Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gijs Naber: ‘Je ziet mij als Koeman wel flink botsen met Zlatan!’

De film ‘I am Zlatan’ gaat 28 april in première. Dat wordt voor Ajacieden een feest van herkenning, stelt acteur Gijs Naber. Hij vertolkt de rol van Ronald Koeman. Reden genoeg om de nodige vragen op hem af te vuren!

20 april 2022 - 13:05
Gijs Naber 1200
Gijs Naber kruipt in de huid van Ronald Koeman. © September Film

Wellicht ken je Naber uit de serie Penoza, De Heineken Ontvoering of als Willem Holleeder in de serie Judas. Hij vindt het geweldig dat hij Koeman mocht spelen in een film over Zlatan Ibrahimovic, een in Zweden geboren zoon van een Bosnische vader en Kroatische moeder. Een kind met maar één droom: profvoetballer worden.

We zien hoe de jonge Zlatan tijdens zijn moeilijke jeugd probeert om zich vanuit een achterstandswijk in Malmö omhoog te vechten met zijn unieke voetbaltalent als voornaamste troef. Tegen alle verwachtingen in groeit hij uit tot een internationaal voetbalfenomeen. In de film komt zijn Ajaxtijd eveneens aan de orde. Koeman kreeg met de spits te maken en dat botste nogal eens. Naber vertelt er alles over in onderstaand gesprek.

Ha Gijs, ben je benaderd voor de rol van Koeman of hoe werkt zoiets?
“Ja, dat ging via een castingbureau. De film is immers een Zweedse productie en ze zijn daar natuurlijk niet zo op de hoogte van de acteurs in Nederland. Zo’n castingbureau kan daar goed bij helpen door acteurs aan te dragen met de vraag of ze auditie willen doen. In dit geval moest ik een auditie op tape opnemen. Die werd vervolgens naar Zweden gestuurd. Vooraf kreeg ik instructies waarin stond waar ze precies naar op zoek waren en om welke scenes het ging.”

Hoe bereid je je voor op deze rol?
“Ik dook meteen in het beschikbare materiaal over Koeman uit die tijd. Je kijkt dan naar zijn manier van praten en zijn houding. Dat is op zichzelf al een hele leuke opdracht, want het gaat om een periode die ik zelf heb meegemaakt. Ik heb Ibrahimovic natuurlijk ook zien spelen in de Arena.”

Aanbevolen
Wachten in de bios op dat memorabele Zlatan-doelpunt

Wat is een typisch trekje van Koeman, wat je kon gebruiken om hem authentiek over te laten komen?
“In de film spreek ik Engels in mijn rol als Koeman. Dat is eigenlijk wel prettig, want hoe hij dat doet, is heel typisch. Daar kun je op YouTube veel van terugvinden, uit zijn tijd als trainer bij Everton. Dat waren voor mij hele interessante fragmenten om terug te kijken. Zijn manier van praten is sowieso wel goed te portretteren. Dat komt door bepaalde (tussen)klanken die je bij hem vaak hoort of de wijze waarop hij even een stilte laat vallen. Maar het zit ‘m natuurlijk ook in houding en de wijze waarop hij beweegt. Daar kijk je vooraf goed naar.”

Moest je je volledig aan het script houden of had je de vrijheid om Koeman op een bepaalde wijze neer te zetten?
“Natuurlijk ben je vooral overgeleverd aan wat het scenario voorschrijft, maar ik kreeg zeker – binnen de ruimte die er was – de vrijheid er een beetje mee te spelen. Er was absoluut ruimte voor improvisatie, dus zocht ik vooraf terug hoe de relatie tussen Koeman en Zlatan in elkaar stak. Hoe spraken ze over elkaar? Daar was best veel over te vinden. Dat neem je ook mee in het neerzetten van Koeman. Het script is daarin uiteraard ook belangrijk, want daaruit blijkt goed dat onder andere Koeman belangrijk is geweest voor Zlatan. Hij gaf hem uiteindelijk de vernieuwde drive om tóch door te gaan met zijn carrière, want Zlatan was in die periode vrij ongelukkig.”

“Het publiek sloot hem ook niet meteen in de armen en hij had een bepaalde houding natuurlijk. Hij wist ook niet goed of hij dit bestaan wel wilde en overwoog zelfs een terugkeer naar Zweden. Er waren botsingen tussen de twee, maar de trainer wist Zlatan ook op juiste wijze te raken, waardoor de knop toch weer omging. Aan de andere kant: de rol van Koeman in deze film is belangrijk, maar ook weer niet heel nadrukkelijk aanwezig. Ik heb de echte Koeman ook niet gesproken voor deze rol.”

Hoe ziet jouw rol in de film eruit? Zien we vooral de botsingen tussen trainer en Zlatan of is er meer?
“Je ziet zeker de botsingen en confrontaties tussen de twee. En hoe Zlatan helemaal niks van Koemans keuzes begrijpt en hoe hij daarop reageert. Koeman is een wezenlijk onderdeel geweest van Zlatans carrière, maar natuurlijk ook niet meer dan dat. Mijn aandeel in de film beperkte zich tot drie draaidagen. De rol van Koeman vond ik wel echt heel mooi en ik zou het liefst een biopic over Koeman hebben gemaakt. Als het aan mij lag, had de film ‘Koeman’ geheten, haha, maar het gaat natuurlijk vooral over die Zweedse superster in wording. Je moet de film maar snel gaan bekijken. De relatie tussen de twee komt er wel aardig in terug.”

Aanbevolen
Win kaarten voor voorvertoning bioscoopfilm ‘I am Zlatan’

Was het een moeilijke rol?
“Hmmm, in zekere zin wel, want de rol van Koeman is relatief klein. In mijn rol als Holleeder in Judas kon ik natuurlijk meer mijn ei kwijt. Het draaide voor een groot deel om deze persoon, dus was er veel meer ruimte en tijd om verdieping te zoeken. In deze film over Zlatan moet je in een kort tijdsbestek iets neerzetten wat tegen het geloofwaardige aanzit en waar je iets van de relatie tussen speler en trainer laat zien. Dat is best lastig in de beperkte ruimte die er is. Tijdens de draaidagen vertelden mensen wel dat ze Koeman zagen in hoe ik het neerzette. Dat deed me wel goed.”

Hoe kijk jij zelf naar Zlatan?
“Dat is natuurlijk een iconisch en ergens mysterieus figuur. Deze film vertelt een bijzonder verhaal. De jongens die Zlatan vertolken, doen dat ook echt heel erg goed. De oudste van de twee heeft ook eenzelfde soort achtergrond als Zlatan. Hij heeft ook bij Malmö gespeeld en kon zich dus goed inleven. Het is wel een lekkere film om te zien. Zlatan is gewoon een fenomeen, die qua individuele prijzen misschien niet de erkenning heeft gehad die hij wel verdient.”

“Die gast trok zo veel teams naar een bizar hoog niveau. Overal waar hij neerstreek, werd hij kampioen. Het is een beest. Totaal onbescheiden, maar tegelijkertijd juist weer heel bescheiden. De sport is alles voor hem en daar is hij altijd heel hard in gegaan. Hij hoort bij de allergrootste voetballers van de afgelopen decennia. Nog steeds. Kijk alleen al naar het niveau waar hij nog altijd als veertigjarige op speelt. Die drive heeft veel te maken met waar hij vandaan komt. Het is gewoon een heel toffe ‘coming of age film’ over Zlatan.”

We zien in de trailer hoe jij Zlatan in jouw rol als Koeman streng toespreekt: “Als je mij niet respecteert, dan in elk geval de groep.” Plaats van handeling is het trainingsveld naast de Arena. Stond het stadion daar ook echt tijdens de opnames of zijn dat special effects?
“Het stadion staat er echt in die scene. Ajax trainde in die tijd naast de Arena en op die velden filmden wij ook trainingen. De banier op Noord van Johan Cruijff is toen even weggehaald, want die hing er in de tijd van Zlatan natuurlijk nog niet. Verder kun je de sfeer uit die tijd heel goed terughalen door de juiste trainingspakken en shirts uit die tijd. Het ziet er allemaal heel authentiek uit. Dat is ontzettend gaaf.”

Mochten jullie op het veld in de Arena filmen?
“Nee, dat mocht niet. Veel actiebeelden tijdens wedstrijden zijn buiten het stadion gefilmd. De Arena is er later in gemonteerd. Bij de wedstrijdscenes komen sowieso de nodige special effects kijken. Dat is heel knap gedaan. De Arena is nu mooi rood-wit, maar toen waren er nog volop gekleurde stoeltjes. Dat laatste zie je ook terug in de film.”

“Er zijn ook mensen bij betrokken die precies weten hoe alles er in die periode precies uitzag. Belangrijk, want een beetje supporter ziet het meteen als er iets niet klopt. Je ziet mij tijdens een duel in de Arena ook wijzen en aanwijzingen geven, maar in werkelijkheid was er helemaal geen wedstrijd. Ook die wordt erin gemonteerd. Dat is echt superknap gedaan. Een feest van herkenning ook, want je ziet ook de ploeggenoten van Zlatan, zoals Tom de Mul, Steven Pienaar en al die anderen. Ik hoop dat iedereen van de film gaat genieten!”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >