Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax besluit kampioensjaar met gelijkspel op bezoek bij Vitesse en dit valt op

Na twee dagen vol feestgedruis wilde Ajax op bezoek bij Vitesse de spreekwoordelijke kers op de taart zetten. Daarin slaagde de landskampioen niet. Erik ten Hag zag zijn ploeg in zijn laatste wedstrijd als hoofdcoach van de Amsterdammers met 2-2 gelijkspelen en dit viel op.

Door Jordy Haak
15 mei 2022 - 16:21
Taylor Vitesse 1200
Ajax besluit het seizoen met een gelijkspel in Arnhem. © Pro Shots

Ajax ook in Arnhem populair
Zelden zijn we zo relaxt naar Arnhem afgereisd. Met de kampioensschaal al in de tas, konden we volop genieten van het stralende lentezonnetje. De titelstress van de afgelopen weken werd ingeruild voor een gevoel van rust. Lekker ontspannen voetbal kijken!

Dat landstitel nummer 36 niet alleen in Amsterdam en omstreken iets heeft losgemaakt, zagen we terug bij stadion Gelredome. Voetballiefhebbers verdrongen zich rondom de spelersbus van Ajax. Supporters in shirtjes van zowel de thuis- als uitclub probeerden allemaal een glimp op te vangen van de kampioenen. Handtekeningetje hier, fotootje daar.

Toen de Ajacieden eenmaal naar binnen waren, was ook de bus zelf populair. Kennelijk werkt die door heel het land als een soort magneet. De tekst XXX6, die groot op de achterkant stond, was een geliefde fotoachtergrond.

Erehaag voor de kampioen
In Arnhem werd Ajax als landskampioen eervol verwelkomd. De stadionspeaker feliciteerde de supporters in het uitvak, de selectie van Vitesse maakte voor aanvang van het duel een fraaie erehaag en er waren rood-witte bloemen voor aanvoerder Dusan Tadic. Op de dag dat de thuisclub zijn 130-jarig bestaan vierde, was er dus ook een geste richten de gasten. Vinden we mooi!

De meegereisde Ajacieden lieten zich ook duidelijk horen. Minutenlang klonken er kampioensliedjes uit het goedgevulde uitvak en eigenlijk werd het feestje van afgelopen woensdag op deze stralende zondagmiddag gewoon voortgezet. Met als grootste tegenvaller dat de ontwikkelingen op het veld een groter feestje onmogelijk maakten.

Gorter maakt eredivisiedebuut
Dat de buit al binnen is, was ook af te zien aan de opstelling. Ten Hag kwam tijdens zijn laatste duel als hoofdcoach van Ajax namelijk met best wat verrassingen op de proppen. Zo mocht Jay Gorter in eredivisieverband zijn debuut maken onder de lat. “Het feit dat hij wordt opgesteld, geeft aan dat wij tevreden zijn over hem. Spelers krijgen geen kansen bij ons, die moet je verdienen. Hij heeft het verdiend,” zei de hoofdtrainer.

Gorter is de vierde doelman die dit seizoen minuten voor Ajax maakt in eredivisieverband. Bij een clean sheet had hij voor een nieuw clubrecord gezorgd, want nog nooit hield Ajax 23 competitiewedstrijden in één seizoen de nul. Loïs Openda zorgde er met twee goals echter voor dat dit record aan de neus van Maarten Stekelenburg, Remko Pasveer, Andre Onana en Gorter voorbij gaat.

Youri Regeer en Devyne Rensch kregen eveneens een basisplaats toebedeeld. In de voorhoede vergezelde Brian Brobbey zijn collega-spits Sébastien Haller. Jurriën Timber en de afzwaaiende Noussair Mazraoui waren in Arnhem helemaal afwezig, terwijl Davy Klaassen op de bank begon.

Treffers Brobbey en Álvarez niet genoeg
Het kon allemaal, want de druk was immers van de ketel. En dus letten we tijdens het laatste competitieduel van seizoen 2021/2022 vooral op andere zaken. Zoals? Nou, we waren bijvoorbeeld benieuwd of Ajax de grens van honderd gescoorde goals opnieuw zou behalen. Daarvoor waren vier Amsterdamse treffers noodzakelijk, maar het zou anders lopen.

Brobbey maakte op aangeven van Tadic nog wel de 0-1, maar na rust kakte het allemaal een beetje in. Dat kwam Ajax duur te staan. Openda profiteerde tweemaal, waardoor Ajax in de achtervolging moest. Dat de lat tot tweemaal toe een gelijkmaker in de weg stond, was pech, maar sprankelen deed het spel van Ajax niet meer. In de slotfase wist Edson Álvarez met een rake kopbal nog wel de gelijkmaker te produceren.

Interessante zomer wacht
Voor de eindklassering in de eredivisie maakte het vanzelfsprekend allemaal niet meer uit, maar we hadden Ten Hag graag een laatste zege gegund. Een afscheid in stijl, want het overgrote deel van de wedstrijden werd immers allemaal gewonnen. Helaas mocht het niet zo zijn, maar voor de hoofdtrainer was de belangrijkste klus natuurlijk al geklaard.

Hij verlaat Ajax als landskampioen. “Het is toch wel een moeilijk moment. Ik moet iets loslaten waar ik van hou,” zei Ten Hag, die in totaal drie kampioensschalen in de wacht sleepte. En dat is een prestatie die staat.

Ajax besluit het seizoen zodoende met 83 veroverde punten en staat bovenaan de ranglijst. Wij gaan nu genieten van de zomer. Op naar een nieuw seizoen, waarbij we nu al heel nieuwsgierig zijn hoe het ‘nieuwe’ Ajax eruit gaat zien.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >