Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Swingend Ajax wint in broeikas van Groningen en dit valt op!

Heet, heter, heetst, maar wel ‘gewoon’ drie punten tegen FC Groningen. In een kokende Johan Cruijff Arena trakteerde een swingend Ajax – met Antony en Steven Bergwijn als uitblinkers – de supporters op een fraaie 6-1-zege. Wat ons opviel? Lees maar!

14 augustus 2022 - 16:29
Ajagro Winnen 1200
Bergwijn en Antony waren lekker op dreef in de Arena-hitte! © Pro Shots

Wáááárrrrrmmmm!
De Johan Cruijff Arena had zondag veel weg van een enorme broeikas. Het kwik ging dik voorbij de miljoenmiljard graden en dus werd Groningen-thuis afgewerkt onder tropische en volop zweterige omstandigheden. We maakten ‘onze truitjes nat’, zou Noa Lang roepen.

Ajax sloot het stadiondak grotendeels wegens het brandende zonnetje. Hiermee zou het dak dienen als ‘zonnescherm’ om de zon op de tribune zo minimaal mogelijk te laten prikken. Het dak van onze Amsterdamse sauna bleef wel een stukje open voor de luchtcirculatie.

Ajax waarschuwde supporters vooraf om zich luchtig te kleden, zich niet te veel in te spannen en het gebruik van alcohol te beperken. Over het mogen meenemen van water werd echter in alle toonaarden gezwegen. Gelukkig werden flesjes water zonder dop bij de poorten ‘gedoogd’. Ze mochten naar binnen, al deed de club daar vooraf helaas nogal schimmig over. Eenmaal binnen werden lege bekers beschikbaar gesteld om te vullen met water.

De spelers mochten tijdens de wedstrijd eveneens flink bijtanken, want de KNVB haalde het hitteprotocol van stal. Scheidsrechter Bas Nijhuis legde het spel voor en na rust stil voor drinkpauzes.

Acht Nederlanders in de basis
Tegen Fortuna Sittard waren het er nog negen, maar acht is nog steeds veel. We hebben het over het aantal Nederlanders in de Ajaxbasis. Gezien alle aankopen zijn sommige mensen soms bang voor een vreemdelingenlegioen, maar daar was tegen ‘Grunn’ nog geen sprake van.

Alfred Schreuder startte bovendien met Brian Brobbey in de spits, terwijl Dusan Tadic in zijn rug stond opgesteld. Steven Berghuis moest genoegen nemen met een plekje op de bank, terwijl Daley Blind weer ‘gewoon’ als centrale verdediger fungeerde. Edson Álvarez keerde na een schorsing terug binnen de lijnen en speelde écht dikke prima.

Antony en Bergwijn maken eredivisie heet
Wie zich heerlijk voelden in de tropische omstandigheden? Antony en Steven Bergwijn! Zij hadden er zin in, hoor! Al na een minuut ging bij Antony de trukendoos open en dat herhaalde hij veelvuldig. Hij dreef de Groninger-defensie meermaals tot wanhoop. De Braziliaan beloonde zichzelf na een halfuur met een werkelijk schitterend doelpunt. Antony schoot de 2-1 vanaf randje zestien ziedend hard en zuiver in de verre hoek achter doelman Michael Verrips.

Echt, wat een doelpunt mensen… De score werd eerder al op eveneens fraaie wijze geopend door Steven Bergwijn, die een voorzet van Devyne Rensch knap controleerde en promoveerde tot treffer. De bezoekers kwamen via een counter te makkelijk op gelijke hoogte via Cyril Nogonge. Het gebrek aan snelheid van Daley Blind kreeg van veel supporters de schuld, maar vooral Owen Wijndal greep weinig doortastend in.

Bergwijn liet de Arena krap voor rust opnieuw juichen door de 3-1 binnen te koppen. Hij wisselde van flank met Antony en laatstgenoemde toonde een balletje met links ook zuiver te kunnen voorgeven. Het voorhoofd van Bergwijn deed de rest. De koek was echter nog niet op, want na een uur spelen pegelde hij zijn ploeg op fraaie wijze naar een 4-1-voorsprong. Enkeltje kruising, zeg maar.

Hittebestendig
Ons aller Ajax bleek hittebestendig (eervolle vermelding voor mascotte Lucky) en dat gold ook voor de zingende en springende supporters op Zuid. Terwijl zij het feestje vierden, schoof Kenneth Taylor de 5-1 tegen de touwen. Brobbey had Ajax’ zesde op de voet, maar vond Verrips op zijn weg. De spits hield het bijna zeventig minuten vol en werd afgelost door Lorenzo Lucca. De Italiaan maakte zijn debuut en was tweemaal dicht bij een doelpunt. Invaller Berghuis schoot Ajax vanaf elf meter nog wel naar een heerlijke 6-1.

Woordje vooraf van Sar
Edwin van der Sar heette de supporters richting de eerste driepunter in eigen huis van harte welkom en bedankte iedereen voor de steun. Dat is volgens de algemeen directeur hard nodig. Sar stelde dat de verwachtingen als altijd hoog zijn, maar wenste de Ajacieden op de tribune vooral veel plezier. Hij beloofde ook dat verkochte spelers later dit seizoen nog een welverdiend afscheid krijgen.

Een belangrijke boodschap had hij ook: “Als jullie een bekertje drinken in de hand hebben, drink de inhoud dan vooral op en gooi het niet over je mede-supporters heen. Bedankt dat jullie er weer zijn en op naar een nieuw kampioenschap!”

Veel te warm om hoog te houden!
Natuurlijk werd richting aftrap ook weer hooggehouden door een Ajaxtalentje. Een negenjarige jongeman, broertje bovendien van Ar’Jani Martha, mocht zijn kunsten vertonen voor een plek in het klassement voor de Richard Witschge-bokaal. Hij kwam tot 27 keer. Daar kun je lacherig over doen, maar probeer jij maar eens hoog te houden in een sauna! Nou dan, haha!

Amper bedelbordjes meer
Het aantal bedelbordjes in het stadion bleek flink afgenomen. Hier en daar lukte het supporter(tje)s toch om iets mee het stadion in te krijgen, maar de wildgroei aan schooierbordjes lijkt succesvol een halt te zijn toegeroepen. Ajax besloot eerder het bedelen via spandoeken en bordjes niet langer toe te laten. Een besluit dat bij het gros van de supporters op goedkeuring kan rekenen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >