Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op bij zege van Ajax in benefietduel met Shakhtar

Ajax heeft de laatste test voor de strijd om de Johan Cruijffschaal winnend afgesloten. Het benefietduel met Shakhtar Donetsk – waarmee aandacht werd gevraagd voor de situatie in Oekraïne – eindigde in 3-1. Dit viel op.

Door Jordy Haak
26 juli 2022 - 21:51
Antony Ajasha 1200
Met Antony is het altijd genieten. © Pro Shots

Oekraïens volkslied klinkt in Arena
Dat de bal weer rolde in de Johan Cruijff Arena is fijn, maar daarnaast was het treffen met Shakhtar Donetsk ook een moment om aandacht te generen voor de vreselijke oorlogssituatie in Oekraïne. Dat gebeurde op vele manieren. De opbrengst van het duel komt bijvoorbeeld ten goede aan diverse projecten en instanties die hulp bieden aan vluchtelingen uit het oorlogsgebied en hulpprojecten aldaar.

Het voorprogramma vond plaats in de Ziggo Sports Bar, waar werknemers en familieleden van Vodafone Oekraïne werden ontvangen. Vanwege de situatie in hun thuisland verblijven zij momenteel in een vluchtelingenopvang in Naarden. Het avondje uit in de Arena was voor hen een fijn verzetje in een zware periode.

Algemeen directeur Edwin van der Sar sprak warme woorden. Voormalig profvoetballer Evgeniy Levchenko zong daarnaast gepassioneerd het Oekraïense volkslied. Dat kon op veel bijval rekenen en werd even later op de middenstip dunnetjes overgedaan door een zangeres uit Oekraïne. Kippenvel hier en daar.

Een bijzonder moment, net als de minuut stilte voor de slachtoffers van het oorlogsgeweld. De mascottes die met de spelers mee het veld opliepen, waren afkomstig uit het Oost-Europese land. Ook tussen de toeschouwers op de tribune spotten we aardig wat geel-blauwe uitingen.

Circus Antony heropent deuren
Om 20.00 uur ging de bal rollen, met Remko Pasveer, Jurriën Timber en Antony in de startopstelling van Ajax. Laatstgenoemde verblijdde ons in de eerste twintig minuten direct met een harde doelpoging en fraaie aanname achter het standbeen langs. Zijn kenmerkende aanname is een vast onderdeel van Circus Antony.

Wat is het toch heerlijk de Braziliaanse baltovenaar weer aan het werk te zien. Wij pleiten ervoor dat Gerry Hamstra en Klaas Jan Huntelaar niet meer opnemen wanneer er een telefoonnummer uit Manchester op hun mobieltje verschijnt. Antony heeft na een lange periode van afwezigheid nog niet zijn topvorm, maar het was een goed teken dat hij met regelmaat zijn directe tegenstander zijn hakken liet zien.

Na 75 minuten vond Schreuder het genoeg en maakte Antony plaats voor de debuterende Francisco Conceição. Dat was ruim voldoende tijd om ons direct naar meer te doen verlangen.

Tadic herstelt misser Rensch
Schreuder gebruikt de voorbereiding om te beoordelen of Devyne Rensch klaar is voor een basisplaats. De rechtsback bewees zichzelf in dat opzicht een slechte dienst, door zich eenvoudig in de luren te laten leggen door Mykhailo Mudryk. De nummer tien van Shakhtar was Rensch veel te snel af en liet Pasveer kansloos met een hard schot.

De rugdekking was daarbij ook niet ideaal. Zo stond het na een goed halfuur 0-1. Dat niet alle aandacht in de rust naar deze misser uitging, had Rensch te danken aan Dusan Tadic. Na een aanval via Steven Bergwijn en Antony kon de Serviër de bal voor een leeg doel binnentikken en daarmee de gelijkmaker aantekenen.

Frivool en kwetsbaar
Op de helft van de tegenstander zagen we Ajax met regelmaat mooie dingen doen. Bergwijn liet glimpen van zijn klasse zien op de linkervleugel, Edson Álvarez zag een bijna perfecte kopbal stranden op de paal en bij een prima doelpoging van Steven Berghuis werd de bal uit de kruising getikt.

Luttele minuten later was Berghuis wel succesvol. Zijn afstandsschot werd weliswaar van richting veranderd, maar zorgde wel voor een 2-1-stand op het scorebord. De ingevallen Mohammed Kudus bewees met een prima geplaatst afstandsschot waarom Schreuder hem als een interessante optie ziet voor de aanvalslinie. De Ghanees bepaalde de eindstand op 3-1.

Met de Johan Cruijffschaal in aantocht is onze conclusie dat het er in aanvallend opzicht allemaal prima uitziet, maar dat Ajax in de omschakeling nog kwetsbaar oogt. Het worden interessante weken!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >