Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz ziet geen obstakel voor terugkeer bij Ajax

Peter Bosz is vooralsnog niet gepeild voor een terugkeer naar Ajax, maar de 59-jarige trainer neemt zeker de telefoon op als de clubleiding hem benadert. Dat hij zes jaar geleden wegens een meningsverschil met Edwin van der Sar vertrok uit de Johan Cruijff Arena, vormt daarbij geen obstakel.

04 april 2023 - 10:49
Bosz 1200
Bosz wil best met Ajax in gesprek. © Pro Shots

Bosz was maandag te gast bij Rondo op Ziggo Sport. Daar vertelde de momenteel clubloze oefenmeester dat hij heeft bedankt voor het hoofdtrainerschap bij FC Twente. Zijn hoop is dat in de komende maanden een grotere club zich meldt. Ajax wellicht? “Als Ajax komt, zou ik wel gaan praten. Maar die hebben nog niet gebeld.”

Het gaat wat ver om over een open sollicitatie te spreken. Marco van Basten vroeg immers wel heel nadrukkelijk aan Bosz of hij openstaat voor een rentree in de Johan Cruijff Arena. Toch gaat de trainer later in het gesprek dieper in op een mogelijke terugkeer. Zijn toenmalige meningsverschil met Van der Sar over de invulling van de technische staf, staat een nieuw dienstverband in Amsterdam volgens Bosz niet in de weg.

“Of ze me destijds wilden houden, weet ik niet, want dan hadden ze denk ik mijn wensen wel ingewilligd. Ik wilde inderdaad mijn staf veranderen. Daar heb ik met Edwin in een heel vroeg stadium al over gesproken. Meerdere keren. Hij heeft uiteindelijk aangegeven dat hij dat niet wilde.”

Aanbevolen
Heitinga voelt onrust bij Ajax en wil duidelijkheid

Bosz gaf aan dat hij van vier personen afscheid wilde nemen en sprak over een stroeve samenwerking met onder meer Dennis Bergkamp, Carlo l’Ami en Hennie Spijkerman. Opvallend genoeg liet hij de naam van de vierde persoon achterwege.

“Edwin zou het met de raad van commissarissen bespreken. Op zaterdag kwam ik bij het stadion aan en zei hij dat alleen Hennie Spijkerman naar het tweede ging. De andere drie bleven. Toen heb ik gezegd: ‘Dan weet je hoe ik daar tegenaan kijk.’ Daarna ben ik dus weggegaan.”

Na een bijzonder seizoen – waarin Ajax eindelijk weer eens een Europese finale haalde – was het niet een afscheid zoals gehoopt. Toch vormt het meningsverschil van toen geen obstakel voor een mogelijke rentree. “Ik was het niet met Edwin eens, maar ik vond niet dat hij weg moest. Het waren die anderen die weg moesten en die zijn ondertussen weg.”

Of Bosz in de komende tijd een belletje uit Amsterdam kan verwachten, moet blijken. Vooralsnog is onduidelijk wie volgend seizoen aan een nieuwe succesformatie moet gaan werken. Krijgt John Heitinga langer de kans of gaat Ajax voor een andere optie? Bosz staat bekend om zijn spectaculaire en aanvallende voetbal, maar krijgt ook vaak kritiek dat hij geen prijzenpakker is.

Dat zien we ook terug als we kijken naar zijn eerdere periode in de Johan Cruijff Arena. Het bereiken van de Europa Leaguefinale – met fraai aanvallend voetbal – was een hoogtepunt. Toch ging de eindstrijd kansloos verloren. Ajax greep bovendien naast de landstitel en KNVB-beker, waarbij je ook kritisch mag kijken naar enkele beslissingen van Bosz.

Krijgt hij wellicht een nieuwe kans? We blijven wachten tot er in de kantoren van de Arena knopen worden doorgehakt.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >