Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga voelt onrust bij Ajax en wil duidelijkheid

Ajax is al tijden een stuurloos schip zonder duidelijke kapitein. Dat heeft alles te maken met het ontbreken van een technisch directeur en een voetbalman in de raad van commissarissen. Wie er komend seizoen hoofdtrainer is? Geen idee. John Heitinga wil daadkracht zien.

04 april 2023 - 12:07
Heitinga Onrust 1200
Heitinga ziet graag meer daadkracht bij Ajax. © Pro Shots

Nu de titelstrijd een verloren zaak lijkt, voelt het des te belangrijker om optimaal voorbereid aan het nieuwe seizoen te beginnen. Des te pijnlijker is het dat de club ruim een jaar na het plotselinge vertrek van Marc Overmars nog altijd geen geschikte opvolger heeft gevonden. Algemeen directeur Edwin van der Sar sprak al meermaals over een vacuüm waarin Ajax verkeert, maar knopen zijn er nog altijd niet doorgehakt.

Dat stoort ook Heitinga, die graag ziet dat er eindelijk eens spijkers met koppen worden geslagen in de bestuurskamer. “Maak een keuze. Een goede of een foute, maar maak er een. Je voelt dat er onrust is. Het wordt tijd dat er duidelijkheid komt,” zo stelt de interim-trainer in gesprek met De Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

Het zijn duidelijke woorden, die doen vermoeden dat het intern een behoorlijke chaos is. Heitinga weet nog niet hoe zijn nabije toekomst bij Ajax eruitziet en mist de rugdekking van een sterke technisch directeur. Dat kan grote gevolgen hebben richting het nieuwe seizoen.

“Je zag hoe belangrijk de samenwerking tussen Erik ten Hag en Marc Overmars was”, vervolgt Heitinga. “Zij vulden elkaar aan en gaven elkaar rugdekking. Er is toen iets moois gegroeid. Ik leef nu van dag tot dag als interim-trainer, maar we moeten volgend seizoen ook een ploeg hebben die weer in Europa mee kan.”

Aanbevolen
Bosz ziet geen obstakel voor terugkeer bij Ajax

In het ideale plaatje zijn alle scenario’s inmiddels al geschetst. Dan weet je welke Ajacieden er op de nominatie staan om te vertrekken en op welke interessante spelers de pijlen worden gericht tijdens de komende transferperiode. In plaats daarvan werd maandag bevestigd dat Gerry Hamstra definitief is vertrokken uit de Johan Cruijff Arena.

Julian Ward haakte ondertussen af als mogelijke nieuwe technisch directeur. Sven Mislintat is de nieuwe naam die inmiddels opdook in de media, maar witte rook is er nog altijd niet. De tijd begint inmiddels flink te dringen. Sterker nog, het is eigenlijk al vijf over twaalf.

“Wat gaat Jurriën Timber doen? En Edson Álvarez en Mohammed Kudus?” vraagt Heitinga zich hardop af. “Waarom zouden ze blijven? Wat kunnen we ze bieden? Ik denk dat we de zaken snel op orde moeten hebben. Ik kan ze geen duidelijkheid verschaffen. Nu gaan Edwin van der Sar en Klaas Jan Huntelaar daar over. ‘Boven’ moeten nu de juiste beslissingen worden genomen. Welke spelers komen er? Welke spelers gaan er? Het is heel onrustig zo.”

Het zijn stevige teksten van Heitinga, die nog eens onderstrepen hoe besluiteloos de club al tijden is. Over zijn eigen toekomst is immers ook nog niks bekend, terwijl Heitinga wel zo dapper was om de kastanjes uit het vuur te halen op het moment dat de club in brand stond.

“In de periode dat Alfred Schreuder mij vroeg hem te assisteren, heb ik in eerste instantie ‘nee’ gezegd, omdat je de onrust toen al voelde. Dat is nu ook nog steeds.” Heitinga nam de beslissing op het aanbod van Schreuder in te gaan, maar plots zag de situatie er weer heel anders uit. “Daaraan zie je ook hoe onvoorspelbaar het is, want je kiest altijd de weg van de geleidelijkheid en na de wedstrijd tegen Volendam sta je ineens zelf voor de groep.”

Een dag nadat Peter Bosz bij aangaf best in gesprek te willen met Ajax, vertelt Heitinga dat hij eveneens de ambitie heeft komend seizoen nog als eindverantwoordelijke voor de groep te staan. “Natuurlijk wil ik aanblijven als hoofdtrainer. Ik geniet hier elke dag van. De eerste zeven wedstrijden natuurlijk nog wat meer dan nu, maar voor volgend jaar moet het plaatje wel kloppen.”

Je zou bijna vergeten dat er woensdag nog een halve finale in het KNVB-bekertoernooi tegen Feyenoord op de rol staat...

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >