Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Utrecht - Ajax

We zijn nog dronken van geluk na een prachtige Champions League-loting, maar het vizier moet nu echt op zondag, Ajacieden! Het altijd wat beladen uitduel met FC Utrecht wacht. Een voorbeschouwing!

26 augustus 2022 - 11:16
Utraja 1200
Brobbey was vorig seizoen heullll belangrijk in Utrecht. © Pro Shots

Timber speelt voor het eerst in Galgenwaard met publiek
We kunnen Jurriën Timber (21) niet meer wegdenken uit de basiself van Ajax. Toch speelt hij zondag in zijn geboortestad pas voor het eerst een uitwedstrijd tegen FC Utrecht met publiek op de tribunes. We zouden bijna vergeten hoe vaak we de laatste jaren voor lege stoeltjes speelden.

“Utrecht als stad voelt wel als thuis en het is om de hoek,” stelt Timber dan ook in aanloop naar zondag. Stadion Galgenwaard voelt daarentegen niet als thuis. Logisch ook. “Ik heb er nog nooit gespeeld met supporters op de tribune. Ik heb echt geen idee hoe ik daar word ontvangen.”

Voor Timber is Utrecht-uit verder niet heel bijzonder, of zo. En dat de komende tegenstander de eredivisie is begonnen met twee gelijke spelen en een verliesbeurt, zegt de Ajacied al helemaal weinig. “We kunnen niet met het gevoel ‘dat ze er niet lekker in zitten’ die kant opgaan. Wat ik zei, Utrecht is om de hoek, maar verder is het voor mij een uitduel als alle anderen.”

Aanbevolen
Schreuders elf: wie laat jij als rechtsbuiten spelen tegen FC Utrecht?

Kluivert bij FC Utrecht en Ajaxpyjama
Verdediger Ruben Kluivert (21) stond tijdens het met 3-2 verloren uitduel met FC Emmen in de basis bij FC Utrecht. Dit had veel te maken met de afwezigheid van de geblesseerde Mike van der Hoorn (knieklachten). De kans is best aanwezig dat trainer Henk Fraser de derde zoon van Patrick Kluivert eveneens inzet tegen Ajax. Kluivert viel tweemaal eerder in bij de hoofdmacht en speelde zijn wedstrijden tot dusver vooral bij Jong FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie.

De achterhoedespeler is de derde in het gezin Kluivert met minuten in de eredivisie. Zijn vader Patrick speelde 86 eredivisiepotjes (voor Ajax en PSV) en broer Justin kwam namens Ajax tot 44 duels in de competitie. In de Domstad vierden ze tussendoor ook de terugkeer van middenvelder Jens Toornstra (33). Hij kwam over na voor hem acht mooie jaren bij Feyenoord. Hij is klaar om nieuwe avonturen in Stadion Galgenwaard te beleven.

Bas Dost (33) staat zondag tegen Ajax in de spits. Wie weet in zijn Ajaxpyjama! De ervaren aanvaller speelde in zijn loopbaan zeven keer in de eredivisie tegen Ajax en was daarin tweemaal trefzeker. Een andere voor ons oud-bekende bij FC Utrecht is natuurlijk Nick Viergever (33).

Aanbevolen
ID-kaart niet geldig voor Liverpool en Glasgow, paspoort noodzakelijk!

Schreuder heeft fitte selectie en sippende Antony
De situatie rond Antony kan serieus elke seconde veranderen, maar op moment van tikken is hij nog altijd Ajacied. De Braziliaan traint (nog) niet met de groep mee en de vraag is of dat überhaupt ooit nog gaat gebeuren. Bedenkt hij zich, dan kan hij ook zomaar bij de selectie voor Utrecht-uit worden gehaald. Tenminste, dat is wat Schreuder er donderdag na de loting voor de Champions League over zei.

“Ik zie het niet zo dat Antony ons in de steek laat, want ik snap ook dat het voor hem een moeilijke situatie is,” legt Schreuder uit. “Zijn status is na Sparta-uit zondag niet veranderd. Ik ga richting wedstrijden met spelers die voor Ajax willen spelen. Ik ga er vanuit dat Antony bij Ajax blijft voetballen. Ik heb begrip voor wat hij wil, maar ik heb daar als trainer niet veel mee te maken. Hij heeft een contract bij Ajax en dat is ook best een aardige club. Als hij toch wordt verkocht, dan voel ik me niet in de steek gelaten. Op sommige dingen in het leven heb je geen invloed.”

Los van het dossier Antony heeft Schreuder de beschikking over een fitte selectie. Ook Francisco Conceição zou een rol van betekenis kunnen spelen, mocht de trainer in hem een optie op rechts zien. Dat geldt uiteraard ook voor Brian Brobbey die vorig seizoen in Utrecht nog zo belangrijk was met twee doelpunten (0-3).

Schreuder: “Brobbey is in goeden doen. Hij traint goed en ligt ook goed in de groep. Ik ben tevreden over zijn spel. Hij scoorde niet tegen FC Groningen (6-1), maar hij was wel belangrijk als aanspeelpunt. Die doelpunten komen vanzelf. Ik heb zin in de wedstrijd. Utrecht - Ajax is altijd een pittig duel. Het is een echte volksclub met het publiek er vol achter. Ze willen altijd van Ajax winnen. Dat past ook bij het DNA van die club.”

De laatste thuiszege van FC Utrecht op Ajax in eredivisieverband dateert van 13 december 2015. Het werd toen 1-0. De afgelopen drie seizoenen verloren de Domstedelingen op eigen veld van ons aller Ajax (1-3, 0-3 en 0-3).

FC Utrecht en Ajax trappen zondag om 12.15 uur af. De wedstrijd staat onder leiding van Danny Makkelie, terwijl Dennis Higler de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Gravenberch, Timber en Rensch schitteren in Ajaxdocu op Prime Video

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >