Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Slap Ajax onderuit bij AZ en dit valt op

Ajax kwam zondag in een regenachtig Alkmaar slap voor de dag. Onze club leverde niet onder gure omstandigheden en verloor met 2-1 van AZ. Hieronder lees je wat ons opviel in het altijd tochtige Afas Stadion.

18 september 2022 - 18:50
Azaja Verlies 1200
Timber in duel met matchwinnaar Odgaard. © Pro Shots

AZ mist voorhoede, Wijndal terug bij Ajax
AZ miste tegen Ajax de complete voorhoede die vier maanden geleden nog bij het 2-2-gelijkspel in de basis begon. Jesper Karlsson, Vangelis Pavlidis en Håkon Evjen waren alle drie afwezig. Owen Wijndal was er ook dit keer bij, maar nu als Ajacied. Hij is weer wedstrijdfit en keerde terug op de bank. Aan de aftrap verschenen dezelfde elf Ajacieden als tegen Liverpool.

Slap Ajax in kletsnat Alkmaar
Veel Ajaxsupporters keken zondag naar buiten en wisten: dit wordt op voorhand een lastige AZ-uit. Reden? Wind, regen, guur, alles. En zelfs als het in heel Nederland windstil is, dan nóg tocht en waait het vaak in het Afas Stadion. Precies de ingrediënten waar Ajax normaliter niet heel goed op gaat.

Dat bleek ook, want Remko Pasveer (die van Oranje) moest al kort na de aftrap de meubelen redden. Hij tikte een schot van Jens Odgaard knap naast. Meteen vuurwerk dus, zoals ook al bij de spelersopkomst gebeurde. In Alkmaar wordt het duel met Ajax altijd opgepompt en dus ging het nodige georganiseerde vuurwerk de lucht in.

Toch kwam Ajax na tien minuten op voorsprong. Daley Blind stuurde Kenneth Taylor op fraaie wijze diep, waarna een balletje breed op Mohammed Kudus genoeg was voor de 0-1. De Ajacieden in het uitvak konden juichen, maar zagen ook dat Ajax verder ui-ter-mat-e pover voor de dag kwam. En dan drukken we ons nog voorzichtig uit.

De gelijkmaker was dan ook niet onverdiend. Devyne Rensch gleed over een te onderscheppen bal door, waarna Mees de Wit de bal onder Pasveer door schoof. Het werd op slag van rust nog erger. De Ajaxdefensie verkeek zich op een lange bal van achteruit. Odgaard lette wel op en werkte tot zijn eigen verbazing in alle vrijheid de 2-1 binnen. Bas Nijhuis floot meteen erna voor rust. De Ajacieden hoopten op buitenspel, maar dat werd door Calvin Bassey opgeheven.

Aanbevolen
Schreuder ziet tegen AZ dezelfde fouten als tegen Liverpool

Moeiiiiiizaaaaaam
Alfred Schreuder bracht Davy Klaassen na rust. Taylor werd het kind van de rekening. We hoopten onze ploeg met de nodige peper tussen de billen aan het tweede bedrijf te zien starten, maar niks van dat alles. AZ begon daarentegen wél furieus met druk op de Amsterdamse goal. Pasveer tikte een hard geschoten bal tegen de paal.

De Ajacieden kregen vervolgens een serieus kansrijke counter in de schoot geworpen. Deze werd uiteindelijk via Klaassen, Kudus en Steven Bergwijn door Dusan Tadic om zeep geholpen. De ongelukkig spelende aanvoerder kon zijn ploeg sowieso weer niet op sleeptouw nemen. Het moeizaam voetballende Ajax liet na de onbenutte kans amper wat zien, terwijl AZ volop dreigend bleef.

Aanvallende reparatiewissels
Na een dik uur spelen greep Schreuder in. Hij haalde Rensch naar de kant ten faveure van Brian Brobbey. Met het inbrengen van de spits kreeg Ajax de thuisploeg wat meer onder druk en werd het aanvallend wat gevaarlijker. Een schot van Kudus werd van de lijn gehaald.

Het gebeurde vlak voor de neus van het teleurgestelde uitvak. De afgereisde Ajacieden zagen eveneens hoe Bergwijn de gelijkmaker via een flipperkastmoment op zijn voet had. De bal ging er wonderwel niet in. Het was Bergwijns laatste wapenfeit. Hij werd gewisseld voor Lucas Ocampos. Schreuder bracht gelijktijdig stormram Lorenzo Lucca voor Kudus.

Het leverde nog wel de nodige Amsterdamse kansen op, maar het mocht allemaal niet baten. Ook niet met acht minuten blessuretijd. Even hoopte Ajax op een pingel na een valpartij van Lucca binnen de zestien, maar Nijhuis wilde er niet aan. De arbiter had echter wél rood moeten geven aan Reijnders wegens een schofterige overtreding op Brobbey.

Conclusie: onze club was hoe dan ook geen moment goed genoeg. De eerste verliesbeurt is een feit. Ajax verloor bovendien de koppositie aan PSV, dat eerder op de dag met 4-3 won van Feyenoord…

Aanbevolen
Pasveer spreekt ondanks selectie Oranje over baalweek

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >