Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hamstra geeft inkijkje in megadeal rond Martínez

Ajax is met Lisandro Martínez een belangrijke steunpilaar in de defensie kwijtgeraakt. Daar stond wel een megabedrag van minstens 57 miljoen euro tegenover. Gerry Hamstra legt uit dat bij dit soort transferkwesties altijd sprake is van een spanningsveld.

20 juli 2022 - 17:59
Martinez 1200 (1)
Het was niet makkelijk Martínez te laten gaan. © Pro Shots

Door de bergen geld die Manchester United overmaakt naar de Johan Cruijff Arena, wordt al snel gesproken over een niet te weigeren bod. Zo simpel is het echter niet, benadrukt Hamstra in gesprek met onder andere Ajax Life. De Amsterdammers hadden lang als insteek dat Martínez niet te koop was.

“We hebben aan het begin van de zomer al gesprekken met de spelers gevoerd en aan Lisandro verteld dat we hem heel graag wilden behouden,” trapt de technisch manager af. “Dat snapte hij, maar na zijn vakantie maakte Martínez kenbaar dat hij het liefst toch een vervolgstap wilde maken in zijn carrière. Dat is allemaal in goed overleg gegaan. Voor ons is het echter belangrijk om een Champions Leaguewaardig team te houden. Dan kunnen er niet zomaar zes spelers weggaan.”

Toch kwam het uiteindelijk tot een transfer. Hoe gaat zoiets in zijn werk? Wanneer wint het financiële plaatje van het sportieve belang? “Dat gaat altijd samen. Ons uitgangspunt is en blijft een zo goed mogelijk team samen te stellen. We zijn immers een voetbalclub. Dan mag je niet als een bedrijf denken,” vervolgt Hamstra.

“Wij hadden in eerste instantie helemaal geen bedrag voor Martínez in ons hoofd, omdat we hem simpelweg niet kwijt wilden. Daarom hebben we lang onze poot stijf gehouden. Op een gegeven moment werd het geboden bedrag echter steeds hoger. Als je de eerste en de laatste biedingen bekijkt, dan zit daar wel een verschil tussen.”

Aanbevolen
Hamstra kijkt bij terugkeer Brobbey niet te veel naar sentimenten

Bovendien benadrukt Hamstra dat je geen ontevreden spelers in je selectie wil hebben. Voetballers uit andere werelddelen kiezen voor Ajax zodat zij zich hier twee of drie jaar kunnen ontwikkelen, om vervolgens een nieuwe stap te maken in hun carrière.

“Tegelijkertijd is het niet zo dat spelers hier zomaar de deur uitlopen. Daar moet je dus de balans in vinden, maar het is ook een spanningsveld. We kennen onze rol in de voedselketen. Daarin staan we niet bovenaan, maar we hebben ook de ambitie tegen de (sub)top van Europa aan te schurken. Als er dan iemand vertrekt, moet dat echt voor de hoofdprijs zijn.”

Zo geschiedde in het geval van Martínez, die voor maximaal 67 miljoen euro de overstap maakte naar de Premier League. Een megadeal. Is er dan nog steeds sprake van een spanningsveld? “Zeker. En ik ga je uitleggen waarom. Drie jaar geleden was een 2-2-gelijkspel tegen Benfica een goed resultaat. Afgelopen seizoen was iedereen teleurgesteld, terwijl we bij de beste zestien van Europa zaten. Wil je een volgende stap maken, dan moet je eigenlijk dit soort spelers houden.”

Kortom, er moesten lastige beslissingen worden genomen in de bestuurskamers van de Johan Cruijff Arena. “Als we puur vanuit onszelf hadden beredeneerd, dan hadden we zandzakken voor de deur gelegd, er drie sloten aan gehangen en er een bunker omheen gebouwd. Maar je moet ook reëel zijn. Uiteindelijk hebben we bij Martínez gekeken naar het grote plaatje.”

Aanbevolen
Ajax wil Antony niet laten gaan en kijkt naar extra spits

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >