluk
Het lukte Ajax al drie keer op rij niet om van Go Ahead te winnen. Vorig seizoen pakten de Deventenaren een punt in de Johan Cruijff Arena (0-0), terwijl ze de Amsterdammers in eigen huis versloegen (2-1). Ook dit seizoen ging het fout tegen Kowet (1-1). Kortom: een tegenstander die de Ajacieden de laatste jaren nogal dwars zit.

Wat is het geheim van Go Ahead? “Ik zou het geen geheim willen noemen, maar denk dat er vooral wat geluk bij komt kijken,” zo stelt Bas Kuipers tegenover De Telegraaf. “Ajax was een aantal keren niet in vorm, terwijl wij er lekker in zaten en de bal voor ons steeds goed viel. Natuurlijk hebben we het deels ook afgedwongen, maar zonder geluk vaart niemand wel.” 

Kuipers denkt dat niet alleen dat geluk een rol speelt, maar ook de motivatie die Ajax bij tegenstanders oproept. “In de jeugd van Ajax zei ik weleens: ‘Jezus, daar gaan ze weer op hun brommer.’ Ajax roept kennelijk altijd extra motivatie op. Iedereen wilde van ons winnen en was van top tot teen geladen.”

Zondag wacht een nieuwe ontmoeting met de club uit Deventer. Kuipers is benieuwd hoe Ajax uit de interlandperiode is gekomen. “Ze hebben onder John Heitinga een goede reeks gehad, maar ik denk dat Feyenoord wel een tikje heeft uitgedeeld. Ik ben heel benieuwd hoe het met hun vorm en vooral vertrouwen is. We weten dat het in principe een supergoede ploeg is, waartegen we op ons allerbest moeten zijn.”

Aanbevolen
Heitinga’s elf: hoe laat jij Ajax weer eens winnen van Go Ahead Eagles?

Gebroken of gebrand?
Ook René Hake, trainer van Go Ahead, is benieuwd welke invloed de nederlaag tegen Feyenoord gaat hebben op het duel van zondag. Zoiets kan twee kanten op werken. Is Ajax gebroken of juist extra gebrand om te winnen? “Hoe dat doorwerkt, weet je niet zeker,” zo vertelt Hake aan Voetbal International.

De trainer weet in ieder geval waar het Ajax pijn kan doen. Feyenoord legde de zwaktes van de Ajacieden pijnlijk bloot. “Dat ze kwetsbaar kunnen zijn, weten we. Alleen zijn wij zijn niet zo goed als Feyenoord. Uiteindelijk zijn er wel bepaalde principes waar je voordelen uit kan halen. We moeten kijken of dat lukt.” 

Tot slot hoopt Hake dat het publiek zijn ploeg een handje kan helpen. Go Ahead-uit is immers een lastig uitduel. “Dat moeten we ze laten voelen. Als ons stadion er vol achter gaat staan, is dat zeker mogelijk. Maar als wij op het veld een aantal dingen niet goed doen, dan is de invloed van het stadion ook minder. Dat werkt hand in hand.”

Aanbevolen
Speel mee met SV Ajax Poule en win kaarten voor thuisduel met AZ!

Geloof
Bij Ajax hebben ze de hoop op de landstitel niet opgegeven. Heitinga zei nog in het kampioenschap te geloven, terwijl ook Kenneth Taylor de schaal niet uit zijn hoofd heeft gezet. Het enige wat de Ajacieden nu kunnen doen, is al hun resterende wedstrijden winnen.

“Er zijn weleens gekkere dingen gebeurd. Dat besef leeft heel erg in de spelersgroep,” zo tekent De Telegraaf op uit de mond van Taylor. “We mogen nooit in de situatie komen dat Feyenoord punten verspeelt en dat wij dat ook doen. Als Feyenoord misstappen maakt, moeten we toeslaan.” 

“We hebben nog acht wedstrijden te gaan. Het enige dat we kunnen doen, is die allemaal winnen,” vervolgt Taylor. “Go Ahead-uit is niet makkelijk, maar ik heb het gevoel dat iedereen bij Ajax erop is gebrand iets recht te zetten. Bovendien moeten we winnen om kans te blijven maken op de titel.” 

Go Ahead Eagles en Ajax trappen zondag om 12.15 uur af in De Adelaarshorst. Het duel staat onder leiding van Sander van der Eijk, terwijl Stan Teuben de VAR van dienst is.

Ajax Life Podcast #96: Ajax is verWard en hoe nu verder?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >