Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Een innerlijk Ajaxkompas

Als Ajacied stroomt er wit-rood-wit bloed door je aderen. Je even afsluiten van je favoriete voetbalclub? Onmogelijk. Zie het als een innerlijk kompas. Door je Ajax-DNA beland je altijd en overal op de plekken die je terugvoeren naar Mokum en de Johan Cruijff Arena.

Door Jordy Haak
05 juli 2022 - 10:19
Shirt In Amerika 1200
Het Ajaxshirt siert een willekeurig winkeltje in San Francisco. © Ajax Life

San Francisco is een stad van bijna 900.000 inwoners. Je treft er een smeltkroes aan culturen en er zijn duizenden winkeltjes te vinden. Kies in Chinatown een willekeurig pandje uit en je verdwaalt tussen de souvenirs en Aziatische lekkernijen. Waarom ik deze informatie met jullie deel? Omdat mijn aandacht in Amerika door iets heel anders werd getrokken.

Hoe groot is de kans dat je daar, op ruim 8.500 kilometer afstand van Amsterdam, wordt herinnerd aan je geliefde voetbalclub? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. Toch lag mijn focus bij de eerste de beste winkel die ik binnenliep niet op de koelkastmagneetjes van de Golden Gate Bridge of boekenleggers van de wereldberoemde Cable Car.

Midden in het boetiekje hing namelijk een wereldberoemd voetbalshirt. De kleur: wit-rood-wit. Nee, niet met gouden bedrukking. Wel met TDK op de voorkant en ‘die ouwe’ op de borst. Een klassiekertje. Alsof het zo moest zijn. Je kunt wel aan de andere kant van de wereld vertoeven, maar Ajax achtervolgt je overal. Daar zorgt je innerlijke Ajaxkompas voor. 

Het Ajaxvuur dat in je zit, blijft altijd wakkeren. En dan dwalen je gedachten dus wel eens af.

Stuit je een keer niet op ons prachtige tenue, dan zijn er genoeg zaken die associaties met Amsterdam en Ajax oproepen. Een witte Rolls Royce op Rodeo Drive in Los Angeles? Dat is vooral een aantrekkelijke bezienswaardigheid, maar de rode baan in het midden doet mijn gedachte toch afdwalen naar onze mooie club.

Op The Strip in Las Vegas dreunt het nummer Blah, Blah, Blah van Armin van Buuren uit de speakers. Gaan mijn gedachten weer… Wanneer ik in het hotel de wifi gebruik om een foto van Lake Powell op mijn Instagram te plaatsen, zie ik in mijn overzicht een bijna identiek plaatje voorbijkomen. De foto is gemaakt door Frenkie de Jong, die samen met zijn vriendin een soortgelijke reis maakt. Zo schiet het droomseizoen 2018/2019 plots door mijn hoofd.

Ook al maak je een rondreis, het Ajaxvuur dat in je zit, blijft altijd wakkeren. En dan dwalen je gedachten dus wel eens af. De associaties maak je natuurlijk zelf. Een willekeurig ander persoon moet bij diezelfde Rolls Royce of Armin’s nummer echt niet direct aan Ajax denken.

En toch... Ik heb tijdens mijn hele reis nauwelijks winkels bezocht. Er was genoeg mooiers te zien. Maar bij dat ene zaakje in San Francisco waar ik wél binnenstapte, hing het wit-rood-wit fier aan het plafond. Centraal in de zaak, als een waar pronkstuk.

Dat kan toch bijna geen toeval zijn. Toch dat innerlijke Ajaxkompas?

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >