Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Schreudertje

Een nieuw seizoen. Nieuw elan. Of het nu de zoveelste keer Frank de Boer was (de afgelopen jaren) of ‘een’ Bosz, Ten Hag of Jol. Ajax is bij uitstek een club waar het nieuwe elan van een voetbaljaargang werd bezegeld met de trainer. Het liefst een nieuwe trainer. Ditmaal is dat Schreudertje.

22 juni 2022 - 15:26
Schreudertje800
Schreuder moet weer aan een nieuw team bouwen. © AFC Ajax

Door Douwe de Vries

René van der Gijp heeft zo’n goede tien jaar geleden het liefkozende pseudoniempje geïntroduceerd. Hij plakte bij alles en iedereen ‘je’ of ‘tje’ erachter, ook bij mensen buiten de voetballerij om. De bekendste? Manolevje. De immer zwalkende linksback van PSV. Een Manolevje werd ook wel een verkeerde actie op links genoemd. Maar er was ook Jolletje, Scholletje, Ruttetje en Van der Vaartje. Noem ze allemaal maar op.

Doordat de heren Genee, Gijp en Derksen de laatste maanden nauwelijks meer over voetbal praten, is het tijd om mijn eigen ‘Gijpje’ te introduceren: Schreudertje. Wel met de relativerende toon die hoort bij het pseudoniem, die door de extraverte Rotterdamse oud-voetballer wordt gebezigd.

“Alfredje kwam laatst heel rustig het perskamertje binnen. Met ouwe reussie Sarretje. Geen Overmarsje? Nee, dat wist Schreudertje nog niet. Maar wel lekker man. Alfredje betrad de belangrijkste presentatiekamer van de club en wist: dit wordt een teringklus bij Ajax,” zo zou Van der Gijp zeggen.

Schreudertje leent zich prima voor de ouwehoervoetbaloverdenkingen van Van der Gijp.

“Maar zoals mijn ome Cor altijd zei: ‘Als je ’t bij Ajax goed doet, weet je dat je iets kan.’ Bij Ajax kampioen worden is echt nog niet zo makkelijk, ouwe reus. Je bent de beste club van Nederland. Hebt het beste materiaal. Die drie sterretjes op de borst. Maar wacht effies…”

Schreudertje leent zich prima voor de ouwehoervoetbaloverdenkingen van Van der Gijp. Een simpel mannetje, dat wordt gepokt en gemazeld door torenhoge verwachtingen en een immer kritisch publiek. Alfredje ziet Sébastien Haller hoogstwaarschijnlijk vertrekken. En de rest van het geraamte waar Ajax zo goed op teerde de laatste jaren.

Van der Gijp is allesbehalve een Ajacied. Maar hij moet het ongetwijfeld te doen hebben met Schreudertje. Alfredje moet een compleet nieuw elftal zien te posteren en ook nog eens álle criticasters van Nederland de mond zien te snoeren. Tel daarbij de onwaarschijnlijke prestaties van zijn voorgangers op en ook alle andere niet-Ajacieden krijgen het te doen met…

Schreudertje.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >